Tidigare under hösten levererade AMD en ny generation av processorer i Ryzen 7000-serien, som introducerade arkitekturen Zen 4 och tog klivet ned till 5 nanometer. Det är sedan länge känt att nyheter är att vänta även på grafikkortssidan, där ingen mindre än AMD:s grafikchef Scott Herkelman avslöjade datumet för avtäckandet den 3 november.

AMD today announced “together we advance_gaming,” a livestream event to unveil the next generation of AMD Radeon™ graphics. AMD executives will provide details on the new high-performance, energy-efficient AMD RDNA™ 3 architecture that will deliver new levels of performance, efficiency and functionality to gamers and content creators.

Föga förvånande bekräftas detta i ett pressmeddelande, som avslöjar en direktsänd stream under namnet "together we advance_gaming". En intressant detalj här är just namnet som påminner mycket om namnet för avtäckandet av Ryzen 7000 – "together we advance_PCs". För att vara en direktsänd tillställning innan en regelrätt bjöds det på en ovanligt teknisk genomgång, något som således kan komma att bli fallet även här.

AMD har hållit korten om RDNA 3 nära bröstet och har officiellt endast avslöjat enstaka detaljer. Först och främst blir det en ny arkitektur vars förändringar väntas bli större än de från första generationens RDNA i Radeon RX 5000-serien till nästföljande Radeon RX 6000 med RDNA 2. Till detta hör även tillverkning på 5 nanometer – men endast delvis.

FAD 2022_David Wang_Final Post-8.jpg

Ny arkitektur flankeras av en chiplet-design, som av tillgängliga uppgifter att döma blir en betydligt mer sofistikerad modell än på processorsidan. Helt säkert är att själva grafikkretsen som huserar alla beräkningsenheter tillverkas på TSMC:s 5-nanometersteknik. Denna tros flankeras av inget mindre än sex stycken mindre kretsar tillverkade på 6 nanometer, vardera med 16 MB cacheminne och minnesbuss på 64 bitar – totalt 96 MB respektive 384 bitar för flaggskeppet.

De totalt sju individuella kretsarna väntas därefter placeras på ett stort substrat, i praktiken är en stor bit kisel tillverkad på 65 nanometer. Det är en mer elegant lösning än på processorsidan som ger minskad effektåtgång när data ska skickas mellan kretsarna och ger lägre latenser, med nedsidan att det är dyrare. Det är dock en nödvändighet då grafikberäkningar är betydligt mer latenskänsliga än på processorsidan, där AMD maskerar latenser med stora L3-cacheminnen.

Evenemanget går av stapeln den 3 november klockan 21:00 svensk tid och kommer kunna följas på AMD:s officiella Youtube-kanal.