I slutet av januari uppmärksammade flera forumanvändare på både SweClockers och internationella forum ett fel med Samsungs SSD-enheter 990 Pro. När enheterna granskades med mjukvara som exempelvis Crystal Disk Info och Samsung Magician visades oroväckande snabbt sjunkande hälsostatus, det vill säga den procentuella uppskattning av hur lång livslängd som kvarstår.

Samsung 990 Pro drabbas av snabbt sjunkande hälsostatus

I samband med att det plockades upp och lyftes i hårdvarumedia, såväl internationellt som lokalt, meddelade Samsung i ett pressmeddelande att de inlett en granskning av problemet. Nu ser bolaget ut att ha hittat en lösning, enligt en uppdatering i Samsungs tyska supportforum.

Hej allihopa. Vi har fått följande återkoppling från våra tekniker om detta:

Samsung granskar för närvarande användarrapporter om fel relaterade till S.M.A.R.T-värden (genom Samsung Magician) och/eller hälsostatus (genom Crystal Disk Info) för Samsung SSD 990 Pro. Tekniker har kunnat återskapa felet under vissa omständigheter. För att åtgärda problemet väntas Samsung släppa en firmware-uppdatering i februari. – David B, moderator i Samsungs forum (översatt från tyska)

Där skriver en moderator att de genom bolagets tekniker fått information om att de under "vissa omständigheter" lyckats återskapa felet. En ny firmware-version väntas anlända i slutet av februari för att åtgärda problemet, men exakt vad som åtgärdas framgår inte. En möjlighet är att det helt enkelt är felaktiga avläsningar, eftersom de drabbade enheterna till synes inte havererat eller orsakat några problem utöver den sjunkande hälsostatusen.