De senaste månaderna har grafikkort från både AMD och Nvidia sakta men säkert börjat att dyka upp på butikshyllorna, samtidigt som priserna lämnar de astronomiska nivåer som hängt med sedan lanseringarna. Nära två år har passerat sedan RDNA 2- och "Ampere"-arkitekturerna sjösattes, men företagen fortsätter att rulla ut nya varianter. Till hösten väntar dock helt färskt, där uppgifter pekar mot Nvidias RTX 4000 "Ada Lovelace" med start i september.

På Twitter skriver nu den flitige grävaren "Greymon55" att AMD:s RDNA 3 slår följe en till två månader senare, med lansering sent i oktober, eller som senast mitten av november. Twitter-profilen menar att det är ny och och väldigt trovärdig information, och om den stämmer prickar AMD in lanseringsfönstret som medför tillgänglighet inför den viktiga julhandeln. Därtill kan tilläggas att AMD vid flera tillfällen intygat att arkitekturen håller schemat för lansering i år, vilket styrker påståendet.

Enligt uppgift satsar Nvidia på att lansera Geforce RTX 4000 i flera steg, där RTX 4090 är först ut. RTX 4080 och RTX 4070 ska sedan se dagens ljus under oktober respektive november. Till sensommaren ska även Intel med försenade Arc "Alchemist" vara redo för stationära datorer, vilket borgar för att AMD till hösten dyker in på en konkurrenskraftig grafikkortsmarknad.

Med RDNA 3 satsar AMD på energieffektivitet och med toppgrafikkretsen Navi 31 hämtar företaget inspiration från processorsidan, genom att använda chiplet-design där kretsen delas upp i flera. Det är okänt om AMD släpper flera modeller vid samma tillfälle i oktober eller november, men hur som helst ser slutet av året bli intressant för den som är på jakt efter nytt grafikkort.

Läs mer om RDNA 3: