Apple avtäckte till slut sin variant av AI under WWDC 2024 och har döpt den till AI – Apple Intelligence. Ni kanske frågar er: "blir det ytterligare en krönika där Calle ska gnälla på AI?". Svaret är Ja. Eller i alla fall lite, fast inte på Apple.

calle cirkel.png

Calle Vahlberg är testredaktör på SweClockers och har tillbringat ett decennium med att bygga datorer hos återförsäljare. När han inte grottar ner sig i resultatsiffror från grafikkorttester nördar han ned sig i det mesta som fångar hans öga, som bland annat hårdvara, spel, plastmodeller, fotboll och tung rockmusik.

Apple lämnar nästan ingen oberörd, likt koriander verkar folk älska eller hata smaken och det tenderar att bli en hyfsat onyanserad diskussion när ämnet tas upp. Oaktat min eller andras åsikt om hur Apple bedriver sin verksamhet var presentationen av Apple Intelligence en frisk fläkt jämfört med det jag beskådade under Computex 2024.

"Men vad ska jag ha den till?"

Under flertalet av presentationerna jag bevittnade på plats i Taiwan efterfrågade jag att få förklaringen vad produkten gör för mig snarare än vad är den gör. Därtill saknades en unison vision. Det kändes förvirrat när både Asus och Lenovo under samma AMD-presentation visade sin proprietära mjukvara som gjorde samma sak. Detta på samma avtäckning där Microsofts Copilot+ trycktes på hårt, som också den bitvis gör samma sak. För att göra det hela ännu mer märkligt är Copilot+ inte kompatibelt att köras på Nvidia-grafikkretsar till en början.

ai-build.jpg

AI-grafikkort, AI-primärminne, AI-SSD, AI-PSU, AI-AI.

Därefter följde en kavalkad med presentationer där ordet AI-klämts in på mer eller mindre passande ställen. Nästan som att företagsledarna satt ett mål på produktchefer att klämma in AI ett förutbestämt antal gånger. En produkt som kan användas i någon form av AI-sammanhang blir nu plötsligt förvandlad till en AI-produkt trots att det förra året hette Workstation-komponenter.

Snabbspola till det som Apple har kokat ihop på WWDC 2024. Till att börja med kändes det uppfriskande att AI inte nämndes vid namn förrän cirka en timme in i presentationen, raka motsatsen från allt annat vi har sett i år. Därefter följde lite drygt 40 minuter som gjorde det jag trodde var omöjligt – den berättade för mig varför jag behöver ha funktionerna. På det mest stereotypa Apple-vis jag bevittnat står AI alltså för Apple Intelligence. De byter ut ett vedertaget ord mot sitt eget varumärke helt utan ironi eller glimten i ögat.

Apple-WWDC24-Apple-Intelligence-Genmoji-with-cucumbers-240610_inline.jpg.large_2x.jpg

Generativa emojis, aka genmojis, som vi har längtat.

Att Apple Intelligence körs till stor del lokalt gör mig mer benägen att vara intresserad, därtill kommunicerades ett stort fokus på säkerhet och transparens. Självklart behöver man ha i beräkningarna att man alltid ska vara skeptisk mot dessa påståenden men det behöves större krav på detta i branschen.

"Jag föredrar en konkret försäljnings-pitch snarare än ett abstrakt koncept"

Funktionerna i Apple Intelligence framstår som att de är hårt fokuserade på att underlätta din vardag. Det upplevs som att någon satt ned innan och ställde sig frågan "vilket problem löser den här funktionen?".

Vilda västern

Just nu verkar hela branschen kasta saker på väggen för att se vad som fastnar och det är lätt att gå bort sig i djungeln med löften och halvbakade idéer i kampen om att bli standarden.

Ska du som tillverkare sälja en idé eller potential är det frustrerande att som lyssnare höra: "Föreställ vad den kommer att kunna göra! Detta är framtiden!". Kanske har jag dålig fantasi eller så är jag inte tillräckligt kreativ men jag föredrar att få en konkret försäljningspitch snarare än ett abstrakt koncept.

Apple är såklart ett företag med många brister, precis som alla andra. Tvivelaktigt miljöpatos trots att de försöker kommunicera motsatsen, inlåsning av kunder i ekosystem, motvilliga till reparation av enheter för att bara nämna ett fåtal. Är de först med alla funktioner som presenterades? Nej inte alls, men visionen av vad de vill åstadkomma gick att förstå och var väl presenterad.

IMG_0819.jpg

Ibland är presentationerna bra, ibland absolut inte.

Självklart kvarstår många etiska problem med AI. Hur ska vi som samhälle ta hand om de som faller efter när AI blir allt mer kompetent? Hur kan vi försäkra oss om att konst inte används utan adekvat tillåtelse? Är det rätt av teknikjättarna att klampa fram medan lagstiftningen försöker jogga ifatt? Jag har kallats teknikfientlig, vilket inte är sant. Däremot prioriterar jag att motverka mänskligt lidande över tekniska framsteg till vilket pris som helst.

Det jag däremot insåg efter WWDC 2024 är att det inte är AI som är mitt största problem. Det är dåliga presentationer.

Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.