Originalversionen av artikeln publicerades i november 2024 och uppdaterades i januari 2025.

Flera svenska mobiloperatörer erbjuder abonnemang med obegränsad surf. Det innebär att du inte begränsas till en fast datamängd varje månad, utan kan surfa precis hur mycket som helst utan att tänka på surfpotter, köp av extradata eller att snylta av sparad surf. Eller ja, det är rättare sagt vad operatörerna gärna förmedlar att det betyder, men verkligheten är lite mer komplicerad än så.

Förutom att ”obegränsad” i de flesta fall borde komma med en asterisk som säger ”okej, ganska begränsat är det ändå”, skiljer sig olika abonnemang åt vad gäller maximal hastighet och hur mycket data som får användas utanför Sveriges gränser.

Funderar du på att skaffa ett abonnemang med obegränsad surf kan det alltså vara värt att skumma igenom den här guiden innan du bestämmer dig.

Fair use policy – hur mycket får du surfa egentligen?

Det är vanligt att operatörerna har en ”fair use policy” (FUP) inskriven i användaravtalet. En FUP, som ser olika ut beroende på operatör, reglerar hur mycket av den ”obegränsade” datan som operatören tycker är rimligt att du som användare gör av mig under ett dygn eller en månad.

Här är det bra att ha koll på var gränsen går, annars riskerar du att få hastigheten strypt eller i vissa fall bli avstängd från abonnemanget. Hos en del operatörer behöver du dessutom aktivt återaktivera surfen efter att du förbrukat en viss datamängd.

Prisuppgifterna i guiden hämtades gäller privatabonnemang utan bindningstid, oaktat eventuella erbjudanden.

Informationen om abonnemangen är insamlad från respektive leverantörs hemsida och kundavtal. I de fall där information saknats eller varit oklar har den inhämtats via kundsupport.

Bredband2

Chilimobil

Tele2

Tre

Telenor

Telia

Abonnemang med fri surf

1

4

3

2

2

4

Maxhastighet

100 Mbit/s

Ingen uppgift

1 000 Mbit/s

1 000 Mbit/s

1 000 Mbit/s

1 000 Mbit/s

FUP-begränsningar

Ja

Ja

Ja

Nej

Nej

Ja

Månadskostnad

499 kr

179–399 kr

449–649 kr

429–549 kr

449–549 kr

469–819 kr

EU-data

100 GB

8–25 GB

30–50 GB

60 GB

100 GB

50 GB

Uppsägningstid

1 mån

1 mån

1 mån

1 mån

1 mån

1 mån

Bredband2.jpg

Bredbandsleverantören Bredband2 har även mobilabonnemang i sitt utbud, varav ett av alternativen har obegränsad data. För privatkunder är det 5G-surf i Telenors nät som gäller, men enligt Bredband2 är maxhastigheten 100 Mbit/s, att jämföra med den hastighet på upp till 1 000 Mbit/s som Telenor säger sig erbjuda.

Stryper hastigheten till 32 Kbit/s vid en viss gräns

Till skillnad från Telenor har Bredband2 också begränsat hur mycket datamängd som faktiskt får användas innan hastigheten stryps. Även om det inte finns någon dagsgräns säger avtalet att den som förbrukar 600 GB data under en och samma månad kan få hastigheten sänkt fram till månadsskiftet. I det strypta läget är hastigheten inte mer än ynka 32 Kbit/s.

100 GB data i EU och USA

På resande fot i EU, samt Storbritannien, USA, Thailand och en handfull andra länder, är datamängden begränsad till 100 GB. Den begränsningen till trots har Bredband2 ett av de mer generösa erbjudandena för resande.

chilimobil.jpg

Hos Chilimobil finns det uteslutande abonnemang med obegränsad surf i Tre:s mobilnät att välja mellan. Skillnaden mellan dem är priset och, ja, olika begränsningar.

Det billigaste abonnemanget kostar bara 179 kronor i månaden, men så är maxhastigheten heller inte mer än 3 Mbit/s. För att ha chans på en hastighet upp till 100 Mbit är det abonnemanget som kostar 349 kronor man måste välja.

Det enda 5G-abonnemanget kostar 399 kronor, men vad den teoretiska maxhastigheten är där kommuniceras inte i siffror. Informationen som ges är att användaren får den högsta möjliga hastigheten som nätet tillåter utifrån förutsättningarna.

20 GB per dygn – sedan måste surfen återaktiveras

Chilimobils definition av "fri surf" kommer med en del reservationer. För det första behöver användaren återaktivera surfen efter en viss gräns. Den gränsen är 20 GB per dygn. Når man upp till den datamängden kommer ett sms, där man aktivt måste välja att starta upp surfen igen.

För det andra begränsas användningen vid 999 GB per månad. Enligt Chilimobils villkor är den mängden data "inte förenlig med normal konsumtion för privat bruk", och därför kan de begränsa eller helt strypa användarens dataanvändning.

Upp till 25 GB EU-data

Den som använder Chilimobils billigaste abonnemang begränsas till 8 GB i andra EU-länder. I det näst billigaste abonnemanget är begränsningen 20 GB och i de två största tillåts 25 GB data.

tele2.jpg

I Tele2:s arsenal finns tre alternativ för den som vill ha abonnemang med obegränsad data: "Snabb", "Snabbare" och "Snabbast". Trots namnen är det mer än den teoretiska maxhastigheten som skiljer dem åt, men vi börjar med den för enkelhetens skull.

