För spel kan du tänka i samma termer som för filmupplevelse i de mörkare rummen och som för upplevelsen i ljusa rum. De råden är lika aktuella här. Kanske tenderar man att vara någonstans mittemellan beroende på vad man spelar för typ av spel.
► TV-guiden 2021 del 2 går igenom perspektivet för spelkällan: PC, PS5 och Xbox.
Spellägen är ofta ljusstarka, överdrivet blå, har extra filter påslagna och är galet färgstarka. Även där finns mycket att hämta tillbaka till normala bildnivå, särskilt då för spel med kvalitet på grafiken.
2022 erbjuder LG, Samsung, Philips, Panasonic och TCL funktioner som ”Game bars” och liknande på sina 4K/120-kapabla modeller. Även lägre latens kan finnas på menyn, ned mot 10 ms eller lägre vid 120 Hz. Med dessa modeller får du möjlighet att påverka bilden med att ljusa upp skuggtoner och liknande. Det omfattar alla stora varumärken, förutom Sony som har tappat bollen. Sony har, med viss ironi, kanske minst att erbjuda dig med en Playstation 5.
Spelpaneler, "Game bar" med info om signal och funktioner samt spelinställningar är norm hos alla 4K/120-kapabla 2022-modeller. Förutom Sony. Här är det LG:s Spelpanel eller "Speloptimeraren".
Du kan förstås spela på 4K/60 och liknande med vilken modern TV som helst. Det är inte så att övriga TV-apparater är usla för spel. En riktigt bra TV med hög bildkvalitet och max 60 Hz kan fortfarande vara roligt för spelande som bygger på grafikupplevelse. En enkel TV som klarar 4K/120 med medioker bildkvalitet är inte automatiskt roligare bara för att den har 120 Hz-kapacitet.
Och nej: det finns inga TV som är begränsade till 50 Hz. Alla kan köra minst 60 Hz och fungerar för spel. Detta har aldrig varit ett problem utan handlar bara om att branschen envisas med ”50 Hz” och ”100 Hz” som är gamla begrepp från tjock-TV-tiden.
► Kontrastomfång blir viktigare ju mer du spelar spel som bygger på upplevelse, särskilt vid HDR. Där finns de som svär vid den totala svärtan vid en OLED. Högt kontrastomfång kan därför vara lika viktigt som vid filmupplevelse bara du spelar den typen av spel, men samtidigt mindre viktigt för exempelvis shooters där du istället vill ha tydlighet mer än excellent nyanserade skuggtoner. Det är där sådant som ”Dark boost”-funktioner kommer in.
► Hög ljusstyrka i SDR eller HDR är i sig inte nödvändigt men ger förstås mer marginal för spelande i ljusa rum.
► Reflexfilter är helt klart betydande för spelande i rummet du befinner dig i eftersom det tillåter mer valfri miljö i övrigt. Bra att ha, men inte kritiskt i sig för spel.
► Vinklarna har ofta mindre betydelse eftersom du vanligen styr över var du sitter och spelar. Vet du att du ska sitta på snedden eller växlar läge mycket är det viktigare med bättre vinklar.
► Dolby Vision för spel finns i en del fall men är av marginell betydelse. HDR10+ är också av marginell betydelse.
► eARC underlättar för att få ut kvalitetsljud från konsoler. Du ansluter direkt till TV:n för att få 4K och VRR samt HDR medan ljudet plockas via eARC till separat ljudsystem. Du är dock fortfarande begränsad av vad TV:n kan och vill skicka för ljud över eARC där flerkanals-PCM inte alltid fungerar.
► Operativsystemet är inte avgörande. Ofta kan du dessutom använda konsolen för extra applikationer, även om de sällan är ideala för filmtittande på grund av fläktar och annat.