Det har i alla tider varit aktuellt att ta reda på framtiden, där teblad och spåkula är två beprövade metoder. I mjukvarans värld finns också behov av att uppskatta och presentera sådan information. Förloppsindikatorn (eng. progress bar) för filöverföring är ett inslag i många operativsystem, som ofta följs av en uppskattad tid som varierar någonstans mellan sekunder och dagar.

Veckans videotips handlar om just problemet som ligger bakom en progress bar, något som den pensionerade Windows-utvecklaren Dave Plummer arbetade med under DOS- och Windows 95-eran. Med många okända variabler och endast information om aktuell överföringshastighet visar sig problemet vara knepigt, särskilt när lösningen ska kunna användas för olika antal filer och storlekar.

Youtube-kanalen Dave's Garage avhandlar många nedslag i utvecklingen av Windows, med operativsystemets inbyggda verktyg för formatering som ett intressant exempel. Dave dyker även ned i historiska tangentbordskombinationer som Ctrl+Alt+Delete, vid sidan av avstickare till retrovärlden genom både assemblerkod och antik hårdvara. Det finns med andra ord många sevärda klipp för den som vill ha något att göra i vintermörkret.