Ibland överträffas dikten av verklighet och så är fallet med ARM:s kinesiska division. Sommaren år 2020 framkom att avdelningens VD, Allen Wu, startat ett eget konkurrerande företag och genom VD-positionen lockat över kunder till det. Med överväldigande majoritet beslutade styrelsen då att avsätta Wu, men medelst privat vaktstyrka och företagets sigill och registreringsbevis i säkert förvar klamrar han sig ännu fast vid rollen.

Den envise chefen har sedan dess avskedat lojala ARM-chefer och negligerat väl tilltagna belopp i utbyte mot hans avgång. Nu skriver Financial Times att den ovanliga situationen är ett stort problem för ARM Holdings-ägaren Softbank. Börsnotering är nämligen ägarens plan i kölvattnet efter den skrotade jätteaffären med Nvidia.

ARM överför inte längre arkitekturer till utbrytardivisionen, men Wu driver verksamheten vidare och rapporterade i fjol både egenutvecklade arkitekturer och höga försäljningssiffror. Den kinesiska avdelningen har fortfarande tillgång till stora delar av ARM Holdings immateriella tillgångar (eng. Intellectual Properties, IP) och det försvårar en värdering och börsintroduktion av företaget som helhet.

Enligt ARM-grundaren Tudor Brown svarar den otillgängliga delen av företaget för en femtedel av omsättningen, och menar att det är "en röra som måste redas ut". Financial Times skriver att Softbank arbetar hårt för att lösa situationen, men också att lokala myndigheter i kinesiska Shenzhen kan komma hjälpa till genom att ändra de officiella företagsuppgifter som Allen Wu har i sitt våld. Softbanks planer på börsintroduktion är förlagda till början av nästa år och framtiden får utvisa om det utdragna dödläget då nått en lösning.

We are fully supportive of Arm’s IPO plan as its long-term China partner and value contributor – Talesperson för ARM i Kina

Den kinesiska divisionen betalar fortsatt licensintäkter och en talesperson uttrycker att de är en bidragande och långsiktig ARM-partner på den kinesiska marknaden. Vidare förklarar talespersonen att de står bakom en börsintroduktion. Avslutningsvis kan tilläggas att Allen Wu i kulisserna gör idoga försök att återta den officiella ledartröjan genom att upprätta domstolsärenden, där räknaren nu står på tre sådana.

Läs mer om ARM: