De utökade funktioner med spelläget

Spelläget ger ytterligare funktioner mer likt spelskärmar, något som Samsung varit tidigt ute med bland TV-tillverkarna. Inställningarna påminner hos de från en separat spelskärm. Den här funktionen finns inte på alla modeller, utan är ett utökat spelläge som främst finns hos de bättre modellerna i Q-serien och de modeller som har 120 Hz-paneler. Andra modeller kan ha färre funktioner eller dessa funktioner helt:

Surroundljud: Godtyckligt ökad surroundkänsla.

Dynamisk svart equalizer: Samsungs "black boost"-funktion för att ljusa upp skuggtoner i spel för att det ska bli lättare att se fiender i skuggorna. Bilden blir förstås blaskigare av detta.

Samsung_PC_motion_plus.jpg

Samsung erbjuder som få tillverkare interpolering i spelläget. Detta sker naturligtvis inte utan att det tillförs nackdelar. Fortfarande en intressant möjlighet i alla fall.

Motion Plus-spelinställningar: kan aktivera interpolering i spelläget, ”Motion Plus-spel” med allt vad det innebär med artefakter och eftersläp samt högre latens. LED Clear Motion aktiverar BFI, Black Frame Insertion och ger tydligt flimmer men potentiellt skarpare rörelser. Använd efter egen smak.

HDR-tonemapping har HDR10+ Gaming där grundläggande är det normala läget. Avancerat läge och spel-HDR adderar mer godtycke där panelen försöker stärka ljuset i bilden.

Samsung Game Bar

Det finns en spellist som nås med Play-knappen på fjärrkontrollen. Där kommer mer typiska spelskärmsfinesser upp samt relevant information om aktuell FPS och ifall HDR och VRR används. Det är inte alla Samsung-TV som har den här funktionen. Typiskt återfinns den på modellerna med 120 Hz-panel.

Samsung_PC_game_bar.jpg

Game Bar (Play-knappen på fjärrkontrollen) tar fram snabbval till spelinställningar och bekräftar ifall VRR och HDR används eller inte.

Inmatningsfördröjning: Påverkar latensen i olika fall. Snabbast-läget ska till exempel ha större effekt på 1080p/60 Hz men inte påverka 4K/120 Hz.

Spelbildsläge: Är godtyckliga förval baserat på inställningarna i spellägesmenyn nämnd ovan. Till exempel är FPS-läget inställd med Dynamisk svart equalizer på högt läge. Ändrar du själv inställningarna i spellägesmenyn är det "personlig"-läget

Skärmförhållande och Zoom-förhållande: är grå vid 16:9-signal och aktiveras vid andra bildformat när du vill ändra hur bilden ska passas på 16:9-panelen

Ljudutgång: För att snabbt växla mellan exempelvis högtalarna och hörlurar

Spelinställningar: Tar dig till färginställningarna för spelläget, alltså Bild/Expertinställningar. Se nästa avsnitt.