Utvecklaren Bethesda slog på stora trumman när de år 2018 avtäckte det första nya varumärket på ett kvartssekel, nämligen Starfield. Vid sidan av legendariska spelserier som The Elder Scrolls och Fallout är förväntningarna högt satta hos många, och företaget pytsar med jämna mellanrum ut ny information om det rymdcentrerade rollspelet. Känt är bland annat att titeln är exklusiv för PC och Xbox, men också att den färska spelmotorn Creation Engine 2 används.

Starfield dyker upp någon gång under första halvan av 2023 och det är alltså på sin höjd ett drygt år kvar. Nu intar Bethesdas Todd Howard den digitala scenen för att visa mer av spelmekaniken och hur Starfield faktiskt ser ut, vilket sammanfattas i en 15 minuter lång video. I denna syns bland annat en inledande fas där spelaren i första- eller tredjepersonsperspektiv samlar resurser och nyttjar en bred vapenarsenal mot pirater.

Starfield (2).jpg
Starfield (3).jpg
Starfield (4).jpg

Utforskande av universum lyfts fram som en annan stor aspekt och spelaren kan landa på och utforska samtliga planeter i de mer än 100 solsystemen, något som översätts till över 1 000 planeter att utforska. På dessa planeter är det möjligt att installera baser och rekrytera medhjälpare för att samla resurser, vilket påminner en aning om Fallout-spelen. För att ta sig mellan planeter och hålla fientliga farkoster borta är det möjligt att bygga och ratta helt egna rymdskepp.

Starfield (7).jpg
Starfield (6).jpg
Starfield (5).jpg
Starfield (1).jpg

Sist men inte minst belyser Howard att Starfield har ett mycket omfattande system för karaktärsbyggande. Det omfattar dels fysiska attribut med många parametrar, dels färdigheter och personlighetsdrag. Karaktärsutveckling med olika skills och crafting för att uppgradera vapen och utrustning beskrivs vidare som centralt i rymdrollspelet.

Är du sugen på att sätta tänderna i Starfield? Berätta i kommentarstråden!