Sony

Sony fortsätter trenden från 2021. Utbudet för 2022 är nästan detsamma modell för modell från tidigare. Fast än utbudet vid första anblick verkar vara större är det egentligen inget mer än att det är fler variationer på färg, vilka stativfötter som ingår och vilken butik som säljer modellerna. Detta leder till olika beteckningar och tyvärr ett utbud som är svårare att jämföra i pris.

tab-Sony_2022-tabell.png
tab-Samsung_2022-tabell.png
tab-LG_2022-tabell.png
Philips_2022-tabell_221123.png
tab-TCL_2022-tabell.png
tab-Panasonic_2022-tabell.png

Se alla Sony TV på Elgiganten.se
Sonys 2021-utbud

Tre nyheter av teknisk karaktär är användningen av QD-OLED-teknik i flaggskeppet A95K, att VRR-funktionen nu är med från början samt att ljusstyrkan överlag verkar ökat på flera av LCD-modellerna. Annars är det mest en direkt upprepning av 2021-utbudet. J-modellerna från 2021 är fortfarande väldigt intressanta produkter i den mån de finns kvar när du läser detta.

Konsekvens i bild och färg

Sonys styrka ligger i deras tradition med bildkvalitet och färgkorrekthet. Även om TV-apparaterna inte är som Sonys yrkesutrustning är det sällan överraskningar kring bildkvalitet från TV-apparaterna. På samma gång både tråkigt men också just konsekvent. Detta gäller både LCD- och OLED-utbudet som behandlas lika i fråga om egenskaper och kvalitet.

Även de enklaste modellerna i utbudet håller denna konsekvens kring färg och bild. Mest att enklare TV-apparater förstås har enklare paneler, lägre kontrast och liknande. Sony kör Android TV/Google TV som operativsystem på 2022-modellerna och har ett utbrett stöd för Dolby Vision men hoppar över HDR10+.

Sony_stativdjungeln.jpg

Sonys präglas av ett fåtal modeller med flera olika beteckningar runt skillnader i stativet

Sony inte hetast på spelande

Sony må ha Playstation 5 som sin förmodligen mest kända produkt i dagsläget och därför är det lite förvånande att de saknar mycket av konkurrenternas spelfunktioner. Även om 4K/120 med VRR finns och till slut fungerar på 2022-modellerna (jag har testat A95K och X90K) gör Sony inte mycket mer än så för spelandet.

Latensen i Spelläget är rimlig, cirka 20 ms och det finns inga specifika spelfunktioner eller Game bar-funktioner som det gör hos LG, Samsung, Philips, Panasonic och TCL för 2022. Sony väljer även bort 1440p som signalformat hos sina TV-apparater, vilket kan vara ett möjligt problem ifall du har lite äldre grafikkort och tänkt spela med datorn ansluten. Däremot fungerar förstås 1080p/120 på 120 Hz-modellerna.

Klicka för mer information

Sonys 2021-utbud fungerar utmärkt

Utbudet för 2022 får bokstaven K i beteckningen och är i stort en upprepning med samma typ av Cognitive XR-processor och den lite äldre X1-processorn. Det skiljer sig på vissa detaljer som artikeln tar upp nedan, men funktionen och bildkvaliteten är på samma nivå.

VRR-funktionen var på 2021-modellerna en mjukvaruppdatering som kom sent under året. Denna funktion ingår från början med 2022-modeller. Annars är det inte svårare att man låter en 2021-modell få uppdatera sin mjukvara för att få VRR-funktionen.

Eftersom 2021-utbudet kan vara större och apparaterna i praktiken ofta desamma kan man fynda både intressanta alternativ och låga priser:

  • OLED A90J finns i 55, 65 och 83 tum där årets A90K mest är ett komplement i 42 och 48-tum. A90J är fortfarande en av de bästa OLED-modellerna på marknaden, endast marginellt slagen av A95K.

  • OLED A8xJ-modeller finns för lägre pris och snarlik prestanda som hos 2022-modellerna.

  • X95J och Z9J (8K) är fortfarande utmärkta LCD-modeller i den absoluta toppklassen, om än inte lika ljusstarka som 2022-modellerna.

  • X90–94J är inte riktigt lika ljusstark som K-modellen men fortfarande en toppklassmodell.

Visa mer
Sony_OLED_filler.jpg

Sonys OLED-utbud
OLED-modellerna har beteckningen A och skiljer sig på att A95K använder QD-OLED-teknik där resten använder LG:s WOLED-paneler. Sony använder själva OLED-panelen som membran, något de kallar Acoustic Surface Audio+, där ljudet bokstavligen kommer från bilden på ett sätt som Sony är ensamma om. Modellerna fungerar även som centerhögtalare ihop med Sonys egna soundbars.

