I skrivande stund sitter vi på hotellrummet och med den sista mässdagen i annalkande. Computex 2023 har varit en upplevelse på många sätt, alla sinnen har blivit frekvent och intensivt attackerade och stimulerade. För att kort försöka summera hur min första upplevelse av denna för branschen så viktiga mässa har varit tänkte jag försöka redovisa kortfattat de största känslorna och lärdomarna jag tar med mig.

Det tåls att upprepas: det är varmt i Taiwan. Riktigt varmt. Men det största bryderiet är egentligen luftfuktigheten, som leder till att kläder som blivit fuktiga av svett förmodligen kommer att förbli så resten av dagen. Medtag gott om ombyten och för guds skull välj ett par bekväma skor. En ordentlig laddning deodorant rekommenderas också.

IMG_9105.jpg

Tunnelseende: Aktiverat.

Trots att köerna bitvis är långa är min uppfattning att det oftast rullar på bra. De flesta tillfällen har varit väldigt välplanerade och deltagarna har generellt respekterat köordningen och jag har nog inte upplevt att en enda person har försökt tränga sig.

Första dagen på mässgolvet gjorde mig mentalt trött efter bara ett par timmar. Eftersom antalet bås är fullkomligt enormt försöker de stora utställarna överglänsa varandra och allting låter, lyser och tävlade om att stjäla min uppmärksamhet. Efter en stund vande sig dock hjärnan och jag utvecklade en sorts tunnelseende som kanske i slutändan var en överlevnadsinstinkt.

Sex viktiga, och mindre viktiga, lärdomar från Computex

1. Det finns toaletter överallt och dessutom tenderar de att vara fräscha.

2. Till skillnad från toaletterna är soptunnorna utrotningshotade och går inte att hitta någonstans. Jag har nog tappat räkningen på antalet gånger jag har behövt springa och leta efter en soptunna med en tom snusdosa i handen i typ 20 minuter.

3. Att tillverkare i herrens år 2023 fortfarande anser att det är vettigt att ha anställda modeller i väldigt små kläder som metod för att försöka locka besökare till sina bås luktar unket. Personligen ger det mig en del avsmak. Kulturkrock eller inte så får detta gärna upphöra snarast.

4. Jag var inte beredd på riktigt hur många större internationella hårdvarujournalister man skulle stöta på. Lika oväntat var det hur många internationella personer som känner till SweClockers och vet vad vi pysslar med.

5. Att Jensen Huang gillar att höra sig själv prata var jag redan på förhand medveten om, men efter öppningsföredraget han höll blev det än mer uppenbart.

6. Sist men inte minst – jag lärde mig att flytande kväve på huden orsakar brännskador. Jag lyckades absolut inte med detta när jag lekte läcker och skulle posera på knä i en gruppbild samtidigt som de hällde flytande kväve på golvet som specialeffekt.

Att genomföra den här resan tillsammans med personer som har erfarat hela apparaten tidigare har verkligen varit otroligt värdefullt. Hade jag gått in helt blind i detta hade allting förmodligen tagit ungefär tre gånger så lång tid och blivit hälften så bra.

IMG_9163.jpg

Vad är en mässa utan det rätta sällskapet?

Trots eventuella klagomål på småsaker och ett bitvis fullspäckat schema så har detta verkligen varit en otroligt lärorik, rolig och på alla sätt grym resa som lämnar mersmak. Det är med stor längtan jag redan nu ser fram emot Computex 2024.