SweClockers vinterdatorer 2022

När årets två byggen började planeras bestämde vi oss relativt kort in i processen att det var dags att bryta traditionen och sätta ihop två datorer istället för en. Detta till följd av hur marknaden blir allt mer segmenterad och förändringar som hör därtill. Vi har utöver det valt avstå från att bygga ett system som befinner sig i det yttersta entusiastsegmentet, eftersom priserna när datorerna spikades i början av hösten låg en bra bit över de budgetar vi på förhand bestämde oss för att ha som riktmärken.

Med det sagt siktade vi fortfarande på två olika prisnivåer, där den billigare av de två har fokus på att nå hög bildfrekvens i e-sporttitlar samt spelbar bildfrekvens i mer grafiktunga spel och upplösningarna 1080p eller 1440p, med hjälp av DLSS eller nedskruvade inställningar. För den mer påkostade av de två är målbilden att kunna skruva upp grafikinställningar även i 1440p samt nå högre upplösningar via DLSS.

Vinterdator-28.jpg

Gemensamt för de båda är att vi valt att inte göra avkall på kvaliteten gällande chassi, nätaggregat eller lagring och det är också därför vi använder samma trio komponenter i dessa kategorier. Även primärminne samt processorkylare är densamma för båda systemen, med brasklappen att kylaren kan eller bör bytas ut på det dyrare av de två system om man har för avsikt att utsätta den för arbetslaster som belastar processorn till max under längre perioder. På samma vis finns alternativet att enkelt kliva upp till en större mängd primärminne om man vet med sig att detta är något som kommer komma till användning.

Komponentlista

Billigare (1080p)

Typ

Produkt

Cirkapris

Lägsta pris

Grafikkort

Asus Geforce RTX 3060 DUAL OC V2

4 990 kronor

Processor

Intel Core i5-12400F

2 190 kronor

Processorkylare

Cooler Master Hyper 212 Black Edition

399 kronor

Moderkort

ASUS TUF B660-PLUS WIFI D4

2 290 kronor

Primärminne

Kingston Fury Beast 3 600 MHz 16 GB DDR4

699 kronor

Lagring

Kingston Fury Renegade 1 TB

999 kronor

Chassi

Corsair 4000D Airflow

1 390 kronor

Nätaggregat

FD ION Gold 750 W

1 089 kronor

Totalt (ca):

14 000 kronor

Dyrare (1440p)

Typ

Produkt

Cirkapris

Lägsta pris

Grafikkort

Asus Geforce RTX 3070 DUAL V2

7 190 kronor

Processor

Intel Core i5-13600K

4 299 kronor

Processorkylare

Cooler Master Hyper 212 Black Edition

399 kronor

Moderkort

MSI Pro Z790-A Wifi DDR4

3 879 kronor

Minne

Kingston Fury Beast 3 600 MHz 16 GB DDR4

699 kronor

Lagring

Kingston Fury Renegade 1 TB

999 kronor

Chassi

Corsair 4000D Airflow

1 390 kronor

Nätaggregat

FD ION Gold 750 W

1 089 kronor

Totalt (ca):

20 000 kronor

När vi vänder blicken mot de två system som vi presenterar i år och de komponenter som valts ut är det snabbt uppenbart att priserna ligger en bit uppåt på skalan. Till stor del stavas anledningen till detta att grafikkorten vid tiden hade ett fortsatt högt pris, trots att Geforce RTX 3000-serien nu har ett par år på nacken. Vid sidan om detta har även priset på processorer fått sig en skjuts uppåt, vilket resulterar i att systemet som är "billigare" fortfarande har en relativt hög prislapp.

Det går att jaga erbjudanden på andra partnerkort än de vi har valt ut och hitta lägre priser på enskilda komponenter, något som är svårt att inte rekommendera för den prismedvetne entusiasten. Marknaden förändras fort, både vad gäller pris och tillgänglighet, särskilt med nya produkter på ingång. Det som låg till grund för våra val, efter att ha sonderat terrängen, var en kombination av pålitlig funktionalitet och god tillgång vid den tidpunkt när komponenterna valdes ut.

Vinterdator-4.jpg

När vi granskar årets datorer kan vi inleda i änden med de båda grafikkorten, där vi valt två olika kort ur Geforce RTX 3000-serien. Dessa två modeller befinner sig i kategorierna insteg samt övre mellanklass och fyller de prestandakrav vi på förhand bestämt oss för. Till den något enklare maskinen har vi valt ut Geforce RTX 3060 som levererar god prestanda i 1080p samt 1440p, där prestandan i den högre av de två upplösningarna beror på titel och inställningar.

