Många kunder förväntar sig idag att en smart telefon för många tusenlappar är tunn, snabb och samtidigt tålig mot vatten och damm. Så ser det också ut i toppskiktet på telefonmarkanden, men medaljens baksida är att enheterna är svåra att reparera – något som gäller krossade skärmar likväl som trötta batterier. Fram till nyligen var Apple ansiktet utåt för knepiga reparationer, men nu framkommer att bolagets kovändning kanske bara är spel för gallerierna.

Sedan länge är det tydligt att Apple inte vill att slutkunder pysslar med produkternas mjukvara eller hårdvara, där svårtillgängliga, officiella reservdelar och artificiella spärrar varit del av företagets melodi. Det var därför överraskande när Apple i fjol meddelade att de ämnar göra reservdelar, verktyg och instruktioner tillgängliga för fingerfärdiga kunder. För ett fåtal dagar sedan startade "Self Service Repair" i USA och Youtube-profilen Luke Miani tittar nu närmare på vad det innebär.

Apple Self Service Repair 1.jpg

Bildkälla: Luke Miani

Apple Self Service Repair 1.jpg

Bildkälla: Luke Miani

Apple Self Service Repair 2.jpg

Bildkälla: Luke Miani

Apple Self Service Repair 3.jpg

Bildkälla: Luke Miani

I videoklippet avhandlas processen att byta skärm på en Iphone 12 Pro-enhet, och det står klart att Apple inte anpassat någonting för att underlätta för slutkund. De officiella instruktionerna som finns är desamma som företagets reparatörer har att tillgå, vilka innefattar flera specialverktyg och maskiner. Samma typ av utrustning kan hyras under en vecka för relativt låga 50 USD, där pressverktyg och värmeplatta för att smälta limmet är två exempel på verktyg i de två stora väskorna som skickas.

Detta osmidiga upplägg ska gälla alla privatpersoner som vill använda samma verktyg som syns i reparationsanvisningarna. Miani anmärker på att dessa är bristfälliga och innehåller flera steg som innefattar material som inte medföljer. Vidare konstaterar han att Apples "Self Service Repair" är utformat för att skrämma bort användare, på grund av den komplicerade och tidskrävande processen, som dessutom är dyrare än att lämna in enheten för att låta Apple genomföra bytet.

Skärmbild 2022-04-28 103954.jpg
Skärmbild 2022-04-28 103817.jpg

Reservdelarna är lägre prissatta än ett byte och slutresultatet beskrivs som exemplariskt, men det faktum att instruktionerna tarvar hyrd specialutrustning gör tilltaget dyrare – både i pengar och tid. För den som har för avsikt att reparera en hel hög av telefoner finns dock möjligheten att komma billigare undan, eftersom utrustningen kan köpas för några tusenlappar per del. Miani avrundar videon med att användare som vill reparera själva snarare bör titta på instruktioner från välrenommerade Ifixit, som visar enklare och snabbare vägar till ett gott resultat.

Hur många specialverktyg ska du skaffa om "Self Service Repair" kommer till Sverige?