Steg 3: Spelläget och VRR för mindre flimmer

VRR-funktionen är AMD Freesync-certifierad och fungerar problemfritt – den gör vad den ska. Även med Nvidias grafikkort, så länge du aktiverar G-Sync i drivrutinen. Samsung har inte G-Sync-certifierat sina TV-apparater, vilket är varför detta måste aktiveras manuellt i Nvidias drivrutiner. När det är gjort fungerar VRR som det ska med det Geforce RTX 3080 Ti som användes här.

För att nå VRR och spelfunktioner måste du även aktivera Spelläget vilket sker på en tredje plats i TV:ns menysystem.

  1. Kugghjulet

  2. Alla inställningar

  3. Anslutning

  4. Inställningar för spelläge

  5. Välj ”På”. Auto-läget ska vara HDMI ALLM och fungerar då eventuellt med moderna konsoler) och ej med PC.

Samsung_PC_spellaget.jpg

Spelläget nås på en tredje plats och sätter TV:n i ett annat läge. Bilden i spelläget påverkas dock fortfarande i fall du är i PC-läget eller inte. VRR i Samsungs TV aktiveras med automatik om du aktiverar Freesync eller G-Sync i datorn.

Troligtvis vill du använda spelläget och VRR mot en PC i alla lägen där du ska använda Samsungs TV som en bildskärm. Även om du personligen inte behöver VRR kommer VRR-läget innebära att de PWM-reglerade lysdioderna flimrar mindre och i längden ger en behagligare stund när du använder TV:n som bildskärm. Mer om flimret i separat avsnitt.

VRR-läge aktiveras automatiskt när din källa begär det. För en PC med Nvidia-kort måste du in under G-Sync-inställningarna i Nvidias kontrollpanel och aktivera G-Sync. Samsungs TV är inte G-Sync-certifierad och funktionen är därför avstängd från början.

Spelläget och VRR är ytterligare inställningar

Hos Samsung är spelläget en egen tredje funktion utanför de vanliga bildlägena som Film och Filmmaker samt PC-läget. Spelläget kör därför över bildlägena Grafik och Underhållning från PC-läget. Övriga bildlägen gråas ut i menyer och du har nu endast Spelläget och dess inställningar för ljus och färg. Eftersom Spelläget är enda sättet att aktivera VRR och minska flimret lär du därför vilja köra Spelläget med VRR, vilket då förutsätter att du har ett grafikkort som kan köra VRR över HDMI!

► Latensen, input lag är låg hos Samsung i Spelläget. Med 120 Hz-signaler är det närmare 10 ms och med 60 Hz-signaler 15–20 ms. PC-läget är ungefär det dubbla ifall du är utanför spelläget. Utanför både Spel- och PC-läget, likt Film-läget är latensen 60–90 ms.

Exakta siffror varierar beroende på hur man testar. Andra Samsung-modeller kan vara långsammare eller snabbare. Samsung håller dock nivåerna låga överlag i spelläget.

Det är skillnad mellan att köra Spelläget med och utan att PC-läget är aktiverat. När det testades att stänga av PC-läget och sedan aktivera Spelläget blev effekten istället återkommande problem med synkronisering av bilden, som förskjuts och hoppar eller flimrar.

Jag kunde till exempel inte markera HDMI-ingången som "Spelkonsol" och få fullt fungerande bild från en PC med Samsung QN95B. HDMI-ingången måste fortfarande märkas som "PC" även med Spelläget aktivt. Andra Samsung-TV kan fungera annorlunda här.