Om huvudsyftet är att spela tungdrivna single player-spel med inställningarna uppskruvade högt finns DLSS samt FSR som hjälpredor för att öka på bildfrekvensen något. Det ska dock tilläggas att det påtagligt kraftfullare Geforce RTX 3060 Ti stundtals finns att fynda för bra pris och det kan då vara värt att skjuta till lite extra pengar för den extra prestandan om plånboken tillåter. Vid publicering har därtill läget skiftat och med god tillgång på alternativ från AMD är det väl värt att slå ett öga på exempelvis Radeon RX 6700 XT och RX 6750 XT.

För den dyrare av våra två maskiner har vi valt ut Geforce RTX 3070 som fortsätter att vara ett ruskigt kompetent grafikkort även två år efter sin lansering och det blir vår rekommendation för den som önskar att spela i högre upplösning eller vill ha högre bildfrekvens. Det som kan te sig en smula märkligt är att vi så pass långt efter lansering är tillbaka till de priser som grafikkorten hade vid när de först släpptes.

Både AMD och Nvidia har grafikkort i mellanklassen på gång till nästa år, men eftersom varken kort eller lanseringsdatum, priser och tillgänglighet finns tillgängliga i nuläget går de inte att ta med i beräkningen. Med det i åtanke står vi därmed kvar vid en rekommendation ur föregående generation, där RTX 3070 har fortsatt god prestanda i 1440p och är väldigt kompetent, även när ray tracing aktiveras. Vill man spela i 4K UHD är det möjligt med kompromissen att inställningarna skruvas ned något, alternativt kan man ta hjälp av uppskalningstekniken DLSS.

Vi har i båda fallen valt modeller från Asus Dual-serie, då de erbjuder tyst drift och inte allt för höga priser. Om så önskas kan givetvis andra partnermodeller väljas, men de vi har i listan här är säkra kort som erbjuder vettiga kylare utan att prislappen springer iväg allt för mycket.

Vinterdator-1.jpg

På processorsidan har det hänt mycket över hösten 2022, med nya processorserier från både det röda och det blå laget. Till 2022 års vinterdatorerna faller valet på Intel, och för den något budgetvänligare av våra två alternativ landar vi i att mest spelprestanda per krona blir Intels Core i5-12400F. Här erbjuds sex processorkärnor och tolv trådar med hjälp av hyper threading. Processorn tillhör föregående generations Core 12000-serie "Alder Lake" och har konsekvent sedan lanseringen i början av året legat högt upp på både försäljningslistor samt rekommendationer för den som önskar bra prestanda för pengarna.

Vinterdator-20.jpg

Processorn saknar möjlighet för överklockning på konventionell väg och är inte heller bestyckad med Intels små energieffektiva "Gracemont"-kärnor, utan det är prestandakärnor för hela slanten. Valet föreföll sig relativt självklart eftersom Intel ännu inte lanserat någon motsvarande uppföljare i Core 13000-serien. Detsamma gäller AMD, som fortfarande endast lanserat prestandasegmentet i sin Zen 4-familj.

Beroende på när och till vilket pris Intel behagar lansera vad som väntas bli Core i5-13400F kan det potentiellt bli en processor som är värd att slå ett öga på istället. Eftersom att det i skrivande stund inte är bekräftat att någon sådan är på väg, eller vilken skepnad en efterföljare antar, går det likt kommande grafikkort inte att rekommendera för den som tänkt uppgradera inom kort.

För datorn med lite högre budget tar vi däremot klivet över till den nya generationen och väljer ut Core i5-13600K, som visat sig prestera alldeles ypperligt och till ett konkurrensmässigt pris. I vår recension av processorn delade vi ut utmärkelsen "Utmärkt" med just dessa aspekter som höjdpunkterna. Processorn bjuder på utmärkt spelprestanda och är mycket kompetent även i flertrådade laster trots priset och är ett utmärkt "allt-i-allo"-alternativ.

Det finns givetvis processorer där ute som är vassare på både spel eller i produktivitet, men för det priset som det i dag går att köpa Core i5-13600K för är den svårslagen. Tar vi därtill med hög flexibilitet gällande val av moderkort, stöd för överklockning samt möjligheten att spara ett par hundralappar genom att köpa modellen utan integrerad grafik förefaller valet från vår sida självklart.

Vinterdator-23.jpg

Av de båda ovan nämnda processorerna är det enbart den billigare Intel Core i5-12400F som kommer en medföljande kylare. Trots det rekommenderar vi ett annat alternativ, som bidrar med lägre drifttemperatur och ljudnivå, även om Core i5-12400F är en relativt lätthanterad processor. För Core i5-13600K medföljer som nämnts ingen kylare alls, som vi blivit vana att se på mer högpresterande och effekttörstiga modeller.

