Bästa TV:n för sport

Tillverkarna vet att den stora majoriteten av sportälskarna bär cojones i någon form och är dessutom de som rollmässigt basar över hushållens teknikinköp. Då säljer man på sport. Gärna inför något stort evenemang där man sponsrar diverse isterbukar mot att man får marknadsföra sin TV mot någon världscup någonstans.

TCL_baseball-TV.jpg

En TV i Indien kan säljas som en cricket-TV. I USA säljs TV med baseball som argument; i Europa och Sydamerika med fotboll. Det är inte för att just dessa TV-modeller på något sätt har extra egenskaper som bättre passar runda eller platta slagträn, eller är mer lämpliga för större eller mindre bollar.

sport_tv_cricket.jpg

Sport och TV är och förblir främst ett försäljningsknep. Många TV som sålts som ”årets fotbolls-TV” är i själva verket rätt mediokra modeller där man tänkt sig att målgruppen vill ta ett impulsivt köp innan avspark. Då får det inte vara för dyrt.

sport_tv_filler.jpg

Sport är ingen egen bildstandard eller har någon alldeles egen typ av bildsignal. En bättre TV är bättre på sport (och bättre allt annat) medan en sämre TV är sämre på sport (och sämre allt annat) av samma skäl de är olika bra på film, olika bra på spel och så vidare.

Sällan TV:n som är problemet med sport

Problemet med sport på TV är att det är svårare med kvalitetskällor eftersom de som betalar mest för rättigheterna att sända sporten sällan är de som har den tekniskt bästa plattformen eller ens brinner för den bästa tekniken till att börja med. Man rycker på axlarna över kvaliteten eftersom du ändå kommer titta. Därför blir det någon linjär TV-sändning eller något man måste castar över telefonen till TV:n. Lite sak samma hur bra TV:n är i den situationen.

Väldigt förenklat kan man säga att den TV som är bra för spel också har egenskaperna som passar sport den dag man har en riktigt bra källa. Panelen är rapp och tydlig i en bra spel-TV och det kan till viss del även tillskrivas sportinnehåll. Sport-lägen hos TV-apparater tillför däremot inget extra till bilden utan överdriver främst färger och skjuter på ljus i bilden.

Guide_strecket.png

Samma regler gäller här, undvik modellerna under strecket. För det är där du kan finna TV-apparater som har just sämre paneler som är mer släpiga och faktiskt försämrar bilden något. Ironiskt har många ”fotbolls-TV” varit den typen av sämre TV av nivån under strecket. Men det är fotbollsbilder på kartongen, då måste det ju vara en bra TV för fotboll, eller hur?

Med andra ord: För bästa sporten, tänk istället på hur du tittar. Ofta är det egenskaperna för funktionellt tittande i ljusa rum som är det som bäst matchar kraven.

Se alla TV-apparater på Elgiganten.se

Högre ljusstyrka är en fördel då sport tenderar att konsumeras alla tider på dygnet. Då är det bra med den där extra marginalen. Särskilt vintersporter i direktsändning en solig februarilördag.

Reflexfilter är viktigt då det ofta tittas på sport i ljusa rum med lamporna tända och det på dygnets ljusaste timmar.

Bättre vinklar passar sport när ni är flera i rummet och soffan, eller inte är i soffan och gör annat medan sporten rullar på. Vinklar är sällan kritiskt för att följa matchen. Däremot kan dåliga betrakningsvinklar, särskilt på VA-paneler, tappa mycket av den ljusstyrka rummet kanske kräver.

Operativsystemet har viss betydelse beroende på vilka applikationer du kör för sport och streaming av sport. Samtidigt är detta alldeles enkelt att kliva runt med externa källor och casting.

Kontrastomfång är mindre viktigt för sport eftersom sportbilden tenderar att vara funktionellt ljusare och medvetet exponerad för mesta tydlighet.

4K/120 och VRR har ingen betydelse för sport. Det vore förvisso en dröm med sport som sändes i 120 Hz. Men det är just bara en dröm.

Dolby Vision och HDR10+ och HDR generellt är sällan betydande för sport just som följd av hur sport filmas av med prioritet på tydlig bild snarare än stort omfång av nyanser.

eARC har ingen särskild betydelse för sport.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi installation och bortforsling av din gamla TV. Kom ihåg att det alltid är samma låga pris online och i butik. Vi erbjuder alltid fri frakt över 500 kr, vilket gör att du får din TV-apparat levererad så smidigt som möjligt helt utan extra kostnad.

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.