Apple har i samband med sin årliga konferens WWDC presenterat de nya versionerna av företagets operativsystem IOS, Ipad OS, Mac OS, TV OS och Watch OS. Samtliga nya versioner av Apples operativsystem blir tillgängliga som beta i juli och släpps skarpt någon gång till hösten.

IOS 17

Den nya versionen av Apples operativsystem för mobiler kommer göra det möjligt för användare att skapa personliga kontaktkort som visas som profiler vid uppringningar. Dessa ska gå att anpassa med fotografier, memojis, typsnitt och textfärger och vara genomgående mellan olika användare. Om ett par Iphone är i närheten av varandra kan de delas genom den nya funktionen Name Drop.

Röstbrevlådan i IOS 17 uppdateras nu med funktionen Live Voicemail som automatiskt och i realtid transkriberar lämnade röstmeddelanden. En slags röstbrevlåda blir även tillgänglig för Apples videosamtalstjänst Facetime där användare kan lämna videomeddelanden ifall personen inte svarar.

Meddelande-applikationen uppdateras i IOS 17 med en utökad sökfunktion, en snabbknapp för att hoppa till olästa meddelanden, automatiskt transkriberade röstmeddelanden och möjligheten att svara på individuella meddelanden genom att dra dem åt sidan. En ny incheckningsfunktion kan användas för att dela kontinuerliga uppdateringar om en person anlänt till en viss plats i tid när den exempelvis är ute och kör bil.

Apple IOS 2023.jpg

Från och med IOS 17 släpper Apple också en ny Journal-applikation som kan användas för att föra dagbok. Applikationen kan automatiskt ge förslag på data från användarens Iphone i form av bilder, platser och musik som kan inkluderas i inläggen. Den kan även ge förslag på vad användaren kan skriva om.

När det är dags att lägga ifrån sig mobilen har IOS 17 ett nytt Standby-läge som kan visa minimalistisk men väl synlig information som tid, datum och temperatur. Tanken är att läget kan användas när mobilen exempelvis ligger på ett nattduksbord. Vid låga ljusförhållanden skiftar den till ett mer rött ljus för att inte störa den som vill sova.

Slutligen kommer det från och med IOS 17 inte längre vara nödvändigt att säga "Hej Siri" utan bara "Siri" för att aktivera Apples virtuella assistent. Det ska också gå att ge Siri flera kommandon efter varandra utan att behöva säga "Siri" på nytt.

Mac OS Sonoma

Sonoma är namnet på den nya versionen av Apples operativsystem för Mac-datorer och kommer med nya videoskärmsläckare som övergår i statiska skrivbordsbakgrunder när användaren loggar in. Widgets som tidigare bara varit tillgängliga i notifikationscentret kan nu fästas överallt på skrivbordet och för att inte bli för distraherande blir de transparenta i bakgrunden när en applikation körs. Likt på Ipad OS blir widgets nu också interaktiva.

Videosamtal som görs via Sonoma får en ny Presenter Overlay-funktion där en presentatör kan visas ovanpå det den delar från sitt skrivbord. Presentatörens videosändning kan antingen visas som en liten bubbla som kan flyttas runt över det som presenteras eller som ett större lager i förgrunden, lite som en meteorolog presenterar vädret. Funktionerna är inte exklusiva för Facetime utan ska fungera med samtliga videokonferensapplikationer.

Apple Mac OS 2023.jpg

Safari kommer i och med Sonoma börja låsa privata fönster när de inte används och automatiskt blockera spårningsprogram och ta bort URL-spårare. Webbläsaren får även stöd för olika användarprofiler och webbapplikationer på Mac ska nu integreras mer med hela operativsystemet, vilket gör att de dyker upp i sökningar och kan visa notifikationer.

Mac OS Sonoma får även få ett dedikerat spelläge som du kan läsa mer om här:

Apple vill locka spelutvecklare till Mac

Ipad OS 17

I och med Ipad OS 17 ger Apple sitt operativsystem för surfplattor ett utökat fokus på widgets. Framöver ska det gå att interagera direkt med dessa på hemskärmen istället för att en hel applikation måste öppnas.

Låsskärmen för Ipads kommer också göras mer personlig med hjälp av nya bakgrunder, rörliga livebilder, widgets och anpassningsbara typsnitt och färger. Den nya funktionen Live Activities ska även ge användare bättre koll på pågående saker som matbeställningar, resplaner och sportresultat, samt flera olika timers.

Apple Ipad OS 2023.jpg

Ipad OS 17 får också utökad funktionalitet för PDF-filer. Ifyllbara fält upptäcks automatiskt och det blir möjligt att signera dokument med Apple Pencil. Det hela fungerar även med fotograferade dokument och PDF-filer som körs via applikationen Anteckningar kan skapa en version som användaren kan föra egna anteckningar i.

För första gången dyker Apples Hälsa-applikation också upp till Ipad OS, tillsammans med en ny design som ska dra nytta av den större skärmen för att visa data.

Audio & Home och Watch OS 10

Utöver de stora operativsystemen uppdateras också mjukvaran för Apples hörlurar Airpods med adaptivt ljud som automatiskt kan justera den aktiva brusreduceringen så den sorterar bort distraherande ljud medan viktiga ljud släpps in.

Airplay, Apples mjukvara för att dela ljud och video till smartenheter, ska framöver kunna förutse användares beteenden och TV OS 17 får stöd för att köra Facetime via Apple TV genom att använda kameran i exempelvis en Iphone.

apple tv os 2023.png
apple watch os 2023.png

Watch OS 10, den senaste versionen av Apples operativsystem för smartklockor, kommer ge samtliga Apples applikationer ett nytt utseende, innehålla nya träningslägen för bland annat cykling och hajk och göra så användaren kan bläddra mellan anpassade widgetar via den digitala kronan.

Operativsystemet får också ett verktyg för att hålla koll på mental hälsa genom att användaren antingen loggar sin aktuella sinnesstämning under dagen eller svarar på standardiserade frågor. Något som kan användas för att utvärdera om användaren kanske borde söka professionell hjälp. Det finns även en funktion som vill minska risken för att utveckla närsynthet genom att den uppmanar användaren spendera mer tid utomhus och tänka på avståndet till texten när de läser.