Att spela på bortaplan är inget nytt koncept. Även om internetcaféernas era till stor del är förbi lever de kvar i gaming-hallarna, där det fortfarande trängs datorer på rad i både jättekoncept som färska Space eller trotjänaren Inferno Online. När Nordic Choice Hotel släpper in SweClockers för en titt på det nya konceptet gaming-rum är det en hel del som påminner om gaming-hallarnas koncept, men minus trängsel och nattgibbens mindre angenäma doftupplevelser.

Projektet "Gaming Room" är precis vad det låter som – ett hotellrum som utrustats med de nödvändiga prylarna för datorspelande på rummet. Det inkluderar både hård- och mjukvara, där svenska Gsign står för möbler och design och Telia för tekniken. När vi kliver in i rummet möts vi utöver typiska nödvändigheter som säng därmed även av ett skrivbord av rejälare modell med dubbla skärmar på stativ och givetvis en stationär dator i hållare undertill.

Room for Gaming2 kopiera.jpg

Färgerna går i grå toner och på väggarna sitter ljuddämpande paneler, något som det senare ska fyllas på med även i taket. Fönstret kan täckas med mörkläggande gardiner och det förklaras att både större TV samt ett minikylskåp är på gång. Eftersom att gaming och RGB är synonymt sitter det givetvis ljusslingor bakom bord och säng för ultimat ljusfest.

På plats är Telias affärsansvarige för e-sport och gaming, Henrik Blomberg, som förklarar att Telia Gaming Center ligger till grund mjukvarumässigt. Samtliga datorer anslutna till en lokal server i hotellets källare, vilken står för lagring och uppdatering av ett gäng utvalda spel. Någon licenspool finns inte, men gästen kan logga in på sina egna konton för spelklienter eller applikationer och nyttja kamera, mikrofon och belysning för att streama samtidigt. För att inte råka lämna känslig information till nästa gäst rensas information och datorerna stängs av i samband med att nyckelkortet till rummet tas ur sin hållare.

Hårdvaran går genom Lenovo och utöver skärmar, möss och tangentbord i Legion-serien står de även för datorerna, som är färdigbyggda varianter ur bolagets företagsinriktade serie. Att valet föll på det förklaras hänga ihop med servicenivå, där konsumentvarianter helt enkelt har för långa väntetider vid eventuellt strul. I datorlådan gömmer det sig prestanda i mellanklassen, där tolvkärniga Intel Core i7-12700 sällskapas av 16 GB DDR5-minne. På grafikkortsfronten är det Geforce RTX 3060 som gäller. Det kanske inte är specifikationer som får den inbitne entusiasten att flyga ur stolen, men det är inte syftet.

Room for Gaming3 kopieraffffff.jpg

Det ska istället främst räcka till en schysst spelupplevelse för den generelle gamern, utan att priset springer iväg. Tanken är att möta alla möjliga olika målgrupper. De exempel vi får höra om inkluderar allt från affärsresande som hellre spelar än ser på TV efter arbetsdagens slut, barnfamiljer eller par där en eller flera har ett spelintresse.

Hittills finns fem rum på Quality Hotel Globe i Stockholm, men samtidigt som vi får en rundtur berättar hotellets direktör Tina Hedman att det är fler på gång i Jönköping som ska vara färdiga lagom till Dreamhack. Prislappen ligger på 400 kronor extra per natt utöver det vanliga rumspriset och hittills är intresset stort, med nära fullbokad månad. De spelinriktade rummen är en del av en större vision, där de vill fortsätta expandera med siktet ställt på både vanliga spelintresserade och e-sportbranschen i stort.

Skulle du vilja bo i ett gaming-rum eller föredrar du att hålla spelandet på hemmaplan?