Det billigaste abonnemanget kostar 429 kronor och ger en maximal hastighet på 100 Mbit/s. Mellanabonnemanget kostar 529 kronor och har maxhastigheten 250 Mbit/s och det dyraste abonnemanget ger en maximal hastighet på 1 000 Mbit/s för 629 kronor i månaden.

Tak på 50 GB per dag – sedan krävs återaktivering

Tele2 kör liksom Chilimobil med ett dagligt surftak. Här är gränsen 50 GB, och sedan måste användaren svara på ett sms för att återaktivera surfen. Då fylls datamängden på med 5 GB åt gången, så varje gång dessa förbrukas inom samma dygn måste surfen aktiveras igen.

Upp till 50 GB i och utanför EU

I det billigaste av Tele2:s obegränsade abonnemang ingår 30 GB data per månad i andra EU-länder. För de två dyrare abonnemangen gäller 40 respektive 50 GB per månad i EU samt ytterligare 27 länder, inklusive USA, Kanada, Australien och Japan. Med dessa abonnemangen ingår också 1 000 samtalsminuter från Sverige till de länder där surfpottarna gäller.

tre.jpg

Tre erbjuder ”Obegränsat” och ”Obegränsat + Apple One”, som är ett paket med fyra Apple-tjänster. Det sistnämnda paketet har en maxhastighet på 1 000 Mbit/s, medan ”Obegränsat” har ett tak på 250 Mbit/s. För 49 kronor extra i månaden går det dock att uppgradera hastigheten genom något som kallas ”3Snabbast”, så att även det vanliga obegränsade abonnemanget får en teoretisk maxhastighet på 1000 Mbit/s.

Inga uttalade begränsningar

Även om "fair usage-begränsning" nämns i allmänna ordalag i Tre:s villkor finns det ingen uttalad policy från Tre:s sida att begränsa den datamängd som får användas under ett dygn eller en månad.

Vid kontakt med Tre i januari 2025 bekräftas att abonnemanget inte har några direkta begränsningar avseende surftak som kunden måste förhålla sig till. Trots det kan det bli problem om kunden har en "orimligt hög förbrukning" i trakterna kring 1 TB per dag. I sådana fall kan Tre starta en bedrägeriutredning som kan leda till att abonnemanget avslutas.

Surftak på 60 GB i EU och världen

Tre:s trumfkort har länge varit "3Världen" som möjliggör sms, telefonsamtal och surf på samma villkor i 80 olika länder. Det är dock inte tillåtet att ta med sig hela surfpotten till varken Tyskland, Brasilien eller något annat land som inte är Sverige. På resande fot får man klara sig med 60 GB per månad.

telenor.jpg

Telenor erbjuder två olika mobilabonnemang med obegränsad data, där det ena kostar 449 kronor och det andra 549 kronor. De skiljer sig dock inte åt vad beträffar hastighet eller något annat som vi intresserar oss för här.

Snarare är det saker som skärmförsäkring och id-skydd som gör att det ena är dyrare än det andra. Hur som helst är det 5G och full hastighet, enligt Telenor upp till 1 000 Mbit/s, som gäller här.

Inga strypta hastigheter

Begränsningar i form av maximal dataförbrukning är inte något som Telenor verkar ägna sig åt. Det ska med andra ord gå att surfa med sitt obegränsade Telenor-mobilabonnemang utan att behöva bekymra sig för att få sin hastighet strypt. Detta bekräftas av kundsupporten i januari 2025.

100 GB på resande fot

De obegränsade mobilabonnemangen från Telenor är inte lika obegränsade när man lämnar Sveriges gränser. Trots det är surftaket på resande fot bland de högre. I EU/EES, USA och ytterligare några länder får man använda 100 GB data per månad med de här abonnemangen.

telia.jpg

Det gäller att ha koll på vad man väljer när man köper ett obegränsat mobilabonnemang hos Telia. Här finns det inte mindre än fyra olika alternativ, varav ”Obegränsad Bas” är billigast på 469 kronor. I basabonnemanget är den maximala hastigheten 100 Mbit, medan abonnemanget ”Obegränsad” för 569 kronor har ett teoretiskt maxtak på 1 000 Mbit/s.

I det priset ingår också molnlagrinstjänsten Telia Cloud och möjlighet att lägga till familjemedlemmar på abonnemanget. Ytterligare två dyrare varianter av ”Obegränsad” finns att köpa, och då handlar det om paket med streamingtjänster.

Inga begränsningar hemmavid

Telia säger sig inte begränsa hur mycket data som får förbrukas av den som har något av de obegränsade abonnemangen. Snarare är det tydliga i sin kommunikation och menar att abonnemangen inte har ”några som helst begränsningar på datamängd”.

Samtidigt står det att läsa i företaget användningspolicy att om användningen ”kraftigt avviker” från det normala, exempelvis om ”extremt stora mängder data” laddas ner, så kan det ses som att tjänsten används på ett otillåtet sätt.

Vid kontakt med kundsupporten i januari 2025 undersöks saken närmare. Där kommer det fram att det som i användarpolicyn beskrivs som "extremt stora mängder data" i mer konkreta termer handlar om 1 TB. Vid en sådan förbrukning kan användaren få sin hastighet sänkt till 4G- eller 3G-hastighet fram till månadsskiftet.

50 GB i EU/EES

Telias månatliga tak för den med ett obegränsat abonnemang som befinner sig utomlands är satt till 50 GB. Det gäller inom EU/EES. Till skillnad från flera av de andra operatörerna ingår inte exempelvis USA och Storbritannien, utan vill man använda surfen på abonnemanget där krävs en tilläggstjänst som heter ”Semestervecka”.