Överlag kan Sonys OLED-karaktär beskrivas som den konsekventa Sony-karaktären. Sonys OLED lyser inte starkast, men har också kanske minst problem med retention, där särskild A9-modellerna har bättre kylning. A9-serien är Sonys "Master"-serie där man åtminstone tidigare sorterat ut paneler från tillverkningen med högre kvalitet.

A95K använder Samsung QD-OLED-panel i 55 och 65 tum samt parar ihop detta med Sonys färgkvalitet. Vilket gör det till en av de bästa TV-apparaterna för 2022 alla kategorier. I fråga om ljusstyrka i SDR och HDR är den något ljusstarkare än WOLED-modeller i samma storlek, men det är ingen drastisk och enorm skillnad.

Reflexfiltret hos A95K skiljer sig från andra OLED-modeller och är extra bra på att dämpa reflektioner. Hög ljusnivå i rummet kan dock fångas upp av panelen och ge svart ett intryckt av mörkt lila eller purpur. A95K använder högtalarterminaler för att kunna köras som centerhögtalare.

A90K är för 2022 ett komplement i 42 och 48 tum till A95K med WOLED-paneler där storleken gör att de dessutom är mindre ljusstarka på den lägre ändan av OLED-skalan, runt 600 nits i HDR mot nära 1 000 nits för A95K.

Notera att 2021-modellen A90J därför är ett intressant och redan prispressat alternativ som i 55 och 65 – samt 83 tum – erbjuder något mittemellan A95K och A90K i fråga om ljusstyrka. Alla tre modeller A90J, A90K och A95K är förstås närliggande nivåer av toppklass.

A84–A80K och A75K är alla i grunden samma TV där det finns olika beteckningar för olika former på stativfötter och exakt nyans vilka sedan säljs via olika kanaler. Syftet är förstås att göra det svårare att jämföra priser. Eftersom 2022 inte tillför mycket nytt till den här modellen kan man som regel komma undan lika väl med J-modellerna till lägre pris så länge de finns kvar.

I fråga om bildkvalitet är A8-modellerna på samma nivå som A90J- och A90K-modellerna men har inte samma kylning och når inte exakt lika högt i ljusstyrka. Fjärrkontrollen är enklare. Även kvalitetssorteringen ska skilja sig där de paneler som visar sig vara jämnast över ytan landar i A9-modellerna. I praktiken kan det vara något mer av ett exemplarlotteri med A8-modeller.

Sony_LCD_filler.jpg

Sonys LCD-utbud

Det konsekventa mönstret fortsätter där Sony lägger lika mycket fokus på sina LCD-modeller som de gör på sina OLED-modeller. Självklart finns det en möjlighet att skapa enklare och billigare modeller med LCD där även de håller, ja just det: konsekvens.
Acoustic Multi-Audio kallas ljudsystemet på 9-seriens modeller, som också kan agera centerhögtalare med flera av Sonys egna ljudtillbehör. Det är dock inte samma som med OLED-modellerna, där ljudet kommer från bilden.

Z9K är 8K-flaggskeppet med Sonys mest avancerade FALD som med 2022-modellen använder mini-LED och ska nå högre i ljusstyrka. Den har allt som man kan räkna med för en toppklass-LCD med extra filter för bredare vinklar och utmärkt reflexfilter. 2021-modellen Z9J ska vara likvärdig, förutom något lägre ljusstyrka.

X95K är toppmodellen med 4K-panel med mini-LED och det direkta alternativet till Samsungs QN9-modeller, inklusive VA-paneler och extra filter för bättre vinklar. Samma typ av mycket effektiva reflexfilter som i vissa fall kan ge regnbågseffekter.

Hög ljusstyrka utmärker X95K, där Samsungs konkurrent QN95B förvisso kan lysa högre, i vissa fall nära 2 000 nits i HDR. Fast det är inte alltid Samsung tonsätter bilden rätt enligt PQ-tonkurvan och istället ljusar upp HDR-bilden för mycket. Där är Sony – ni har hört det förr – konsekventa med hur de sätter tonkurvan för HDR.

X95K är därför ett av de starkaste alternativen för dig som vill ha en TV som är kraftigt ljusstarkare än en OLED, har ett av de bästa reflexfiltren och samtidigt FALD:en som gör att dess kontrast närmar sig en OLED när man anpassar bilden för ett mörkt rum.

