Sedan Black Friday, eller numera Black Week, gjort intåg i Sverige har köpbeteendet kring julhandeln förändrats i grunden. I takt med att Black Friday växt från en ensam fredag till att omfatta både veckorna före och efter passar fler på att införskaffa julklapparna betydligt tidigare än vad som varit tradition.

I år väntas budgeten för julklappar gå ned något, men istället ökar takten under Black Week. Med mindre ekonomiskt svängrum väntas fler försöka fynda bland reapriserna. Svenskarna väntas därmed spendera mer pengar under Black Friday ställt mot samma period föregående år. Ett högt säljtryck lockar inte bara shoppingsugna, utan även oseriösa aktörer. Bland SweClockers medlemmar är de flesta vana att handla på webben, men det gäller givetvis inte alla. Många känner dessutom människor i sin närhet som inte vet vilka varningssignaler de ska se upp för.

Behöver du några tips för att sålla seriösa aktörer från oseriösa, eller vill du ha något att dela med andra som ger sig ut i den digitala reafesten? SweClockers bistår med några snabba och enkla tips för att undvika de värsta fällorna!

1. För bra för att vara sant?

Ett gammalt talesätt som aldrig går ut tiden. Marknaden för hemelektronik, datorer och hårdvara är i synnerhet konkurrensutsatt. Marginalerna för butiker är på de flest produkter låga och i vissa fall negativa. Detta gör det svårt för återförsäljare att genomföra stora prissänkningar, såvida de inte är beredda att sälja med förlust eller göra inköp i väldigt stora volymer.

Så – är priset för bra för att vara sant? Kolla upp handlarens prissättning på exempelvis Prisjakt eller Pricerunner och jämför mot konkurrenter. Alltför stora skillnader bör få varningsklockorna att ringa.

2. Sök på webben och använd SweClockers forum

Gör en snabb sökning och se om företaget har ett gott rykte. Prisjakt och Pricerunner är båda två utmärkta platser för att kolla upp butiksomdömen. I SweClockers forum finns även tusentals medlemmar som mer än gärna tar reda på om butiken är trovärdig eller inte. Dra nytta av möjligheten att be andra om råd eller skapa en egen tråd i avdelningen Konsumenträtt.

3. Kontrollera företaget

Riktiga webbutiker och seriösa aktörer är inte rädda att skylta med kontaktuppgifter och information om företaget. Bluffmakare är i regel betydligt mer hemlighetsfulla. Kontrollera att följande information är väl synlig på webbplatsen:

  • Kontaktuppgifter: adress, telefonnummer och öppettider

  • Företagsinformation: företagets juridiska namn och organisationsnummer

  • Avtal och villkor: Köpvillkor, garanti & support och betalningsmetoder

Fattas delar av informationen är det dags att dra öronen åt sig. Den som dessutom vill kontroller att informationen stämmer överens med verkligheten kan göra en sökning hos exempelvis Ratsit. Du kan även testa ringa kundtjänsten för att se om företaget är lätt att nå.

4. Marknadsplats eller återförsäljare?

Under senare år har så kallade marknadsplatser blivit betydligt vanligare. Jättar som Amazon har gjort intåg och flera svenska återförsäljare har gått från att ha primärt egna lager till att bli en handelsplatser där andra fristående aktörer kan lista och sälja sina varor.

Eftersom marknadsplatser generellt sett bara agerar mellanhand har de inte samma ansvar för produktsäkerheten. Om säljaren befinner sig utanför EU, vilket är regel snarare än undantag på exempelvis Temu, Aliexpress och Wish, kan det leda till att du som köpare blir så kallad privatimportör. Då faller ansvaret att kontrollera att produkten uppfyller eventuella säkerhetskrav på dig.

Vi rekommenderar att vara extra varsam och undersöka både vem som är säljare och från var produkten levereras, exempelvis enligt ovan exempel. Marknadsplatser är inte per automatik osäkra eller oseriösa, men det har förekommit fall där marknadsplatserna brustit i sin tillsyn och blivit plattform för oseriösa aktörer.

5. Kontrollera eventuella certifikat

trygg_e-handel.jpg

Det finns organisationer som utfärdar så kallade trust marks till återförsäljare som förbinder sig att följa vissa regler. Efter utfärdande av certifikatet kontrolleras butikerna med jämna mellanrum. Mest känd i Sverige är Trygg E-handel och Certifierad E-handel.

6. Välj en säker betalningsmetod

Att betala i förskott är alltid ett risktagande även hos välkända vedertaget seriösa aktörer. Är olyckan framme och företaget går omkull är det kunderna som står sist i kön när konkursförvaltaren portionerar ut vad som finns kvar av tillgångarna.

Är förskottsbetalning på kort ett måste är det bästa alternativet ett kreditkort, där kreditföretaget kan hjälpa till med att ta pengarna tillbaka om problem uppstår. De säkraste alternativen är dock postförskott eller allra helst faktura, varav det sista är någonting många e-handlare idag erbjuder kostnadsfritt via exempelvis Klarna, Qliro eller liknande betaltjänster.

7. Använd ett låst kort

Hamnar ditt kortnummer på vift riskerar du få lönekontot länsat eller kreditkortet maxat. Många banker erbjuder låsbara kort eller har som standard att kortet är låst vid köp hos samtliga butiker som inte är anslutna till 3D Secure. Kortlåset kan hanteras antingen via en persondator eller applikation på mobilen för att tillfälligt låsa upp kortet vid ett köp. Som ytterligare säkerhetsåtgärd kan du låsa användningen av ditt kort till att endast kunna användas för köp i Sverige.

Nordea-1.PNG
Nordea-6.PNG
Nordea-5.PNG
Nordea-4.PNG
Nordea-3.PNG
Nordea-2.PNG

8. Dela med dig av erfarenheter

Kanske viktigast – slå larm och dela med dig av dina erfarenheter! Tyvärr väljer många att inte berätta om dåliga upplevelser och bedrägerier, ibland för att de skäms över sitt misstag. Gör en insats genom att upplysa andra om bluffbutiker och e-handlare med tvivelaktiga affärsmetoder!

Har du några fler tips får du mer än gärna dela med dig i den tillhörande tråden!