Samsungs inställningar för färg och ljus

Spelläget ger egna inställningar för färger och ljusstyrka som är skiljt från sådant som ”Film” samt ”Grafik” när du kör PC-läget. Du når dem som följer:

  1. Kugghulet

  2. Alla inställningar

  3. Bild

  4. Expertinställningar

Ljusstyrka: Styr hur ljusstarkt lysdioderna ska arbeta och detta är förstås helt relativt vilken modell du har. Ljusstarka modeller som QN95B kan lysa uppemot 1 000–2 000 nits beroende på. Andra är inte alls lika ljusstarka. Denna inställning kan vara låst ifall Energisparläget är aktivt. Se steg 4.

Kontrast: reglerar var du ankrar vitt i bilen och ställs med testmönster, till exempel denna.

Skärpa: lägger till kantförstärkningar vilket kan se illa ut på datorgrafik, likt vita kanter runt text och grafik. Låt stå på 0.

Färg: Moderna Samsung-TV är balanserade i färgerna från början. Låt stå på 25.

Ton: Som ovan. Låt stå på 0.

Samsung_PC_bildinställningar.jpg

Lokal nedtoning: finns på modeller med local dimming-funktion där QN95B har en FALD. Låg-läget är det som är minst påträngande och snabbast. Det går inte att stänga av funktionen helt.

Kontrastförbättring: Av, eftersom det är en godtycklig ändring.

Färgton: Varm2 är vitbalans närmast dagsljusstandard D65. Kan vara något för gröngul och det varierar med exemplaren. Från början är inställningen på Standard/Normal vilket är en vitbalans som är tydligt blå. Varm1 är en ofta effektiv kompromiss.

Vitbalans: Används för kalibrering av vitbalans.

Gamma: Byter namn till BT.1886 vid SDR och ST.2084 vid HDR. Du kan även välja ett 2.2-läge vid SDR. Det blir då ett underreglage där du överlag kan göra bildens kontrastkaraktär ljusare eller mörkare. Exakt effekt är olika mellan exemplar och mellan modeller samt beror även på andra inställningar som påverkar hur bilden tonar från svart till vitt.

Skuggdetaljer: reglerar var du ankrar svart i signalen och används med detta testmönster.

Inställningar av färgområde: Auto för att färgomfånget ska följa signalen. Ifall du väljer "Färgområde: Ursprunglig" kommer panelens native gamut användas och färgerna blir så starka som exemplaret och modellen i fråga kan producera. Det kan resultera i väldigt överdrivna färger på ansikten.

Det finns fler inställningar än så som rör bilden. Dessa gråas ut i PC-läge eftersom de inte har någon relevans eller rent av försämrar bildkvaliteten i PC-läget. Typiskt är att funktionen arbetar med bilden genom att processa luminans- och krominansnivåer och för att detta ska fungera måste färgerna subsamplas, vilket alltså är emot idén bakom PC-läget. Därför gråas de helt enkelt ut.