Maskininlärning och artificiell intelligens (AI) har letat sig in i mer eller mindre varje teknikkopplad kategori de senaste åren, men har med intåget av den imponerande chattbotten Chat GPT hamnat på allas läppar. Bakom de relativt välfungerande och lättillgängliga verktygen finns tonvis av kraftfull hårdvara, där tiotusentals grafikkort är den hemliga ingrediensen.

Därför har AI- och datacenterjättarnas order på Nvidias grafikkort räknats i antal kubikmeter på senare tid, men nu blir det ändring på det. Ironiskt nog är det självaste Chat GPT som hittat ett sätt att optimera AI-modellerna till att fungera särdeles bra med AMD:s gamla bespottade Bulldozer-processorer, varför företagen byter "Ada Lovelace" mot loppisfynd. Den plötsliga orderjusteringen verkar dock inte falla Nvidias VD Jensen Huang på läppen, som i ett uttalande till tidskriften Fiskejournalen sänker den tidigare hyllade AI-branschen till botten.

Nvidia har stort ansvar för att hjälpa till att driva tekniken framåt, men när det gäller AI är väggen snart här. Vi ser skräckexempel som när AI försöker djupförfalska när kändisar äter spaghet, när webbläsare ljuger och bedrar, samt när chattbottar rekommenderar ananas på pizza. Inte heller vi står utan skuld. Utan att gå in på detaljer vill jag påstå att äkta bildrutor känns bäst. Med det sagt vill jag uppmana till försiktighet med att hoppa på AI-tåget – det kommer snart att spåra ur. – Jensen Huang, Maskinöversatt genom nya Microsoft Bing

Det är ord och inga visor när teknikvärldens egen Läderlapp delar ut en välriktad känga mot de före detta storkunderna från datacentersidan. Uttalandet kommer förvånande nog bara dagar efter att teknikchefen sågade miners vid fotknölarna – en kundgrupp som troget öst kryptoslantar i Nvidias pengabinge under de gångna åren. Därmed är det nu bara grafiska designer, gamers samt en och annan influencer som hittills undsluppit Nvidias verbala bomber och granater.

Har du möjligtvis en Bulldozer-processor i gömmorna? Med lite tur kan du växla den mot en pall RTX A6000-kort inom en snar framtid.

April, april!