Bland teknikentusiaster har det åtminstone sedan hösten förra året varit tydligt att kapaciteten hos kretstillverkarna inte klarar av att hålla jämna steg med efterfrågan. Dålig tillgång på grafikkort och processorer är en tydlig effekt. Den breda massan och myndigheter fick dock först upp ögonen för problemet i början av 2021, när biltillverkare tvingades pausa produktionen till följd av brist på kretsar.

Därför är elektronikhyllorna tomma – kretsbristen förklarad

Biltillverkarna slåss inte om samma avancerade noder som de som krävs för senaste snittets datorkomponenter, men obalansen mellan tillgång och efterfrågan är ändå ett faktum. Branschtidningen Digitimes (betalvägg) rapporterar nu att situationen kan hålla i sig till 2025, där den centrala delen i problematiken är att nära antika tekniker används.

Gamla tekniker och tillhörande anläggningar har successivt ersatts av nyare. För majoriteten av kretsarna som behövs i biltillverkning är läget ändå värre, eftersom de utöver äldre nod nyttjar ett äldre format på kiselplattor: 8 tum istället för idag mer utbredda 12 tum. Förstnämnda introducerades i början av 90-talet och till följd av bristande intresse och svårigheter att hitta verktyg och tillverkningsutrustning, är det svårt att bygga ut kapaciteten.

Med välsignelse från USA och EU investerar exempelvis Intel och TSMC biljonbelopp i mer tillverkningskapacitet. Trots att det till stor del är en haltande bilindustri som gäckar stormakterna, syftar investeringarna av förståeliga skäl till att bygga för framtiden, inte för att utöka noder som ligger i häradet norr om 150 nanometer. Enligt källor till Digitimes är det därför möjligt att kapaciteten hos de tillgängliga 8-tumsfabrikerna inte möter efterfrågan innan år 2025.

Läs mer om tillverkning: