Sydkoreanska LG och dess OLED-paneler är sedan ett antal år tillbaka ett populärt val, där OLED-teknikens fördelar sett till färgåtergivning, responsivitet och kontrastförhållanden är bland de främsta argumenten. Därtill ser bolaget PC-användare och spel som en viktig målgrupp, med anpassningar därefter även i enklare modellserier.

I samband med CES 2022 avtäcker LG nu att årets uppställning OLED-modeller, där G1-serien och dess syskonserie C1 får uppföljare i form av mer moderna G2 och C2. Båda bygger på bolagets OLED Evo-paneler, med förbättringar sett till bildkvalitet och ljusstyrka. Precis som föregående år kvarstår bilduppdatering om 120 Hz samt 4K UHD-upplösning – den största nyheten är istället flera utökningar i kategorin formfaktor.

För G2-serien växer storlekarna och utökas i form av en 83-tumsmodell samt ännu en större på hela 97 tum, något LG blir först ut med. Detta kompletterar existerande storlekarna 55, 65 samt 77 tum. I C2-familjen är LG åter först ut, men den här gången i en mindre formfaktor. I C2-serien anländer till slut den mindre 42-tumsmodell som det ryktats om under föregående år, en variant som enligt LG blir världens första OLED-TV i sin storlek.

Nytt för G2-modellerna är också att LG för första gången utrustar en OLED-TV med en kylfläns likt vad Sony och Panasonic gjort på sina 2021-modeller. Med bättre värmebortförsel kan LG driva panelerna vid högre ljusstyrka under längre perioder och tekniken hjälper även till med att förmildra temporära inbränningar.

För C2-serien ligger fokus mer renodlat på spel, både till spelkonsol och PC, vilket ska få en skjuts med hjälp av nya spelanpassade profiler. Dessa ska bland annat ge enklare åtkomst till spelrelaterade inställningar och inkludera optimeringar för specifika spelgenrer. Därtill får även dessa modeller stöd för de strömmade tjänsterna Google Stadia och Nvidia Geforce Now, där det sistnämnda nyligen lanserades till utvalda modeller även i andra serier.

Det nya spelprofilerna är en del av en större uppdatering av LG:s Web OS 22, som även får tillägg av ett nytt läge för mörka rum, där ljusstyrkan automatiskt anpassas efter rummets belysning. Med uppdateringen kan användare även skapa profiler för få personligt anpassat innehåll och uppdateringar. Under andra halvan av 2022 införs även stöd för Matter, en ny smarta hemmet-standard för kommunikation, som ska underlätta användning tillsammans med andra smarta enheter.

LG:s nya TV-utbud för år 2022 anländer någon gång under årets första hälft. Uppgifter om pris framgår inte, men då LG:s C2 likt C1 ligger i en högre prisklass lär de bli dyrare pjäser. Detsamma gäller G2, som i egenskap av G1-familjens efterträdare tillhör bolagets premiumsegment.

Läs fler TV-nyheter från CES 2022: