Med pompa och ståt lanserade Intel i november processorfamiljen Core 12000 "Alder Lake", vilken kan ses som bolagets stora återkomst. Förutom att leverera konkurrenskraftig prestanda tillkom en lång rad nya funktioner, där två av de största var introduktionen av PCI Express 5.0 och minnesstandarden DDR5. Till mångas förtret så gott som uteblev moduler för det senare vid lansering.

På lanseringsdagen fick svenska återförsäljare in blott ett hundratal DDR5-kit och situationen med tillgång har inte förbättrats nämnvärt sedan början av november. Anledningen till detta tillskrivs för ovanlighetens skull inte brist på kretsar, i det här fallet DRAM-kretsar, utan svårigheter att få tag på kringliggande komponenter.

Demand for DDR5 products is significantly exceeding supply due to non-memory component shortages impacting memory suppliers' ability to build DDR5 modules. We expect these shortages to moderate through 2022, enabling bit shipments of DDR5 to grow to meaningful levels in the second half of calendar 2022. – Sanjay Mehrotra, VD på Micron

I samband med Microns senaste kvartalsrapport bekräftar VD:n Sanjay Mehrotra att frånvaron av DDR5 på marknaden beror på brist på komponenter som inte är minnesrelaterat (kretsar). Även om det inte sägs rakt ut talar tidigare uppgifter om svårigheter att få tag på strömregulatorer (eng. Power Management Integrated Circuit, PMIC) och spänningsregulatorer (Voltage Regulator Module, VRM).

DDR5-PMIC.jpg

Tom's Hardware utvecklar den insatta teknikjournalisten Anton Shilov att Micron och övriga minnestillverkare har kapacitet på DRAM DDR5-kretsar så det räcker. Problemet ligger i att framförallt PMIC-kretsar är svåra att få tag på, något som delvis eller till stor del tillskrivs att Intel hitintills endast validerat PMIC-kretsar från en leverantör.

Officiellt finns PMIC-kretsar tillgängliga från Renesas, IDT, Montage Technologies, Texas Insturments och Samsung, men Intel har hitintills endast validerat Renesas. Till följd av detta har till och med Samsung, som tidigare under året avtäckte en egen PMIC för DDR5-minne, använt PMIC-kretsar från Renesas till sina DDR5-moduler.

Att problemet är isolerat till DDR5 beror på att standardiseringsorganet JEDEC gjort det obligatorisk att integrera all ström- och spänningsreglering på minnesmodulerna. Anledningen bakom är bättre signalintegritet och minskat elektroniskt brus, vilket är det som möjliggör för DDR5-standardens högre klockfrekvenser. De är också viktiga när tillverkare krymper kretsar till mer avancerade noder, för att på så vis öka minneskapaciteten per modul från dagens nivåer.

För den som avvaktar köp av ny processor i väntan på DDR5 lär bli besviken. Enligt Microns VD kommer situationen att så sakteligen börja förbättras under 2022. Tidigare uppgifter har talat för att bristen på kringliggande kretsar kan hålla i sig inpå år 2023.

SweClockers och Kingston djupdyker i DDR5