Under gårdagen höll AMD vad de kallar Financial Analyst Day, ett evenemang som hålls vartannat år för att informera investerare och analytiker om bolagets framtid. För att ge en övergripande bild om vad som komma skall, vilket allt som oftast betyder nya roadmaps över kommande hårdvarulanseringar. Så är fallet även den här gången, med fler detaljer om både nära förestående arkitekturen Zen 4 och framtida Zen 5.

AMD-ZEN-ROADMAP.jpg

AMD planerar tre utgåvor av både Zen 4 och Zen 5, vilka ska anlända under de kommande två åren. Först ut är den version av Zen 4 som tidigare demonstrerats i tidiga Ryzen 7000-exemplar, vilken ska följas av en "V-Cache"-variant. Det är första gången AMD bekräftar att vertikalt staplat cacheminne återvänder, en teknik som debuterade med 3D V-Cache i Zen 3-baserade Ryzen 7 5800X3D. Intressant nog återanvänder AMD inte det fulla namnet. Huruvida det rör sig om endast ett namnbyte eller en förändring sett till själva tekniken är dock inte känt.

AMD-ZEN5.jpg

Därefter väntas Zen 4c, vilken är den molnoptimerade arkitektur som väntas ta plats i serverorienterade "Bergamo". För Zen 4 gäller tillverkning på TSMC:s 5- respektive 4-nanometersnoder. Zen 5 följer samma mönster, men blir en från grunden ny arkitektur kombinerat med ytterligare en krympning ned till 4 respektive 3 nanometer. Även där bekräftas "V-Cache", utan 3D-prefix.

För några veckor sedan höll AMD låda under mässan Computex, där bolaget lät röja fler detaljer om Ryzen 7000-serien och arkitekturen Zen 4. För Ryzen 7000 meddelades bland annat en ökning om 15 procent i enkeltrådad prestanda ställt mot tidigare generation. Siffran var dock inte helt enkel att tolka, då den var ett slags kombinerat värde där både klockfrekvenser och IPC-värde (eng. instructions per clock) räknades samman.

2022-06-09 13_16_29_575px.jpg

Nu förtydligas detta något, om än generiskt för hela Zen 4-arkitekturen. AMD hävdar här att ökningen sett till IPC handlar om 8–10 procent. De upprepar även att den enkeltrådade prestandan, där även klockfrekvenser räknas med, stiger med 15 procent eller mer. Samtidigt lyfts även att minnesbandbredden per kärna ökar med upp till 125 procent och stöd för AVX-512 bekräftas.

AMD-ZEN4-improvement.png

Störst fokus läggs dock på prestanda per watt, vilket AMD demonstrerar med data från prestandatester i Cinebench. Där visas en Zen 4-baserad processor med 16 kärnor och 32 trådar erbjuda 25 procent högre prestanda per watt och en generell prestandaförbättring om 35 procent jämfört med motsvarande hårdvara baserad på Zen 3.

De första processorerna ur Ryzen 7000-serien väntas anlända i höst, men något exakt lanseringsdatum är ännu inte bekräftat. Detsamma gäller Epyc-processorer med kodnamn Genoa, medan Bergamo dröjer till år 2023.