SweClockers datorkamp är i full gång, där vi hittills har hunnit presentera deltagarna och packa upp systemen. I förra delen kunde vi konstatera att alla återförsäljare gjort ett bra jobb med emballaget av datorerna, med dels en ordentlig ytterkartong men också skyddande packskum på insidan av chassit. Det fanns dock vissa skillnader i paketering av tillbehör samt tydlighet i instruktioner kring avlägsnandet av packskummet, och i slutändan var det Komplett som vann ronden.

Det här är Datorkampen

I artikelserien Datorkampen har redaktionen köpt in tre datorer från återförsäljarna Komplett, Inet och Shark Gaming med en budget på 15 000 kronor inklusive moms per system. Inköpen har gjorts i egenskap av en privatperson med leverans till ett utlämningsställe. SweClockers samt moderbolaget Geeks figurerar inte på varesig faktura- eller leveransadress för att undvika eventuell särbehandling vid byggprocessen.

SweClockers_Versus_Runda (1).png

Denna rond ska vi ta en närmare titt på tillbehören som medföljer de olika datorerna. Då systemen i mångt och mycket är uppbyggda kring "lösa" komponenter, precis som när man bygger sin egen dator, så kan man tänka sig att det bör finnas en del överblivna kablar, skruvar och manualer som medföljer vid köpet. Detta är särskilt relevant för den som vill uppgradera datorn i framtiden.

Shark Gaming

Danska Shark Gaming har kanske den snyggaste presentationen vid uppackning sett till tillbehör, då dessa levereras i en svart skräddarsydd kartong med företagets logotyp. Den låga vikten på lådan och dess innehåll ger dock vissa orosmoln kring hur pass få saker vi kommer att finnas på insidan.

sharkgaming_1.JPEG

Shark Gaming satsar på en skräddarsydd låda för sina tillbehör.

sharkgaming_2.JPEG

Det första som möter en är att en provversion av Norton 360 är installerad på datorn.

sharkgaming_4.JPEG

Tillbehören ligger i en ziplock-påse med företagets logga.

sharkgaming_5.JPEG

Strömkabel, SATA-kablar och ett klistermärke var allt vi fick.

Det första vi möts av när tillbehörskartongen öppnas är ett reklamblad för Norton 360, där detta tydligen är förinstallerat på datorn med en 3 månaders provperiod – riktigt vidrigt. Under reklamlappen finns en ziplock-påse innehållandes endast ett par SATA-kablar, en strömkabel samt ett klistermärke för RAM-minnena. Här finns alltså inga manualer, inga skruvar samt inga monteringsdetaljer för processorkylaren, något som känns extremt snålt.

sharkgaming_3.JPEG

QR-koden i locket är lätt att missa, vilket är trist då den leder till en riktigt bra snabbguide.

Något vi missade vid den ursprungliga uppackningen var QR-koden som var tryckt på insidan av locket till tillbehörskartongen. Denna tar en till en riktigt bra snabbguide kring hur man ska gå till väga när man riggar upp datorn, inklusive avlägsnandet av packskum och inkoppling av bildskärm till rätt bildutgång. Denna QR-kod är dock väldigt lätt att missa och vi skulle rekommendera att denna istället placeras i större storlek på utsidan av tillbehörskartongen eller som ett klistermärke på själva datorn.

Komplett

Likt Shark Gaming levererar Komplett sina tillbehör i en separat kartong, där denna därtill är uppmärkt med en tydlig lista över alla komponenter som har monterats i datorn. Detta är praktiskt för den som önskar att uppgradera i framtiden och inte riktigt kom ihåg vad som satt i systemet. Vikten på kartongen skvallrar därtill om att det medföljer en hel del fler saker än hos Shark Gaming.

komplett_1.JPEG

Kompletts tillbehörslåda är tydligt uppmärkt med komponentlistan för datorn.

komplett_2.JPEG

Lådan är välfylld med tillbehör.

komplett_3.JPEG

Kablar, skruvar, extra monteringsdetaljer och manualer. Allt man vill ha helt enkelt.