Vinterdator-38.jpg

Vi har likt tidigare istället valt att fortsätta vandra på utstakad väg och välja Cooler Masters Hypers 212 Black Edition – ett säkert kort som levererar bra prestanda till ett bra pris. Kylaren hanterar vår Core i5-12400F utan att svettas det minsta, även när denna genom BIOS har helt upplåst strömläge. Kylaren är bestyckad med fyra stycken värmeledningsrör och en 120-millimetersfläkt som med enkelhet leder bort värmen och det är därtill en relativt tystgående modell.

För vår dyrare dator som bestyckats med en betydligt mer effekttörstig processor är kylaren helt klart tillräcklig när det är spel som står på agendan. Det är dock värt att notera att om processorn överklockas eller ämnas att användas i arbetslaster som till fullo belastar alla trådar istället rekommenderas att välja en större luftkylare, alternativt ta steget över till en AIO-kylare av valfri modell. Intel Core i5-13600K kan vara otroligt strömtörstig och därmed varm om man till exempel har upplåst strömbudget eller överklockar processorn. Med det sagt är Cooler Masters 212 Black Edition fullt tillräcklig om det uteslutande är spel som är syftet.

Testpilot: Cooler Master Hyper 212 Black Edition

Vinterdator-9.jpg

Vi har med årets två datorer på förekommen anledning valt att vandra två olika vägar med moderkorten, båda med Intels LGA 1700-sockel som grund, men med olika styrkretsar som speglar de två olika kategorierna processorer. För den billigare maskinen har vi valt ett Asus TUF B660-Plus Wifi D4. Som det går att utläsa av modellbeteckningen är det ett moderkort bestyckat med Intels något nedskalade styrkrets B660.

Trots att styrkretsen är något nedskalad jämfört med Z-serie styrkretsarna är moderkortet i sig något mer påkostat än de absoluta instegsmodellerna. Detta då kortet ingår i Asus produktserie TUF, där fokus generellt sett ligger på funktionalitet över extravagans, iögonfallande design till trots. Moderkortet har gott om anslutningar på baksidan, med stöd för upp till USB 3.2 Gen 2x2 över USB Type-C och trådlösa anslutningar över Wifi 6 samt Bluetooth 5.2. Därtill kan upp till tre stycken NVME-baserade SSD-enheter över PCI Express 4.0 och det finns en PCI Express X16-plats för instickskort med stöd för och PCI Express 5.0.

En annan aspekt som gjorde att valet föll på just detta moderkort är stödet för DDR4-minnen, då DDR5-minnen i skrivande stund fortfarande ligger en bra bit högre i pris. I dagsläget ger DDR5 inte en tillräckligt stor prestandavinst för att bli en solklar rekommendation när tanken är att hålla prislappen lite lägre.

Som med alla komponenter i artikeln är moderkortet givetvis utbytbart mot enklare modeller, om du till exempel inte har något behov alls av trådlös uppkoppling eller mängden USB-portar. Vidare är det inte otänkbart att Intel lanserar en nya familj moderkort med styrkretsen B760 någon gång under första kvartalet 2023.

Vinterdator-43.jpg

För paketet inriktat på 1440p-spelande tar vi klivet över till Intels senaste strykrets Z790 och moderkortet MSI Pro Z790-A Wifi DDR4, detta då tillgängligheten på denna framöver förväntas vara större än på moderkort bestyckade med styrkretsen Z690. I praktiken är det väldigt få aspekter som skiljer de båda styrkretsarna åt och det är möjligt att använda processorer ur Core 13000-serien med både Z690- och B660-moderkort med en uppdatering av BIOS.

Att välja styrkrets ur Intels Z-serie ger oss här möjligheten att på konventionell väg överklocka processorn om så skulle önskas, samt stöd för fler PCI Express-banor än för de mer avskalade styrkretsarna. MSI-modellen i årets bygge är en instegsmodell för Z790, den saftiga prislappen till trots, men har både strömförsörjning som räcker och blir över samt ett stort urval av olika anslutningar. När det kommer till stöd för lagring finner vi fyra stycken M.2-platser med stöd för NVME-enheter över PCI Express 4.0, samt givetvis stöd för ett grafikkort i full X16-hastighet över PCI Express 5.0 på den översta platsen på moderkortet.

