Asus RTX 4080 Noctua

För den som avvaktat med att ta klivet över till Geforce RTX 4000-serien för att grafikkorten hittills inte har varit tillräckligt bruna erbjuder Asus och Noctua nu lösningen på problemet. För den som avvaktat för att priset är för högt ser det tyvärr ut som att den aspekten fortsatt ligger brunt till.

RTX4080Noctua-12.jpg

Med Asus RTX 4080 Noctua släpps den tredje iterationen av företagens samarbete lös på marknaden och precis likt tidigare generationer är det fokus på låg ljudnivå och temperaturer som gäller. För den spekulant som uppskattar Noctuas säregna formspråk och färgsättning finns således det inte mycket att klaga på rent estetiskt med företagens senaste alster. Även för den som är på jakt efter riktigt låga ljudnivåer och temperaturer möter Asus och Noctua upp förväntningarna och levererar en kylare som är alldeles förträfflig.

Men låt oss backa ett par steg och slå ett öga på kortets fysiska egenskaper, eftersom det är omöjligt att inte börja i änden med de enorma dimensionerna. Visst finns det grafikkort som är längre, men framförallt är det bredden på 87,5 mm som får grafikkortet att uppfattas som enormt. Ett chassi med mer tilltagna proportioner är att rekommendera, för att få in tillräckligt med luft under grafikkortet. I övrigt är det ett välkonstruerat kort med en väl tilltagen ångkammare och dragplåstret är de båda NF-A12x25-fläktarna från Noctua som står för luftflödet.

RTX4080Noctua-11.jpg
RTX4080Noctua-8.jpg

Som vi har blivit vana att se sträcker sig kylaren bortom längden på kretskortet och perforeringen i kortets backplate låter den genomströmmande luften flöda ut på kortets baksida. Det är även bestyckat med en fysisk brytare för att växla mellan de båda BIOS-lägen som finns förprogrammerade, där det ena fokuserar på högre prestanda och det andra på tystare drift. Precis som övriga kort i Nvidias Geforce RTX 4000-serie strömsätts kortet genom en 16-pinnars 12VHPWR-kontakt.

RTX4080Noctua-7.jpg

Prestandamässigt får modellen en liten skjuts uppåt i boost-frekvens och tar klivet från 2 510 MHz till 2 625 MHz, vilket resulterar i något bättre snitt-FPS i de spel vi testar. Tittar vi på SweClockers prestandaindex lyfter den Noctua-bestyckade Asus-modellen med ungefär 3 procent jämfört med Nvidias Founders Edition-modell. Det är ingenting banbrytande, men den stora och effektiva kylaren lämnar en del utrymme för den som är sugen på att skruva upp strömbudgeten i max eller manuellt peta upp klockfrekvensen en bit till.

Huvudakten i det här grafikkortet är helt klart kylaren och den imponerar – stort. Ljudnivåmässigt landar den brune jätten på delad förstaplats i våra mätningar och detta är i det BIOS-läget som har en något aggressivare fläktkurva. Det presterar den samtidigt som kortet håller sig på den tredje lägsta temperaturen vi har uppmätt hittills i vår testsvit och vi får enkelt böja på knät och lyfta på hatten för den otroligt bra kylaren.

RTX4080Noctua-14.jpg

Det som erbjuds från Asus och Noctua är alltså ett Geforce RTX 4080 med lite bättre prestanda och mycket bättre kylare, en uppgradering på de flesta vis alltså. Ett litet smolk i den berömda bägaren är storleken, dock ska sägas att den som är spekulant på detta kortet förmodligen är beredd och inte nödvändigtvis ser det som en nackdel. Det som däremot är en punkt du som eventuell köpare gör avkall på är det som brukar kallas pang för pengen.

Redan vid lanseringen av Geforce RTX 4080 ifrågasattes Nvidias prisbild av mången hårdvaruentusiast. Att RTX 4080 är ett kompetent grafikkort råder det inga tvivel om, men priset vid lansering gjorde att steget upp till RTX 4090 kanske trots allt var värt det. Sedan lanseringen har Nvidia dessutom börjat sälja sina egna Founders Edition-kort för riktpris i Norden via sin egen webbsida, vilket gör det prismässiga klivet till Asus RTX 4080 Noctua än större.

RTX4080Noctua-4.jpg

Faktum är att Asus RTX 4080 Noctua i skrivande stund ligger på lite drygt 1 400 kronor under Geforce RTX 4090 Founders Edition i pris och samtidigt ungefär 4 200 kronor över RTX 4080 i samma Founders Edition-skrud. I prisklassen är den den Noctua-bruna nykomlingen inte ett helt självklart val, men det ser inte heller ut att vara den gruppen som Asus siktar på. Istället ser de främst ut att rikta sig till Noctua-entusiasten som inte är rädd för att betala en slant extra för kylprestandan och designen, och ur den aspekten finns det idag inga andra grafikkort som erbjuder lika mycket Noctua för priset.

brun-produkt-del2.png

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Kylare i absolut toppklass

  • Noctua-brun

Nackdelar

  • Väldigt högt pris

  • Väldigt stort

  • Noctua-brun

Pris vid publicering: 19 690 kronor inklusive moms.
Riktpriset är från Asus och kan variera mellan återförsäljare.

För mer information om testmetodik samt resultat tillhandahåller vi mer detaljerad information enligt sidhänvisningen nedan.