Det går inflation i ändelsen "Pro" i Apples sortiment, där majoriteten av produkterna med denna stämpel är volymprodukter även hos vanliga användare. Mac Pro är dock ett undantag, där skyhög prestanda, lika hög prislapp och goda uppgraderingsmöjligheter gjorde 2019 års stationära dator till en arbetsstation för de med tyngre uppgifter på agendan.

När Apples datorsortiment i mer än två år successivt slussats över till de egna högpresterande och mer energieffektiva systemkretsar, har däremot bolagets forna flaggskepp stannat kvar med Intel och x86. När utvecklarkonferensen WWDC nu går av stapeln överraskar företaget med att låta även Mac Pro hoppa på tåget, ett system som vid första anblick behåller många av egenskaperna som det rosats för.

Skärmklipp 2023-06-05 19.16.44.png

M2 Ultra en värsting av dubbla M2 Max

Precis som tidigare tar Mac Pro plats i ett stort, silverfärgat chassi med rivjärnsosande frontpanel och tre fläktar som svarar för all kylning. Den största förändringen huserar under den stora kylflänsen i fronten och stavas M2 Ultra, som Apple också passar på att avtäcka. Genom ett höghastighetsgränssnitt handlar det om två hoplimmade M2 Max-kretsar, ett tilltag som med föregångaren M1 Ultra visade sig lyckosamt.

Mac Pro (4).png
Mac Pro (1).png

Specifikationsmässigt rör det sig om flera uppgraderingar ställt mot just M1 Ultra, där antalet processorkärnor uppgår till 24 istället för 20. Enligt Apple är prestandan upp till 20 procent högre, medan den 76-kärniga grafikdelen påstås vara upp till 30 procent vassare. Den maximala minnesmängden skruvas också upp en hel del: Från 128 till 196 GB, men bandbredden om 800 GB/s består.

Lediga PCI Express-platser med begränsat användningsområde

Ställt mot den Intel-baserade föregångaren av Mac Pro lyfter Apple fler fördelar och hävdar tre gånger högre prestanda. Tonvikten läggs däremot på videoredigering, där instickskort för att accelerera omkodning används hos den äldre Mac Pro, ett behov som hårdvaran inbyggd i M2 Ultra suddar ut. Apple förklarar att den inbyggda omkodningsprestandan motsvarar sju sådana instickskort, som därmed lämnar datorns sex PCI Express 4.0 x16-anslutningar lediga för andra instickskort.

Mac Pro (3).png
Mac Pro (7).png
Mac Pro (5).png
Mac Pro (6).png
Mac Pro (2).png

Från butik ser det ut att bli kämpigt att fylla den stora lådan, eftersom dedikerade grafikkort inte är något som nämns. Apple pekar istället på kort för videoinspelning, lagring och nätverk, vilket antyder att uppgraderingsmöjligheterna inte blir tillnärmelsevis lika goda som tidigare – en direkt följd av att systemkrets och minne är en enhet.

Mac Pro (9).png

Uppgraderingar av Mac Pro från grundkonfiguration

Mac Pro

Grundkonfiguration

M2 Ultra: 24 processorkärnor, 60 grafikkärnor
64 GB primärminne
1 TB SSD-lagring

Pris

98 995 kronor

Uppgraderingar

Pris

128 GB primärminne

+ 10 000 kronor

192 GB primärminne

+ 20 000 kronor

2 TB SSD

+ 5 000 kronor

4 TB SSD

+ 12 500 kronor

8 TB SSD

+ 27 500 kronor

Chassi med hjul

+ 5 000 kronor

Rackmonterad modell

+ 7 000 kronor

Avslutningsvis pekar Apple på att anslutningsmöjligheterna får ett lyft, där baksidan har två HDMI-anslutningar, dubbla 10 gigabit Ethernet och sex Thunderbolt 4-anslutningar. Ytterligare två av senare typ finns på toppen av chassit. Totalt kan sex Pro Display HDR-skärmar drivas genom dessa bildanslutningar, en skärmmodell som kostar norr om 50 000 kronor. Detta pris går dock helt i linje med nya Mac Pro, som får startpris om 98 995 kronor inklusive moms och pris kring 160 000 kronor med alla uppgraderingar.

Uppdaterade Mac Pro kan beställas redan nu och blir tillgänglig nästa vecka.