Fredagkvällar brukar vara synonymt med ett färskt avsnitt av fredagspanelen, men den här veckan ekar det semestertomt på redaktionen och vi gör därför ett undantag. Nästa fredag är stora delar av redaktionen åter på plats och klockan 18:00 väntar då en sammanfattning av veckans mest intressanta nyheter. Den här fredagen sammanfattas höjdpunkterna istället i textformat.

Samsung håller Galaxy-låda

Det är tydligt att hårdvaruhösten 2022 kryper närmare, när sommarens nyhetstorka så sakteligen övergår i ett stilla regn av hårdvarunyheter. Även om det till viss del handlar om inofficiella uppgifter och läckor syns nu även en hel del officiella detaljer om vad som komma skall. Samsung passade i onsdags kväll på att riva av en i allra högsta grad officiell presentation, nämligen lanseringen av nya Galaxy-prylar.

galaxy z flip4, z fold4 combo kv_2p_rgb_220527_clean.jpg

I fokus står de vikbara nykomlingarna Galaxy Z Fold 4 och Z Flip 4, som ställt mot föregående års modeller inte ändrar särskilt mycket. Format och skärmar är snarlika, men Samsung menar att nytt gångjärn, uppdaterade materialval till skärmen och Gorilla Glass Victus Plus ska göra duon mer tålig. Under huven syns samma kraftfulla systemkrets som nu tar plats i så gott som alla högpresterande Android-telefoner – Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.

Av kommentarsfältet att döma kan många nu tänka sig en vikbar telefon, men prislappen skaver och är till och med något högre än för förra årets modeller. !9 990 kronor är mycket pengar för flaggskeppet Galaxy Z Fold 4, och 11 990 kronor är också saftigt för den mer plånboksvänliga kusinen. Samsung ser dock ut att vara optimistiska, och menar att försäljningen av deras påkostade Galaxy-serie till 50 procent utgörs av vikbara. Undertecknad ser gärna lite mer konkurrens och aningen lägre pris innan vikbart blir aktuellt, men år 2025 är det inte omöjligt att marknaden ser ut just så.

Nvidia försöker mota sjunkande försäljning med lägre priser

Vidare på temat marknad: Nvidia och andra hårdvaruaktörer har det nu lite motigt, när både kretsbrist och den pandemikopplade spiken i efterfrågan har släppt sitt järngrepp. Överlager och ointresse vid de höga prisnivåerna är ett faktum, och när Nvidia tidigare i veckan presenterade den preliminära kvartalsrapporten för Q3 2023 konstaterades att de missat omsättningsmålet med runt 17 procent. För att stävja den betydligt lägre försäljningen av grafikkort förklarar bolaget att de justerar priserna. Det återstår hur lång tid det tar innan effekter av detta sker, eller om de prissänkningar som observerats de senaste månaderna är kopplade.

Intels sega Arc-lansering väcker frågor

Intel står för många av veckans rubriker, där det givetvis handlar om den seglivade Arc "Alchemist"-utrullning. För några veckor sedan besökte Intels representanter Tom Petersen och Ryan Shrout några av de mest inflytelserika teknikpublikationerna för att berätta om Arc i allmänhet, med Arc A750 i synnerhet. Därefter blev det plötsligt tyst, en tystnad som duon under veckan avbrutit med sammanfattningar och en rejäl laddning prestandatester.

I de senare visar Intel Arc A750, som ser ut att bli första generationens näst mest kraftfulla grafikkort. Kortet jämförs återigen mot Nvidias mellanklassare Geforce RTX 3060 och det är en jämn match, där Intel i både 1080p- och 1440-spelande generellt är lite vassare, 3–5 procent. Tilläggas bör dock att det handlar om spel som använder grafikgränssnitten DirectX 12 eller Vulkan, som alltså innebär bästa möjliga prestanda för Arc "Alchemist". I båda upplösningar och gränssnitt klarar Arc A750 den magiska 60 FPS-gränsen, men i många äldre titlar lär det bli kämpigt.

summary-chart-a750-3060.png

Det är fortfarande höljt i dunkel kring när Intel släpper korten, som enligt bolaget åtminstone borde vara på plats nu, efter löften om tillgänglighet i sommar. På ryktesväg rapporteras att det knakar i fogarna kring lanseringen, eftersom Intel inte erbjuder samma garantier som Nvidia och AMD. Samtidigt uppges vissa aktörer vara oroade för kvaliteten – till den grad att produktionen stoppats. Den senaste tiden har dock MSI, Asrock och Acer presenterat modeller av instegsmodellen A380, vilket antyder att det inte finns ett fullständigt ointresse från tillverkarhåll.

Samtidigt innebär varje dag utan Arc "Alchemist" på marknaden att den uppdaterande konkurrensen från AMD och Nvidia kryper närmare. Företagen kommer av allt att döma inte släppa instegskort i närtid, varför Intel fortfarande möter Geforce RTX 3000- och Radeon RX 6000, men med färska grafikkort på marknaden går det att uppskatta var prestandanivån för de enklare modellerna hamnar. Den som har råd att vänta kan därmed välja att inte köpa Arc.

I början av veckan släppte Intel Arc A380 i ett utförande omstöpt för professionellt bruk. När detta kombineras med nämnda prestandatester från Arc-representanterna ger det sken av att satsningen inte avstannat. Det återstår dock att se om Pat Gelsinger väljer att ta ännu ett rationellt beslut, om än kortsiktigt, och fimpa den dyra grafikkortssatsningen. Den välrenommerade analytikerfirman Jon Peddie Research menar nämligen att Intel öser pengar på Arc, men utan att ha konkurrenskraftiga produkter redo på flera år.

Ryzen skrider närmare

Vid sidan av de stora nyheterna har möjliga förpackningar och pris för Ryzen 7000-serien hittat ut på webben, medan Ryzen Threadripper Pro 5000 gjort officiell debut som lös komponent. Den som har 90 000 kronor i byrålådan kan investera i den 64-toppkärniga toppmodellen. Ett annat alternativ är att vänta till den 15 september, när MSI menar att Ryzen 7000 ser dagens ljus.

Moderskeppet kastar loss i höst

ingress3.jpg

Sist men inte minst har vi nu sjösatt moderskeppet, en kryssning för alla som brinner för hårdvara och spel. Skeppet lättar ankar den 20 oktober. Missa inte att boka en plats!