NZXT H7

nzxt_h7-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

230 × 505 × 480 mm

Vikt

10,26 kg

Material

Stål, härdat glas

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

4 st. (varav 2 st. delar plats med 3,5")

Fläktplatser

6 st. 140/120 mm eller 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. F120Q 120 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

1 st. USB 3.2 Gen 2, 2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Rekommenderat pris

1 500 kronor

NZXT:s H7-serie består av tre olika chassin, nämligen H7, H7 Flow samt H7 Elite. Modellerna är till största delen identiska och det som skiljer har med frontpanelen och medföljande tillbehör att göra. H7 Flow växlar exempelvis över till en perforerad frontpanel med fokus på högt luftflöde medan H7 Elite satsar på en front av härdat glas och kommer med RGB-fläktar samt en integrerad ljuskontroller.

H7, som vi tittar närmare på idag, är grundmodellen med en helt slät frontpanel. Chassit mäter in på 230 × 505 × 480 mm, vilket ger en lådvolym på cirka 56 liter – något som placerar modellen i det större segmentet av miditower-chassin, om än något mindre än konkurrenten Fractal Designs Meshify 2. Materialvalet består till största delen av stål för stommen och utsidan, bortsett från sidopanelen av härdat glas och vissa minimala inslag av plast.

nzxt_h7-2.jpg
nzxt_h7-3.jpg

Chassits frontpanel är tillverkad i stål och ger ett påkostat intryck. Panelen hålls på plats med snabbfästen och är lätt att avlägsna. Bakom denna återfinns en förmonterad 120 mm-fläkt och totalt ryms det antingen tre 140 mm eller tre 120 mm-varianter i fronten.

nzxt_h7-8.jpg
nzxt_h7-13.jpg

Då frontpanelen inte har någon möjlighet att släppa igenom luft har istället ventilationsöppningarna flyttats till den högra sidan av chassit, samtidigt som det finns en mindre öppning i nederkant. Den nedre öppningen täcks av ett dammfilter som kan plockas bort för rengöring.

nzxt_h7-9.jpg

När det kommer till lättåtkomliga anslutningar återfinns dessa i den främre delen av toppen. Här syns två USB 3.0-portar, en USB Type-C kapabel till USB 3.2 Gen 2 samt ett kombojack för ljud. Bredvid portarna hittar vi även strömknappen vilken också dubbeljobbar som strömindikator.

nzxt_h7-10.jpg
nzxt_h7-11.jpg
nzxt_h7-12.jpg

Chassits topp är även den tillverkad i stål, fast i det här fallet är den perforerad för att låta luft passera genom den. Likt fronten sitter toppen fast med snabbfästen och kan därför enkelt avlägsnas. Under panelen återfinns ett löstagbart dammfilter som i sin tur täcker fläktplatser för antingen tre 120 mm-fläktar eller två 140 mm-diton. Stöd för radiatorstorlekar på upp till 360 mm finns även här.

nzxt_h7-4.jpg

I bakkant syns först och främst en förmonterad 120 mm-fläkt, vilken kan bytas ut mot en 140 mm-variant vid behov. Längre ner hittar vi totalt sju expansionsplatser för instickskort. Önskar man att montera grafikkortet vertikalt så behöver man köpa till en extra monteringsskena med tillhörande PCI Express-förlängare från NZXT.

nzxt_h7-7.jpg

Nätaggregatet monteras i sedvanlig ordning i chassits botten med fläkten pekandes nedåt. För att undvika att nätdelen drar in en massa damm sitter ett löstagbart filter i underkant.

nzxt_h7-5.jpg

Chassits vänstra sida pryds av en sidopanel av härdat glas. Själva glaspanelen sitter monterad på en stålram med tillhörande snabbfästen, vilket gör att det går väldigt smidigt att ta sig in i chassit. Dessa snabbfästen används även för den högra sidopanelen av stål.

nzxt_h7-14.jpg
nzxt_h7-15.jpg

Väl på insidan möts vi inte av några överraskningar, utan det handlar om en layout som är typisk för ett chassi som lanseras år 2022. Det rör sig om en helt öppen huvudkammare med ett hölje i botten som separerar den nedre kammaren innehållandes nätaggregat samt lagringsenheter. Då det rör sig om ett ganska stort miditower-chassi finns det gott om utrymme för bastanta komponenter, däribland grafikkort med längder upp till 400 mm samt luftkylare med höjder upp till 185 mm.

nzxt_h7-16.jpg

Skiljeplåten mot den nedre kammaren är perforerad, vilket låter användaren montera nätaggregatet med fläkten pekandes uppåt om så önskas. Här finns även möjlighet att montera två medföljande 2,5"-vaggor. Slutligen syns flertalet tilltagna genomdragningshål, vilka bör underlätta möjligheterna till en städad kabeldragning.

nzxt_h7-17.jpg

På den främre delen av skiljeplåten syns ett större utstansat parti, vilket tillåter radiatorer i storleksklassen 360 mm att passera från huvudkammaren ner i den nedre kammaren. Då fläktarna i framkant monteras på utsidan av själva chassistommen finns det möjlighet att konfigurera radiatorn i en "push-pull"-lösning – förutsatt att själva radiatorn är av en tunn variant.

nzxt_h7-18.jpg

De primära genomdragningshålen för kablar utgörs här istället av en stor utstansat skåra i den främre delen av huvudkammaren. För att dölja kablarna sitter en bockad täckskiva placerad över skåran, där denna går att plocka bort vid monteringsprocessen genom att lossa två skruvar.

nzxt_h7-29.jpg
nzxt_h7-28.jpg
nzxt_h7-27.jpg

Sett till chassits prislapp medföljer det förhållandevis få fläktar ur kartong, där totalt två sitter förmonterade i storleksklassen 120 mm. Det finns dock möjlighet att komplettera med ytterligare fläktar i form av maximalt tre stycken 120/140 mm-varianter i fronten samt antingen tre 120 mm eller två 140 mm i toppen. När det kommer till radiatorer för vattenkylning finns ett förhållandevis gediget stöd, där modeller på 360 mm kan ta plats i framkant och i toppen samt en 140 mm i bakkant.

nzxt_h7-19.jpg
nzxt_h7-20.jpg
nzxt_h7-21.jpg

Baksidan av moderkortsplåten erbjuder varierande utrymme för kabeldragning, där spalten har ett spann mellan 18 och 22 mm. NZXT har lagt extremt mycket krut på att bestycka denna sida med en generös skara förmonterade kabelkanaler och kardborrband – något som bör underlätta kabelhanteringen rejält.

nzxt_h7-23.jpg

Monteringsplatsen för nätaggregat kan svälja rejäla enheter med längder upp till 200 mm. Detta utrymme kan expanderas ytterligare genom att flytta lagringsburen i den nedre kammaren, alternativt plocka bort den helt och hållet.

nzxt_h7-24.jpg
nzxt_h7-25.jpg
nzxt_h7-26.jpg

Den primära lagringsburen kan hantera antingen två 3,5"-enheter eller två 2,5"-diton. Nämnvärt här är att det rör sig om en väldigt simpel bur med stum montering, vilket innebär att vibrationer från mekaniska hårddiskar kan fortplanta sig väldigt enkelt genom chassistommen. Själva lagringsburen är flyttbar i djupled och kan även plockas bort helt.

nzxt_h7-22.jpg

De sista lagringsplatserna hittas på baksidan av moderkortsplåten och utgörs av två separata vaggor för 2,5"-enheter. Som tidigare nämnts går dessa vaggor att flytta till huvudkammaren om man vill exponera sin lagringsenhet genom sidopanelen.