Inledning – Hur du kommer förbi djungeln

Att fråga efter vilken TV som ger ”mest för pengarna” eller bang for the buck är faktiskt det krångligare sättet att köpa en TV på. Då kan det verkligen upplevas vara en djungel där ute eftersom man fokuserar på priset, som hela tiden förändras.

generiskt_collage_intro.jpg

Priserna varierar från dag till dag och butik till butik. Alla modeller med olika beteckningar och i olika storlekar som säljs till olika pris i olika butiker. Det blir många individuella kombinationer som kommer att guppa upp och ned som tusen optimistjollar på öppet hav.

Därför kan ingen riktigt svara på vilken modell som är ”…bästa TV:n för 10 000 kronor” eftersom detta förutsätter att man vet exakt vilka TV-modeller i vilken storlek som kostar 10 000 kronor just precis när frågan ställs. Dessutom är det en öppen fråga vad som menas med ”bästa TV:n” eftersom olika TV är bra på olika saker.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi installation och bortforsling av din gamla TV. Kom ihåg att det alltid är samma låga pris online och i butik. Vi erbjuder alltid fri frakt över 500 kr, vilket gör att du får din TV-apparat levererad så smidigt som möjligt helt utan extra kostnad.

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.

Börja uppifrån med toppklassen

Egentligen är det enkelt. Titta i Snabböversikten på toppklassmodellerna. Titta på prisjämförelsesajterna. Alla är varierande hjälpsamma men berättar vad de kostar just nu. Finns det någon toppklassmodell som för stunden kostar 10 000 kronor eller lägre? I rätt storlek? Då vet du att du köper det allra bästa som finns att få tag på. Räcker inte pengarna – titta även på enklare toppklass, eller kanske anpassa dina önskemål om storlek.

Mer viktig läsning

TV-guiden del 1 rymmer snabböversikten med förklaringar och rankningar av alla modeller
Guiden till modern TV- och skärmteknik förklarar de tekniska funktionerna som LCD, OLED, FALD, mini-LED och mycket mer
Förra TV-guiden 2021 del 2 går igenom perspektivet för spelkällan: PC, PS5 och Xbox. Samma som gällde förra året gäller även nu.
Förklaring av HDMI 2.1 och vad det innebär (och ofta inte innebär)

Fortfarande ingen som passar din budget? Titta på mellanklassen. Nu börjar det bli kompromisser med kvalitet och funktioner. Här finns sällan en TV som är utmärkande bra på just rätt sätt. Det blir allt svårare att ställa krav på specifika egenskaper. Du kanske behöver öka din budget för att faktiskt få TV:n som matchar din behov.

Märker du att din budget inte räcker till annat än basklassmodeller har du landat på den lägsta nivån – men inte nödvändigtvis dåliga nivån – där det ofta är sak samma vad du än väljer. Det finns inte längre någon distinktion för vad som är ”bäst” när utbudet håller samma låga nivå.

Berätta för dig (och forumet!) vad du menar med "bäst"

Definitionen av vad som är ”bästa TV:n” bidrar också till att den där djungeln känns snårigare. Vad som är ”bäst” för en person är inte alltid ”bäst” för en annan. Så fråga dig själv och besvara vilka användningsområden du tänker dig:

  • Film, spel, sport, funktionellt tittande i ljusa rum? Alltihopa? Det kan vara direkt avgörande för vilken TV som är den bättre eller sämre för dina behov. Guiden går igenom dessa fyra vanliga användningsområden.

  • Storleken på TV:n har stor betydelse för priset. Storlek är också ganska enkel att föreställa sig.

  • Skillnad i bildkvalitet är svårare att föreställa sig. Däremot kan man alltid beskriva vad du är missnöjd med hos din nuvarande TV och vad du önskar vore bättre.

  • Ljudsystem kan du alltid komplettera efter önskemål

  • Operativsystem och rätt sorts applikationer kan du alltid sköta externt. Vill du inkludera exakt rätt applikationer från början blir urvalet av ”bästa TV:n” snävare.

Guiden förklarar vilka egenskaper som är viktiga och mindre viktiga i dessa sammanhang. När du vet vad du vill ha är det lättare att prisbevaka den handfull produkter du vet svarar mot dina önskemål. Då blir det också enklare att begripa utbudet när du kan avgränsa dig till vilka modeller som faktiskt är intressanta.