Mycket riktigt är Kompletts tillbehörskartong välfylld och innehåller egentligen allt man kan förvänta sig. Ytterst nödvändiga delar som strömkabel och Wifi-antenn sällskapas av skruvar till chassi och överblivna M.2-platser, SATA-kablar, överblivna kablar till det modulära nätaggregatet och en drös olika manualer samt klistermärken. Helt enkelt ett föredöme för hur det ska se ut.

Det enda vi egentligen saknar är någon form av snabbstartsguide för inkopplingen av datorn. Ett vanligt snedsteg här är exempelvis att koppla bildskärmen till moderkortets bildutgångar, och därmed istället använda den integrerade grafiken istället för det dedikerade grafikkortet. Detta hade lätt kunnat stävjas med en medföljande lapp eller klistermärke som instruerade om rätt inkopplingsport.

Inet

Sett till presentationen av tillbehör låg Inet definitivt sämst till av de tre kombattanterna, då dessa låg löst och något utspridda direkt i chassikartongen. Med alla pinaler ihopsamlade står det dock klart att återförsäljaren skickar med en hel del matnyttigt i kartongen – utöver pingvinstången då givetvis.

inet_1.JPEG

Vissa tillbehör låg löst i chassikartongen medan andra var samlade i en antistatpåse.

inet_2.JPEG

Innehållet är dock väldigt komplett, med skruvar, kablar, extra monteringsdetaljer samt manualer.

Här hittar vi inte helt oväntat grundläggande saker som strömkabel och Wifi-antenn, men även en utskuren bit av processorkartongen med information om batch- samt serienummer – vilket eventuellt kan vara bra vid återkallelser eller dylikt. Därtill hittar vi skruvar till chassit och M.2-platser, SATA-kablar, monteringsdetaljer för processorkylaren och flertalet manualer och klistermärken.

image.png

Inet skickar ut ett digitalt informationsblad om inkoppling.

Likt Komplett håller Inet en väldigt hög nivå på de medföljande tillbehören, där allt man kan tänkas vilja ha finns med. Det enda undantaget, vilket även gäller konkurrenten Komplett, är att det saknas någon form av fysisk snabbstartsguide för att vägleda användaren vid den första inkopplingen. Till skillnad från Komplett skickar dock Inet ut ett digitalt informationblad per e-mail med information om bland annat inkoppling, vilket är positivt.

SweClockers_Versus_Vinnare_datorkampen.png

När dammet av lagt sig efter rond 2 kan vi konstatera att både Komplett och Inet möter våra förväntningar sett till de medföljande tillbehören, där allt ifrån skruvar och kablar till manualer och monteringsdetaljer finns med. I slutändan blir det dock Komplett som kammar hem vinsten i den här ronden tack vare en mindre spretig presentation av tillbehören i en dedikerad låda för ändamålet. Vi gillar även specifikationslistan som pryder utsidan av lådan för en snabb översikt av komponenterna.

Shark Gaming må ha en snygg tillbehörslåda, men sett till innehållet får de gravt underkänt. Dels medföljer det nästan inga tillbehör överhuvudtaget, vilket känns väldigt trist sett till att de delarna rimligtvis borde ha legat i de individuella komponentförpackningarna när datorn byggdes. Att det första man möts av när man öppnar lådan är reklam för en förinstallerad provversion av Norton 360 gör inte heller saken bättre.

Om vi ska lyfta något som Shark Gaming gör bra så är det snabbstartsguiden som nås via QR-koden på kartongens insida – denna är väldigt pedagogisk och omfattande. Till framtiden hade vi dock önskat att denna QR-kod exponerades i större format på utsidan av kartongen eller som ett klistermärke på datorn. Här ser vi förbättringspotential för Komplett och Inet, som borde vägleda användaren bättre för korrekt inkoppling efter uppackningen av datorn.

Till Inets försvar skickas denna information ut digitalt via e-post, men vi hade gärna sett ett fysiskt exemplar skeppat tillsammans med datorn för att säkerställa att användaren inte missar detta. Detta gäller även Shark Gaming, vars snabbstartsguide hade kunnat rymmas på ett A4-ark.