Det är nu över ett år sedan Microsoft lyfte på locket och avslöjade den jätteaffär där Activision Blizzard är tänkt att bli en del av Xbox-familjen. Förvärvet väntas komma med en nota på 69 miljarder USD och som brukligt med affärer i den storleksklassen väntar därmed godkännande från konkurrensmyndigheter världen över.

Ett fåtal har hunnit godkänna affären, men på hemmaplan i USA vill konkurrensmyndigheten FTC sätta stopp av konkurrensskäl. På andra sidan Atlanten undersöker EU fortfarande frågan och hade under förra veckan Playstation-chefen Jim Ryan på besök hos Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, något som väckt upprörda känslor på Xbox-sidan.

I en serie Twitter-inlägg skrivna av Frank X. Shaw, kommunikationschef på Microsoft, anklagas Sony för att föra EU bakom ljuset. Bland annat skriver Shaw att Sony under Bryssel-besöket ska ha påstått att Microsoft inte är villiga att ge Sony tillgång till Call of Duty.

Det är långt från första gången spelserien hamnar i strålkastarljuset och mycket av konkurrenternas oro behandlar just vilken effekt det skulle ha på spelmarknaden om framtida titlar blir exklusiva till Microsofts plattformar. Där lyfter Shaw att det är en oro som ligger långt från sanningen. Dels menar han att det kort och gott vore affärsmässigt dumt att sluta erbjuda en titel till en marknadsledande aktör i konsolbranschen, dels pekar han på att Microsoft redan erbjudit sig att skriva kontrakt med både Sony och Nintendo för att garantera tillgång till spelserien i tio år framöver.

Our goal is to bring Call of Duty and other games – as we did with Minecraft – to more people around the world so they can play them where and how they want. – Frank X. Shaw, kommunikationschef på Microsoft

Som slutkläm tillägger Shaw att Microsofts mål är ge Call of Duty samma behandling som Minecraft, för att låta fler ta del av titeln på alla möjliga plattformar. Huruvida Twitter-invändningarna gör någon skillnad för EU återstår att se till våren, när EU når sin deadline den 11 april.