Till hösten väntas vi få se nya grafikarkitekturer från både Nvidia och AMD, där gröna laget laddar upp med arkitekturen "Ada Lovelace" och Geforce RTX 4000-serien medan lag röd kontrar med RDNA 3 och den kommande Radeon RX 7000-familjen. Utöver läckor och rykten är ganska lite känt kring de nya arkitekturerna, men under AMD:s evenemang Financial Analyst Day som gick av stapeln under gårdagen blir åtminstone bilden kring RDNA 3 något klarare.

FAD 2022_David Wang_Final Post-8.jpg

Medan bolaget inte talar om några faktiska prestandasiffror i sin presentation avslöjar de dock att den nya grafikarkitekturen RDNA 3 tar ett rejält kliv upp i energieffektivitet. Enligt AMD ska RDNA 3 erbjuda cirka 50 procent bättre energieffektivitet än föregångaren RDNA 2. Receptet för att uppnå detta kan till en stor del tillskrivas övergången till tillverkning på TSMC:s 5 nm-process, men också omstöpt design av beräkningsenheterna samt nästa generations Infinity Cache-lösning.

En annan del som bidrar till bättre energieffektivitet är att AMD ämnar att använda en chiplet-design för RDNA 3. Detta är något som har cirkulerat i ryktesväg sedan tidigare men bekräftas nu officiellt av bolaget. I exakt vilken omfattning chiplets kommer att användas i Radeon RX 7000-serien är ännu oklart, men det är nog ingen högoddsare att det handlar om toppmodellerna där man istället för att använda sig av en gigantisk monolitisk krets siktar på att sammankoppla flera mindre kretsar.

FAD 2022_David Wang_Final Post-10.jpg

Utöver RDNA 3 pratade även AMD om framtiden för sina grafikarkitekturer. Näst på tur är RDNA 4, vilken ska framställas på en ännu icke avtäckt tillverkningsnod. Introduktionen av RDNA 4 ska ske innan slutet av år 2024, vilket stämmer bra överens med hur företaget har arbetat tidigare med att lansera en ny arkitektur vartannat år. Först ut är dock RDNA 3, vilken lanseras med Radeon RX 7000-serien innan årets slut.

Läs mer om RDNA 3: