Enligt analysföretaget Industry Research var den globala routermarknaden värd motsvarande 209 miljarder kronor år 2020. Till år 2027 väntas den vara värd cirka 266 miljarder – och det här gäller enbart routrar. Nätverksmarknaden är med andra ord enorm och fortsätter att växa.
► Intervju: Hur säkert är ditt hemmanätverk?
Det här innebär att det redan stora kompetensbehov som finns kommer att öka ytterligare. Nätverk över hela världen växer, även hemmanätverken, och betydligt fler än tidigare får bekanta sig med allt från TP-kablar till NAT och brandväggsinställningar. Vissa har blivit riktigt skickliga, men hur stort steget är från att vara bra på hemmanätverk till att faktiskt ha det som yrke? Vi ställer frågan till Anders Katsaras-Lindh, senior konsult och erfaren nätverkstekniker på IT-Total.
– Det diplomatiska svaret är: det beror på. Tittar vi på design av basnät så är det samma grundregler. Ska du bygga ett gästnät måste du ha koll på VLAN och subnät, hur trafiken går in, broadcasting och så vidare. Om du har koll på de här bitarna så kan du det även yrkesmässigt, men allt blir såklart i större skala. Jag skulle säga att du kan få bra grundkunskaper med ett hemmanät, berättar Anders.
För Anders Katsaras-Lindh började resan mot att bli nätverkstekniker med gaming på en 386:a.
Första steget in
Med grundkunskaperna på plats kan du ta dig in på nivå ett eller två i en supporttjänst, menar Anders. För att komma vidare som konsult, in i en driftorganisation eller jobba med nätdesign behövs mer kunskaper. Men supporten är ett insteg där du får lära dig massor. Det är en utmärkt grund för att komma vidare.
– Har du intresset, vill lära dig och även utmana dig själv att sätta upp ett eget nät så optimalt som möjligt så har du ett bra mindset. Om du inte är intresserad kommer du inte vidare. Viljan att lära sig och nyfikenheten är det viktigaste. Grundkunskaperna som behövs har inte ändrats på länge.
Områden som TCP/IP, subnät, masker, VLAN och OSI-modellen med sina sju lager är fortfarande något en nätverkstekniker behöver kunna på sina fem fingrar. IPv4, som introducerades redan år 1981, är fortfarande legio. IPv6 har fortfarande inte tagit riktig fart, trots att det introducerades för 27 år sedan.
– Där det händer mycket idag är inom autentisering för att komma in på nätverket överhuvudtaget. Det händer också mycket inom virtualisering av nät, men här är grunderna desamma.
Anders resa till att bli nätverkstekniker började någonstans här.
"Jag började med gaming"
Anders har både lärt sig själv och utbildat sig för att komma dit han är idag, från ett allmänt intresse för datorer och spel till expertis inom nätverksteknik.
– Jag började med gaming, det var mitt fokus i början. När jag började spela på min första dator, en 386:a, så behövde jag optimera config.sys och autoexec.bat. Jag blev intresserad av hur jag kunde göra för att spelen skulle flyta bättre.
Att det senare blev just nät som blev hans inriktning menar han var en slump. Som för många andra blev Anders första steg in i servervärlden Windows Server, men ingen annan kunde nät och det blev han som fick ta det.
– Om du är en praktiskt lagd person som har ett logiskt tänkande har du väldigt goda förutsättningar att bli duktig inom nätverksteknik. Det finns en stor efterfrågan inom det här området och det kommer inte att minska, snarare tvärtom.
Jobbet som nätverkstekniker är varierat och det blir en hel del hands-on, vilket Anders ser som ett stort plus.
Hands-on och variation
Så hur är egentligen en dag på jobbet? Det Anders verkligen gillar med nätverksdelen är variationen och att också jobba hands-on.
– Jobbar du bara med servrar så sitter du i stort sett bara på din kontorsplats. Men om du ska sätta upp ett stort kontorsnät så måste du ut på plats. Du måste göra en site survey för radioplanering, ha koll på olika material och layout på kontoren. Du måste helt enkelt ha lite koll på fysikens lagar, som hur bra en radiosignal går igenom en viss fönstertyp.
I Anders jobb blir det också en del utflykter ut i datahallarna, som när det ska jobbas med att sättas upp nya core-switchar.
– Det är det här som är så kul, variationen och att det blir hands-on. För mig känns det som att det blir på riktigt. Om jag drar den här kabeln till exempel, då ryker all trafik…
Har du riktigt bra koll på hemmanätverk och är nyfiken på att ta steget från hobby till yrke? Om du är tveksam, vad skulle få dig att vilja ta steget och prova?