För att få lägga vantarna på nya flaggskeppstelefonen Galaxy S23 Ultra i förtid gäller precis som vid de flesta stora produktlanseringar vissa begränsningar kring hur, vad och när. Det är begränsningar som i just det här fallet gör det knepigt att djupdyka i praktiskt testande av telefonen. Vad som följer är därmed primärt ett första intryck och "kläm-och-känn" om besten.

Samsung avtäcker Galaxy S23 – nattfoto och återvinning i fokus

Som snabbt blir uppenbart från både livepresentation och bilder erbjuder Galaxy S23 Ultra inga stora nyheter sett till utsidan. Det är två glasskivor fram och bak, den här gången av nya Corning Gorilla Glass Victus 2, som omfamnas av en aluminiumram. På baksidan sitter det en handfull kamerasensorer och i skärmen sitter en centrerad kamera-ö för selfie-kameran. Strömknapp och volymreglage sitter på telefonens högra sida och i botten huserar USB-Type-C-hål och förvaringsutrymme för S-Pen.

IMG20230127141101.jpg
IMG20230127141132.jpg
IMG20230127141055.jpg
IMG20230127141046.jpg

Även för den mest inbitne Samsung-entusiasten är det svårt att särskilja S23 Ultra från förra årets S22 Ultra. Möjligen skulle ledtrådar som den marginella skillnaden i tjocklek och vikt skvallra om vilken som var vilken, tillsammans med nya färgval. Det är förstås inte nödvändigtvis en dålig sak och precis som föregångaren är byggkvaliteten hög och känns gedigen.

Det går att argumentera för att det inte går att förbättra något som redan är perfekt, men trots det lämnar det första intrycket av Galaxy S23 Ultra en del att önska. Telefonen ska erbjuda den bästa mobilhårdvaran på marknaden, med snäppet vassare Galaxy-märkta Snapdragon 8 Gen 2 och huvudkamera på 200 megapixel, men det imponerar föga utan att kunna sätta det på prov.

Det kanske finns en lång lista saker som S23 Ultra gör bättre än sin föregångare, som skillnad i bildresultatet i dunkelt ljus med 200 MP-sensorn. Kanske är stjärnskådningsläget en så pass stor grej att det kommer användas varje dag, men går vi bara på det yttre är det utöver Snapdragon-krets och ny kamera lite som gör att telefonen sticker ut i mängden.

Små förbättringar är bra, men på en marknad där det är möjligt att få en i flera fall bättre upplevelse för halva prislappen behövs det någonting extra – särskilt när det handlar om nya enheter från världens största mobiltillverkare och prislapp norr om 16 000 kronor. Men räds icke, det kommer mer. Det finns många frågor kring telefonen och utan bakbundna händer, med undertecknad i spetsen, står redaktionen redo att lyfta på varje tänkbar sten.

Vilka frågor och funderingar vill du få besvarade? Använd kommentarsfältet!