Komponentbrist och släpp av nya grafikkort under hösten har lett till att försäljningen av PC-hårdvara sett ett ordentligt tapp. Analysfirman Jon Peddie Research har levererat en ny rapport om hur försäljningen av komponenter sett ut under årets andra kvartal, vilket visar att Nvidia fått tagit den största smällen med ett fall i försäljning på 26 procent jämfört med årets första kvartal.

Enligt rapporten har all försäljning av grafikkort, både integrerad grafik och dedikerade grafikkort, sjunkit med 14,9 procent jämfört med kvartalet innan. Inräknat är då grafikkretsar som köps in av tillverkare av bärbara och färdigbyggda datorer. Sett till samtlig försäljning av dedikerade grafikkort ser vi en minskning på 22,6 procent och JPR räknar med att 10,37 miljoner enheter har sålts totalt. Detta är den lägsta siffran analysfirman sett sedan andra kvartalet 2020, vilket också var ett år med flera tunga släpp på grafikkortsfronten.

MW_PR_Q222.png

Fördelningen av grafikretsar som sålts det senaste kvartalet, inklusive integrerad grafik, är förhållandevis oförändrat jämfört med årets första kvartal. Intel är fortfarande den största leverantören av grafikkretsar med 62 procent, medan AMD-grafik stod för 20 procent och Nvidia 18 procent.

Även om Nvidias tapp är mest omfattande har hela branschen sett sjunkande säljsiffror. Enligt rapporten ska försäljningen av processorer sjunkit med 7 procent jämfört med kvartalet innan och sett till hela året har det skett ett tapp på 33,7 procent.