Efter sju ronder är det lika ställning mellan Komplett och Inet, medan Shark Gaming dominerade i den förra ronden. Nu är det dags för sista delmomentet innan vi korar vinnare i Datorkampen. Den här gången ska vi kika på hur lätt eller svårt det är att uppgradera sin dator framgent, vilka möjligheter som finns och om detta är något som har tagits i beaktning av tillverkarna när systemen konfigurerades.

Det här är Datorkampen

I artikelserien Datorkampen har redaktionen köpt in tre datorer från återförsäljarna Komplett, Inet och Shark Gaming med en budget på 15 000 kronor inklusive moms per system. Inköpen har gjorts i egenskap av en privatperson med leverans till ett utlämningsställe. SweClockers samt moderbolaget Geeks figurerar inte på varesig faktura- eller leveransadress för att undvika eventuell särbehandling vid byggprocessen.

SweClockers_Versus_Runda (7).png

Lagring

Att stoppa in en till lagringsenhet är generellt en ganska enkel uppgradering att göra som inte brukar medföra en alltför stor handpåläggning.

Börjar vi med blicken vänd mot Komplett har moderkortet Asus TUF Gaming B550-Pro stöd för två stycken M.2 SSD:er. Detta gör att vi kan addera en utöver den som sitter monterad från början. Därtill har moderkortet stöd för sex stycken SATA-baserade lagringsenheter. Phanteks-chassit har dock endast stöd för 2 stycken 2,5 tums-enheter och 2 stycken 3,5 tums-enheter.

tuf.jpg

Inets dator erbjuder hela tre M.2-platser för lagring.

För Inets representant och moderkortet Asus TUF Gaming B760-Plus gäller istället stöd för totalt tre stycken M.2 SSD:er, vilket är mycket trevligt. Däremot är stödet för SATA-enheter begränsat till enbart fyra stycken enheter. I chassit är det dock rätt så sparsmakat med två stycken delade platser för 2,5- och 3,5-tumsenheter.

För Shark Gaming som bestyckat sin representant med Asus Prime H610M-K D4 står det en ensam M.2-plats att finna. Därtill är kortet bestyckat med stöd för fyra stycken SATA-enheter. Chassit från FSP har dock stöd för upp till fem stycken lagringsenheter fördelat över tre stycken 2,5-tumsenheter och två stycken 3,5-tumsenheter.

Grafikkort

Troligtvis kommer du inte behöva byta ut ditt grafikkort i någon av de här tre datorerna på ett tag. När det väl är dags för detta är det dock trevligt om det går att göra så friktionsfritt som möjligt.

komplett_1.JPEG

Komplett erbjuder mest utrymme för grafikkort.

Börjar vi med Komplett-datorn finns det relativt gott om utrymme för grafikkort i chassit då det sväljer modeller på upp till hela 400 mm. För Inets Corsair chassi är det istället upp till 360 mm som gäller vilket är 10 mm mindre än för Shark Gaming och deras FSP-chassi som stödjer maximalt 370 mm långa grafikkort.

Eftersom samtliga tre datorer är bestyckade med nätaggregat på 650 W är det inte en faktor som särskiljer datorerna. Däremot ska det sägas att Kompletts nätdel erbjuder bättre anslutningsmöjligheter gällandes strömmatningen till grafikkortet, där det finns totalt fyra 8-pinskontakter ställt mot Inets och Shark Gamings två.

Processor

Att ha möjligheten att stoppa i en modernare eller mer kraftfull processor är alltid ett trevligt alternativ om det behövs mer kraft. Därför ska vi kika på vilka möjligheter som finns för just detta hos våra tre kombattanter.

57000x3d-5.jpg

Ryzen 7 5700X3D är en potentiell uppgradering till Komplett-datorn.

Börjar vi med Kompletts dator är den baserad kring den äldre AMD-sockeln AM4. Detta begränsar den något i vägen framåt. Det finns ett par val att göra om du behöver fler processorkärnor, då du till exempel kan stoppa i någon av Ryzen 9-modellerna från Ryzen 5000-serien. Däremot är kanske det mest självklara valet att uppgradera till en Ryzen 7 5700X3D för den som önskar maximera spelprestandan.

För både Inets representant och Shark Gaming-datorn är det istället Intels LGA 1700-sockel som gäller. Detta medför att du kan teoretiskt använda vilken Intel-processor du vill från Core 12000-serien hela vägen upp till 14000-serien. Vi vill dock höja lite på varningens finger gällande Shark Gamings väldigt sparsmakade moderkort.

Vi testade snabbt att montera på en Intel Core i9-14900K på Asus Prime H610M-K D4-kortet som sitter i datorn. Visst fungerar den, men vi blir kraftigt begränsade av den undermåliga kylningen på strömförsörjningen. Vid kortare belastningstester når spänningsregulatorerna 108 °C och processorn klockar ned. Detta leder till att prestandan blir i nivå med Intel Core i5-14600K i prestandatesterna, dvs ett tapp på 20 till 35 procent. Kortfattat bör du inte stoppa i något värre än en 65 W-processor i datorn.

IMG_1753 (1).JPEG

Shark Gaming skickar inte med låsningsmekanismen till sockeln.

Det finns dock ett en detalj som gjorde oss än mer förbryllade. När vi tog bort Arctic-kylaren visade det sig att den är monterad med tillverkarens nyare beslag för LGA 1700. Detta innebär att låsmekanismen(ILM) på Intel-sockeln är bortplockad och den följde inte med i tillbehörskartongen. Så att byta kylare är inte riktigt ett alternativ, såvida man inte investerar i tredjepartstillbehör likt en contact frame.

För Inets dator är moderkortet betydligt mer påkostat, vilket inte begränsar en mer kraftfull processor på samma sätt som Shark Gaming-datorn gör. Därtill är den mer kompetenta kylaren kapabel att leda bort än mer värme vilket är bra för processorer med högre effektuttag.

SweClockers_Versus_Vinnare_datorkampen (7).png

Vi kan börja med att säga att det är väldigt jämnt mellan Inet och Komplett i denna gren. Vi valde dock att utse Inet till vinnare denna gång. Både Kompletts och Inets moderkort är från Asus TUF-serie och har tillräckligt kompetent strömförsörjning och kylning av denna för att driva en processor som är mer strömtörstig. För båda två finns det därmed ganska många processorer att välja på för den som vill uppgradera.

Gällande grafikkort är det ganska jämnt mellan alla tre datorerna då de flesta grafikkorten på marknaden bör gå in i de lådor som valts. Komplett har dock en viss edge över konkurrenterna tack vare att man har ett nätaggregat med fler PCI Express-kontakter för strömmatning.

Slutligen faller domen på att Inet-datorn har ett något mer modernt moderkort med stöd för fler M.2-enheter. Detta är kanske den uppgradering som mest troligt ligger närmast i tiden för den som köper en av dessa datorer. Kompletts dator får godkänt med stöd för totalt två stycken M.2 SSD:er, medan Shark Gaming får lägst betyg då det inte går att stoppa in en till M.2-enhet och moderkortet är minst sagt spartanskt.

Därtill är det ett totalt underkänt betyg att Shark Gaming inte skickar med ILM:en för Intel-sockeln vilket gör det problematiskt att byta kylare utan att köpa till ytterligare tredjepartsprodukter. Det är en solid spelmaskin i sitt grundutförande men är långt från optimal om du har uppgraderingsbarhet i åtanke.