De senaste åren har senaste generationens grafikkort varit minst sagt bristvaror, även om trenden för både pris och tillgänglighet nyligen börjat vända till det bättre. Till följd av kretsbrist har tillverkare inte kunnat möta efterfrågan, som varit hög inte bara bland konsumenter utan även miners med intresse för att bryta kryptovalutor.

Vid samma tid förra året beräknades ungefär 25 procent av partnertillverkares grafikkort gå direkt till miners. Det intresset har nu svalnat, åtminstone enligt Asus ena VD S.Y Hsu. Under ett möte där bolagets finansiella resultat redovisades förklarade Hsu att den senaste tidens prissänkningar hör samman med att efterfrågan på grafikkort för att bryta kryptovalutor minskat.

Enligt Hsu är miners inte längre särskilt intresserade av grafikkort, till följd av att kryptovalutan Ethereum närmar sig en övergång från proof-of-work till proof-of-stake. Det är helt enkelt inte längre lönsamt med stora grafikkortsköp och de som tidigare investerat i stora mängder hårdvara drar sig tillbaka från marknaden.

Det är inte första gången något sådant sker. En mycket snarlik trend sågs under perioden 2016 till 2018, något som slutade i att både tillverkare och återförsäljare stod med stora lager grafikkort samtidigt som begagnatmarknaden snabbt mättades med billiga komponenter. Ett sådant scenario ser dock inte ut att oroa Asus för tillfället. Bolagets VD menar att efterfrågan på grafikkort för spel fortfarande är så pass hög att de även utan miners har svårigheter att möta konsumenters behov.