Att hålla processorer tillräckligt kylda kan vara en utmaning, särskilt vid överklockning. Utöver externa kyllösningar av olika slag kan den modige ge sig på att utföra en så kallad "delid", där värmespridaren avlägsnas. Det uppdraget har nu en entusiast tagit sig an för att sänka temperaturen på AMD:s cacheberikade Ryzen 7 5800X3D.

Överklockaren, som går under namnet "Madness", har plockat isär processorn med hjälp av rakblad och värmepistol. Processen är inte helt riskfri, särskilt i och med att Ryzen 7 5800X3D och övriga Ryzen 5000-serien kommer med fastlödda värmespridare.

Väl öppnad har Madness sedan bytt ut fabrikslodet mot flytande metall, i det här fallet Thermal Grizzlys Conductonaut. Resultatet ger en märkbar temperaturförbättring och i Madness mätningar sjunker samtliga mätvärden med cirka 10 °C vid spelande.

resultat.webp

Specifikt Ryzen 7 5800X3D går inte att överklocka, även om det finns sätt att kringgå begränsningarna för viss finjustering. Madness ingrepp visar inte endast på lägre temperatur, det ska också ha gett både förbättrad energieffektivitet och något högre klockfrekvenser. I de siffror överklockaren publicerat ses en ökning i lägsta- och medelvärdet, som uppmäts till mellan 100 och 150 MHz högre vardera.

Har du gett dig på att delidda din processor någon gång?