När coronapandemin fick fäste sköt behovet av distansarbete och -studier i taket och så också efterfrågan på datorer. Passiva komponenter blev snart en av många flaskhalsar, men en sedan tidigare trytande tillgänglig tillverkningskapacitet för kretsar vred åt tumskruvarna ytterligare. Resten är kretsbristhistoria, och först nu ljusnar det på allvar på horisonten. Det förbättrade läget när det gäller datorhårdvara beror dock inte på de biljoninvesteringar som gjorts för att säkra framtida tillverkningskapacitet. Sådana anläggningar är år från att vara färdiga.

Istället handlar det om att efterfrågan sjunker efter en lång period av högtryck. Enligt insatta källor till branschtidningen Digitimes får denna trend kontraktstillverkaren TSMC:s storkunder att trycka på bromsen. Kunderna är AMD, Nvidia och Apple, där massproduktionen av kretsar till Iphone 14-telefoner ska vara i full gång, med en första laddning om 100 miljoner kretsar beställda, vilket nu skalas ned med 10 procent.

AMD och Nvidia använder också TSMC:s mest avancerade noder, och för nästa generations grafikkort och processorer rör det sig om 5-nanometersteknik, som markerar Nvidias återtåg till TSMC efter en vända hos Samsung. AMD använder TSMC:s 6 och 7 nanometer för en uppsjö av nu tillgängliga produkter, som Ryzen 5000-serien, Radeon RX 6000 samt systemkretsarna i Sonys och Microsofts spelkonsoler.

AMD:s beställningar på dessa aningen äldre tekniker reduceras med cirka 20 000 kiselplattor (eng. wafers) för årets sista kvartal och första kvartalet 2023, men 5-nanometersbeställningarna lämnas orörda. 5 eller möjligtvis 4 nanometer är vad Nvidia har i kikaren för "Ada Lovelace" och Geforce RTX 4000-serien, men här rapporteras istället om problem med att krympa beställningarna. Nvidia uppges nämligen ha betalat i förskott för att reservera tillverkningskapacitet, som nu inte längre behövs.

Sjunkande efterfrågan på datorer i största allmänhet är en del i det hela, men brytande av kryptovaluta är en annan. Den tidigare lönsamma branschen försöker nu snabbt att bli kvitt grafikkort, samtidigt som lagerhyllorna står fulla med högt prissatta modeller som singlar ned mot rekommenderade nivåer. TSMC vill inte göra förköpet ogjort, men erbjuder att vänta med produktionen som längst till början av nästa år. Därför är det nu upp till Nvidia att hitta en annan spekulant på de avancerade teknikerna.

Luckan kan eventuellt locka AMD inför höstens RDNA 3-grafikkort samt konsument- och serverorienterade Zen 4-produkter. Framtiden får dock utvisa om Nvidia lyckas kroka en ersättande kund, eller om bolaget istället bygger upp förråden av Geforce RTX 4000-kretsar – trots överlager av RTX 3000-serien. Med den tydligt sjunkande efterfrågan på datorhårdvara återstår också att se om några av de bombastiska expansionsplanerna på kretsfabriker rivs upp eller pausas.

Källa: Digitimes (maskinöversatt) via "RetiredEngineer" på Twitter