Intels intåg på grafikkortsmarknaden har varit "precis runt hörnet" en längre tid och för en månad sedan släppte bolaget slutligen det första dedikerade grafikkortet för stationära datorer. Det rörde sig om instegsprodukten Arc A380 som är exklusiv för den kinesiska marknaden. Youtube-kanalen Gamers Nexus vill dock inte invänta en bredare lansering och importerar därför det färska grafikkortet för att kolla vad det går för.

Det testade grafikkortet är signerat partnertillverkaren Gunnir. Gamers Nexus-profilen Steve Burke understryker att grafikkortet är mer välbyggt än AMD- och Nvidia-grafikkort med prislapp runt 160 USD. Produkten har något högre klockfrekvenser än referensmodellen och överskrider de 75 watt som kan levereras med anslutningen på moderkortet. Högre klockfrekvenser är dock en svag tröst när Gamers Nexus slår fast att ojämn och klen prestanda är kortets signum.

Intel är tydliga med att Resizable BAR-funktionen måste aktiveras tillsammans med Arc-grafikkort. Detta är möjligt på mer moderna plattformar och öppnar hela grafikminnet för processorn. Med Arc A380 ger det som bäst 38,5 procent bättre prestanda för genomsnittlig bildfrekvens. En närmare titt på den sämsta percentilen visar ändå större prestandavinster.

Rebar.PNG

Bildkälla: Gamers Nexus

1perc low rebar.PNG

Bildkälla: Gamers Nexus

Rebar frametimes 300 ms spikes.PNG

Bildkälla: Gamers Nexus

Gamers Nexus förklarar att den största fördelen med att aktivera funktionen ligger i konsekventa frametimes, som alltså är tiden som krävs för att rita upp varje enskild bildruta. Med Resizable BAR inaktiverat finns spikar på upp till 300 millisekunder, något som även ett otränat öga med lätthet uppfattar. Resizable BAR tonar ned sådana spikar betydligt, och visar således på att Intel Arc A380 inte är någon höjdare för den som vill uppgradera ett äldre system.

När det kommer till prestandatester för en lång rad spel är Intels nykomling allt annat än konsekvent, där kortet i vissa fall mäter sig med AMD:s Radeon RX 6500 XT och RX 6600, för att i andra fall piskas av budgetmodellen RX 6400. På Nvidia-sidan är det istället halvantika Geforce GTX 1050 Ti och i bästa fall GTX 1650 som hamnar i samma härad. I 1080p gäller generellt genomsnittlig bildfrekvens om 30–50 FPS, där de svagare siffrorna syns i DirectX 11-titlar som Grand Theft Auto V.

gta5 dåligt.PNG

Bildkälla: Gamers Nexus

formel1.PNG

Bildkälla: Gamers Nexus

gta5 dåligt.PNG

Bildkälla: Gamers Nexus

1440p gta.PNG

Bildkälla: Gamers Nexus

Det är just den oförutsägbara prestandan som är Gamers Nexus huvudargument för att inte köpa Intels nysatsning, vilket följs av skakiga drivrutiner. Burke menar att Intel saknar den erfarenhet som finns hos Nvidia och AMD eftersom de tidigare endast snickrat tveksamma drivrutiner för lika tveksam grafikhårdvara. Vidare är han tacksam för att Intels marknadsföringsavdelning inte basunerat ut att de verkligen är experter på området.

Mjukvarubiten kan dock bara bli bättre framöver och med mer kraftfull hårdvara på horisonten ser läget inte bedrövligt ut. När Arc A380 sätts på prov i 1440-speltitlar levereras inte nödvändigtvis spelbar bildfrekvens, men prestandatappet är inte lika stort som hos de konkurrerande korten, varför arkitekturen möjligtvis fungerar bättre i högre upplösningar med moderna funktioner. Tillägg av uppskalningstekniken XESS och polerade drivrutiner kan vidare bättra på det hela.

1440p exempel.PNG

Bildkälla: Gamers Nexus

Avslutningsvis spekulerar Steve Burke i varför Intel inledningsvis endast satsar på Kina, där begränsad tillgång är ett alternativ. Han lutar snarare mot att det nog rör sig om att Intel vill ha mer kraftfull hårdvara till den breda debuten, som alltså sker i närtid. Klimatet som väntar färska Intel-grafikkort är dock fullständigt förändrat ställt mot för bara några månader sedan, eftersom tillgången numera är god och priserna sjunker. Framtiden får utvisa om Arc "Alchemist" mottas med öppna armar, eller om köpsugna inväntar nästa generations grafikkort som debuterar någon gång i höst.