Likt på moderkortet i det enklare bygget har även MSI:s Z790-bestyckade moderkort stöd för Wifi 6 samt Bluetooth 5.2. Även här föll valet på ett moderkort som nyttjar DDR4, av samma anledning som för den andra datorn. Tillgängliheten och priset nu är visserligen i ett bättre läge än tidigare, men det går att spara en hyfsat stor slant genom att välja DDR4. Här finns dock utrymme att välja ett moderkort som stödjer den nyare standarden. På samma vis kan det vara värt att kolla på modeller med något mer påkostad strömförsörjning om överklockning och en mer påkostad processormodell står på agendan.

Vinterdator-39.jpg

Som ovan nämnts är det DDR4 i båda av årets upplagor. Det är samma kit som huserar i båda paketen, i form av Kingstons Fury Beast på 16 GB i hastigheten 3 600 MHz. Det finns flertalet liknande paket från flera olika tillverkare med liknande specifikationer, vår rekommendation av Kingstons variant handlar i slutändan om god tillgänglighet, bra pris och driftsäkerhet.

Även här finns det möjlighet att välja större mängd primärminne om behovet finns. Vet du med dig från början att 16 GB kan bli för lite är vår rekommendation att direkt gå på ett kit med 32 GB, istället för att uppgradera i efterhand. Det som kan vara bra att slå ett öga på vid val av annat minnespaket är huruvida det har stöd för Intels automatiska överklockningsprofil XMP.

Kingston är därtill även tillverkare bakom lagringen i båda datorerna. I båda fall handlar det om SSD-enheten Fury Renegade på 1 TB, med stöd för PCI Express 4.0. Priserna på lagring har på senaste tid letat sig nedåt och ser ut att fortsätta nedåt, vilket gör det svårt att rekommendera mindre än 1 TB. Särskilt eftersom spel växer sig allt större och utan problem kan ockupera uppåt 100 GB styck.

Vidare är det en ruskigt snabb lagringsenhet med upp till 7 300 MB/s i läshastighet och en garantitid på fem år. Lagringsenheterna befinner sig dessutom inom ramarna för kompatibilitet med Microsofts Directstorage-teknik, som väntas introduceras i flera speltitlar framöver.

Vinterdator-15.jpg

Vi förstår att det är lockande att spara in pengar på nätaggregatet – det är trots allt en komponent som inte ger en upplevd prestandaökning på samma sätt som en dyr processor eller grafikkort. Med det sagt tycker redaktionen att det finns ett värde i att satsa på en ordentlig enhet på en gång. Det är en beståndsdel som kan leva kvar i många år och framtida byggen, samtidigt som det inte är fel med god driftsäkerhet när alla dyra komponenter är kopplade till och beroende av just nätaggregatet.

Till vinterdatorerna 2022 tog vi en liten sväng från alternativen som redaktionen historiskt har valt ut och detta år faller istället valet på ION Gold 750 W från svenska Fractal Design. Nätaggregat är utrustat med fullt modulära kablar samt en stor 140-millimetersfläkt för tyst och sval drift. Detta tillsammans med en garantitid på sju år samt ett pris på strax över tusenlappen ger oss en kombination som blir prisvärd utan att tumma på kvaliteten.

Precis som med övriga komponenter går det alltid att kliva upp ett steg för den som önskar. Det som går att vinna på det inkluderar aspekters som exempelvis högre verkningsgrad, semi-passiv drift eller längre garantitid.

Vinterdator-48.jpg
Vinterdator-46.jpg

Likt nätaggregatet är chassi en del som inte helt sällan nedprioriteras när byggbudgeten sätts. Återigen vill vi här slå ett slag för att köpa något ordentligt på en gång istället, eftersom ett vettigt chassi oftast är mer lättbyggt, har bättre tänk kring ventilation och dammblockering, samtidigt som det erbjuder en mer kvalitativ och påkostad finish.

År 2020 gjorde vi ett skifte från ett ljuddämpat chassi till ett med fokus på högt luftflöde, och för vinterdatorn 2022 fortsätter vi på detta spår. Basen för bygget blir Corsairs 4000D Airflow, en modell i det populära miditower-segmentet, som placerar sig mellan 1 000 och 1 500 kronor. Det är lätt att bygga i och erbjuder väldigt god flexibilitet vad gäller val av komponenter. Fronten är perforerad och snap on-fästet gör det busenkelt att komma åt dammfiltret, som sitter fäst med magneter.

Test: Corsair 4000D Airflow

Utöver välventilerad konstruktion har chassit gott om utrymme för kabeldragning på baksidan av moderkortsplåten, samt stöd för USB Type-C i fronten. Det som kan tyckas en smula snålt för ett chassi i den här prisklassen är att det endast medföljer två 120-millimetersfläktar.
I våra konfigurationer är det dock inga större problem med ventilationen och det kan enkelt utökas eftersom samtliga fläktplatser är väldigt enkla att komma åt.