Ditt rum är förmodligen inte så ljust som du tror. I alla fall inte på de tider du faktiskt använder TV:n på sådant sätt att bildkvalitet är viktigt. Fast när är det ett ljust rum och framför allt så pass ljust rum att du måste köpa en bättre TV?

Guiden kommer ge lite enkla knep för hur man ska avgöra om ett rum är ljust eller inte och ifall det ställer extra krav på en TV. Som hjälpmedel behöver du en lampa och gärna ett paket medicin.

Vill du hoppa direkt till rekommendationerna för TV till det ljusa rummet?

► Klicka här!

Med ett ljust rum menas då ett rum som har starka ljusnivåer från belysning och fönster. Inte att det är möblerat med öppen och ljus karaktär med ljusa textiler enligt nordisk stil. Vintertid i norden är ett rum i princip så mörkt som ljuset från övriga rum och gatubelysning tillåter.

Sommartiden däremot kan det vara dagsljus långt in på kvällarna med öppna fönster. Kanske följer ditt rum samma växlingar? Då är frågan hur det ser ut när det är som viktigast att använda TV:n? Det kan vara så att du behöver förmågan att fungera både i de ljusa rummet och det mörka rummet.

Reflexfilter är kritiskt för ett ljust rum där ett dåligt eller enkelt reflexfilter även kan påverka bilden i dunkla och mysbelysta rum. Ljusa väggar som är upplysta kommer att speglas tillbaka mot bildens svärta. Detta är indirekta reflexer med föremål och möbler. Ju bättre reflexfilter desto mer av dessa indirekta reflexer dämpas.

Direkta och indirekta reflexer

Direkta reflexer är när du har lampor och fönster där ljuset slår direkt in i TV:ns panel. Detta är genast mycket besvärligare att hantera eftersom dessa reflexer även kan lysa ut bildens ljusa delar helt och hållet.

ljusa_rum_reflexer_tcl_c855.jpg

TCL 75C855 i ett rum som är som ett ljust kontor, ≈300 lux omgiven av fönster med dagsljus mitt på dagen i Juni. Ingen TV kan helt överleva hur fönstrens direkta reflexer försämrar bilden utan det kräver mörkläggning. Det blir aldrig bra utan det handlar om hur långt kompromissen kan dras. Ett bättre filter och hög ljusstyrka kan däremot göra situationen bättre. Notera hur rummets indirekta reflexer är dämpade trots att hela rummet bokstavligen är ett ljust kontor. Detta kan en TV med hög ljusstyrka lysa förbi utan problem. I praktiken kommer blänket från fönstren synas hela tiden. Ifall TV:n saknar tillräckligt ljusstyrka hade fönstren fortfarande helt dominerat bilden. Ifall TV:n haft sämre reflexfilter hade hela rummet synts mycket tydligare.

Direkta reflexer hanteras bäst med smartare placering av lampor och hur TV:n står i förhållanden till fönster som släpper in dagsljus. Däremot är det svårt att hantera solljus och direkt dagsljus eftersom detta ljus är så pass starkt. Ingen TV kommer trots flera tusen nits vinna en dragkamp mot solens 1,5 miljarder nits. Då kan det vara högt läge att fundera på lösningar likt tunna gardiner som diffuserar det starka ljuset eller gardiner som skärmar av helt.

indirekta reflexer eller sekundära reflexer kommer av hela rummet som blir upplyst av allt inkommande ljus. Dina möbler, väggar, allt pynt och jox och även du själv när du sitter fåtöljen. Här är det enklare att hantera ljusnivån jämfört med direkta reflex. Oftast är det här det skiljer sig som mest mellan modeller. Få TV-apparater kan helt eliminera fönster med dagsljus som lyser direkt mot TV:n medan de bästa filtren fortfarande kan dämpa hur rummet indirekt blänker tillbaka.

Guide_reflexfilter.jpg

Denna bild har använts återkommande och visar skillnader mellan hur olika modeller med olika filter hanterar indirekta och direkta reflexer.

Ett sämre reflexfilter kommer kasta tillbaka rummet som en hinna över bildens mörka delar även vid redan mild belysning på kvällen. Ett bättre reflexfilter kan behålla intrycket av svärta trots allt högre ljusnivåer men fortfarande stupa på den direkta reflexen.

Ett sätt att hantera detta är mer ljusstyrka i TV:n som kan lysa ut bilden så att det bättre matchar rummets ljusnivå. Hög ljusstyrka kan lysa ut det blänk som uppstår när reflexfiltret är överröstat.