X90K–94K/S/P är den enklare toppklassen men fortfarande just toppklass med en FALD och förhållandevis hög ljusstyrka. Modellen tappar reflexfiltret och vinklarna från X95K-modellen samt har ett enklare ljudsystem. Modellen tappar också i pris och brukar därför vara en populär modell för hög kvalitetsnivå till en lugnare prislapp.

Panelen är av VA-typ och ger högt kontrastintryck som tappas mot sidorna eftersom den saknar X95K:s filter för bättre vinklar. Ljusstyrkan är högre i HDR, cirka 1 000 nits mot cirka 750 nits för 2021-modellerna. Vilket faktiskt kan avslöja FALD:en som en tydligare blooming. Jag har testat och jämfört X90J och X90K vid två olika tillfällen.

Modellserien har länge plågats av de spretiga varianterna, där samma TV får olika beteckning och förses med olika typer av stativ med vissa skillnader i färger. Olika kanaler säljer sedan olika modeller och det kan skilja sig flera tusenlappar i pris för vad som i grunden är samma TV.

Sony_XR_Filler.jpg

De flesta fotstativen kan justeras i höjd med fyra centimeter för att platsa en soundbar framför, bland annat på den "normala" X90K som jag testat. X92K är undantaget, med det ovalt formade mittenstativet.

X90 som S- och K/P-modeller

För 2022 säljs även en X90S-modell samt en X90S/P vilken även finns i 50 tum. Det finns inget specificerat om den modellen som avslöjar något om bildkvalitet, utan skillnaden är till synes andra typer av stativfötter formade som lambda Λ snarare än L-formade fötter. Däremot tyder 50 tum på att en enklare eller annan typ av panel kan användas, vilket även skulle kunna påverka hur FALD:en fungerar. Eftersom modellen inte lanserades på internationell Sony-nivå och inget är känt är det värt att avvakta på en sådan modell tills det är bekräftat. Sonys X90-serie har annars en av de bättre VA-panelerna.

Sonys svenska hemsida listar även en "X90K/P-series" vilken bär snarlika specar för 55, 65 och 75 tum men ytterligare en annan form på stativfötterna kallad smalbladsmetall. Tidigare har Sony haft individuella modeller i olika länder som skiljer sig på dessa enstaka detaljer runt designen med just andra bokstavskombinationer.

X85–89K kliver ned till mellanklassnivå och tappar FALD och därmed förmågan till kontrast men behåller i relativt hög ljusstyrka om 400–500 nits i SDR och HDR samt behåller 4K/120 med VRR. Bildprocessorn är den enklare X1-processorn från 2020.

Överlag en modell som kan jämföras med Samsungs Q70B i fråga om bildens egenskaper. Styrkan med en sådan här modell är hög ljusstyrka för SDR till ett relativt lägre pris. Intryck av X85K (inte testat, men har erfarenhet av) är att panelerna håller en kvalitetsnivå över många basmodeller även i 50 tum. Främst VA-paneler.

Skillnaden i modellnummer har tidigare år handlar om stativets form och funktion där X89 haft mer ljus metall. För 2022 har de identiska beskrivningar på Sonys webbsida som smalbladstativ i mörk metall. Modellerna har dock olika försäljningskanaler.

X82/81/80K tappar 4K/120-kapaciteten och går lägre i ljusstyrka till mer väntade nivåer runt 300–400 nits i SDR och HDR. Samma stativform och finish som övriga X8xK-modeller där X82K är undantaget med ett ovalformat mittenstativ. Reflexfiltret ska vara något enklare av den sort som återger mer av rummets reflektioner i färg. Modellserien är direkt jämförbar med Samsungs Q6-serie. Mer oklart vilka paneltyper som används.

Inget direkt basklassutbud från Sony

Sony har lämnat basklassen med modeller vilket tidigare varit X7-serien. För 2022 listas X73/72K-modeller i butiker även om ingen modell är officiellt lanserad i Norden. Oklart exakt hur och ifall de skiljer sig från X8-modellerna. Tidigare X7-modeller har haft svagare ljusstyrka och enklare reflexfilter.

Sony har fortfarande ett utbud av modeller i W-serien med Full HD eller HD-upplösta paneler av äldre snitt och i mindre storlekar. Dessa kan räknas till basklassen.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi installation och bortforsling av din gamla TV. Kom ihåg att det alltid är samma låga pris online och i butik. Vi erbjuder alltid fri frakt över 500 kronor, vilket gör att du får din TV-apparat levererad så smidigt som möjligt helt utan extra kostnad.

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.