Frågan har inte varit "om" utan "när" Apple äntrar marknaden för virtuell och förstärkt verklighet – VR respektive AR. Inför årets upplaga av WWDC pekade det mesta mot att detta intåg väntade runt hörnet, och när Tim Cook nu kliver upp på scenen står klart att så är fallet. På menyn står både en tekniskt imponerande plattform och höga ambitioner kring vad den ska användas till.

Flytande gräns mellan AR och VR

Apples nytillskott får namnet Vision Pro och tar inte upp kampen mot renodlade VR-headset som Meta Quest Pro, utan betonar att användaren kan justera graden av virtuell verklighet: Från en fullt virtuell miljö, till digitala inslag i verkligheten. Till detta hör fokus på ett "naturligt gränssnitt", som saknar handkontroller och istället förlitar sig på ögonspårning, gester med händerna, samt röststyrning.

Apple Vision Pro (15).png
Apple Vision Pro (14).png

Specifikationer: Apple Vision Pro

Värde

Apple Vision Pro

Skärm

1,4 tum Micro OLED

Upplösning

> 4K per öga

Uppdateringsfrekvens

?

Typ av lins

Pancake

Synfält

?

Systemkrets

Apple M2
Apple R1

Operativsystem

Vision OS

Primärminne

?

Spårning

Ansiktsspårning

Ja

Handspårning

Ja

Passthrough

Ja, i färg

Anslutningar

Wifi 6E + Bluetooth 5.3

Handkontroller

Nej, endast styrning via ögonstyrning och gester

Mikrofoner

Ja

Batteri

2 timmar, externt batteri med sladd

Lagringsutrymme

?

Pris

3 499 USD (Alla pengar)

Det är tydligt att Apple inte helt spikat målgrupp för Vision Pro, där en lång utläggning visar användningsområden som sträcker sig från mindfulness och filmkväll, till kontorsarbete och videomöten. Att fokus ligger på professionella användare är dock ingen högoddsare, utan klingar väl med både namn och prislappen om 3 499 USD – motsvarande ungefär 48 000 kronor inklusive moms.

Dubbla Apple-kretsar och ambitiösa specifikationer

Tim Cook påstår att Vision Pro precis som Iphone och bärbara datorer öppnar dörren till en helt ny plattform. Bakom produkten ligger många år av produktutveckling och 5 000 patent, samt inslag från bolagets andra produktkategorier. Det syns inte minst på hårdvaran som driver headsetet, som dels består av en M2-krets, dels en ny specialkrets kallad R1. Dess syfte är att i realtid hantera data från de fem sensorerna och tolv inbyggda kamerorna, för att komma ned till fördröjning om 12 millisekunder.

Apple Vision Pro (6).png
Apple Vision Pro (1).png
Apple Vision Pro (4).png
Apple Vision Pro (5).png

De två skärmarna omgärdas av sensorer för ögonspårning och Vision Pro har stöd för foveated rendering, som kan lägga beräkningskraften på att rendera bilden högupplöst där användaren tittar. Skärmarna är av Micro OLED-typ och har upplösning norr om 4K stycket för totalt 23 miljoner pixlar. Även utsidan av headsetet har en skärm, som ska kommunicera mot omvärlden genom att visa hur mycket användaren ser av verkligheten. På denna visas användarens ögon när denna är i AR-läge, medan programanvändning antyder att butiken är stängd genom färg.

Virtuella världar ska förbättra arbetet

Vid videosamtal används en liknande funktion, där användaren representeras av en inskannad och animerad version av sitt verkliga jag. Apple belyser att videosamtal blir mer verkliga genom att gränssnittet kan placera mötesdeltagarna i rummet, som får understöd av spatialt ljud. Det återstår att se om mötesdeltagare blir lika övertygade av headsetanvändarens digitala dubbelgångare.

Apple Vision Pro (11).png
Apple Vision Pro (12).png
Apple Vision Pro (13).png

Användning som kontor med oändlig skärmyta lyfts också fram som en styrka med Vision Pro, där användaren dels kan driva program direkt genom produkten, dels använda den för att visa en Macbook-dators skärm vid sidan av de andra. Virtuellt tangentbord och gester är ett sätt att navigera den digitala kontorsmiljön, medan fysiska Bluetooth-tillbehör också kan plockas in.

Fokus på passform och låg vikt lämnar batteriet utanför

Vidare belyser Apple att vikt och passform är centrala för ett headset som användaren ska kunna bära en hel dag. Enligt äkta Apple-manér är stommen fräst ur aluminium och ackompanjeras av glas på flera håll: Dels linserna, dels den krökta ytan som utgör produktens utsida. Det band som håller Vision Pro på plats på huvudet är av tyg och detsamma gäller den kudde som ligger an mot ansiktet. För att passa fler användare används ett modulbaserat system, som också spiller över till glasögonbärare genom valmöjligheten att beställa slipade linser.

Apple Vision Pro (3).png
Apple Vision Pro (17).png
Apple Vision Pro (16).png
Apple Vision Pro (18).png
Apple Vision Pro (8).png

Något som däremot inte är inbyggt är batteriet, som istället ansluts med kabel till en powerbank som användaren har i fickan. Detta ska möjliggöra två timmars användning, medan längre sessioner kräver att Vision Pro kopplas in till väggen. Detta lär bidra till betydligt lägre vikt än många andra headset som har alla delar i en enda enhet, men exakta detaljer kring vikt är i skrivande stund okända. Detsamma gäller lagring och primärminne. Klart är i alla fall att ett nytt operativsystem med namnet Vision OS följer med.

Lanseras nästa år

Apple Vision Pro (9).png

Avslutningsvis är även det exakta lanseringsdatumet höljt i dunkel. Apple lovar lansering i USA någon gång i början av nästa år, men vågar som nämnt redan sätta priset till saftiga 3 499 USD – runt 48 000 kronor inklusive moms. Det återstår att se när produkten dyker upp i Sverige.