Många av oss har svårt att skiljas från gamla teknikprylar, även om deras främsta uppgift numera är att följa med i flyttar, ta upp plats i förrådet samt att samla damm.

Dammsamlande är i ärlighetens namn en ganska värdelös uppgift för gamla prylar, så därför har jag knåpat ihop den här guiden till alla skrotnissar där ute som har perfekt fungerande mobiler och surfplattor i garderober, skrubbar och förråd.

Nog ska det väl gå att hitta nya jobb även åt gammal teknik?

Sälja eller byta in

SweClockers-Marknad.png

För äkta skrotnissar tar det förstås emot, men samtidigt finns det pengar att tjäna på att släppa taget om gamla teknikprylar. Det är ingen större konst att få mobiltelefoner och surfplattor i gott skick sålda till privatpersoner.

Orkar du inte krångla med budgivning och prutare, eller har svårt att veta hur du ska värdera dina ägodelar, finns det dessutom webbplatser som köper in din gamla teknik. Hos flera teknikåterförsäljare kan du byta in dina gamla prylar och på så sätt få rabatt när du köper nya.

Ordning och reda i skrubb och byrålåda, extra slantar på banken och ny teknik till lägre pris är ändå rätt starka argument för att välja det här alternativet.

Rekommenderade webbplatser

SweClockers Marknad:vår marknadsplats kan medlemmar över hela Sverige sälja, byta och skänka teknikprodukter tryggt och säkert.

Tradera:”Sveriges största cirkulära marknad” går det att sälja det mesta, antingen till fast pris eller genom budgivning.

Blocket: Hos Blocket kan du antingen sälja själv till privatpersoner via annons, eller få hjälp med att värdera och sälja vidare en Apple- eller Samsung-enhet till företaget Phonehero i tjänsten Blocket Nybegagnat.

Swappie: Fokus ligger på Iphone hos Swappie, som både köper in och säljer begagnade Apple-mobiler. Råkar du äga en sådan kan du värdera den på hemsidan, skicka in den till Swappie (som förser dig med både fraktsedel och ett paket att skicka i) och få värdet insatt på bankkontot. Swappie tar även hand om att nollställa telefonen, även om det nog ändå känns tryggast att sköta den biten själv innan man säljer vidare luren.

Phone Hero: Hos Phone Hero går det att värdera och sälja telefoner av många olika fabrikat. Företaget står för fraktkostnaden om du skickar via post. Befinner du dig i Göteborg, Stockholm eller Malmö går det dessutom att komma in med en laddad och rensad mobil till butiken, för en snabb affär.

Netonnet: När du beställer en mobil, surfplatta, laptop, smart klocka eller spelkonsol från Netonnet kan du byta in prylarna du inte har användning för och få värdet i rabatt. Alternativet dyker upp automatiskt ovanför knappen ”Lägg i kundvagn” och efter att du fyllt i modellnummer och skick får du ett uppskattat värde.

Elgiganten: Med tjänsten Elgiganten Trade In kan du värdera mobiler, surfplattor, datorer och smarta klockor som sedan säljs vidare. Genom att återvinna elektronik genom tjänsten får du rabatt på framtida köp hos Elgiganten.

Webhallen: Med Webhallen Revive kan du göra en snabb affär genom att bege dig till en av Webhallens fysiska butiker och få din telefon, Macbook eller Ipad värderad. Den inbytta prylens värde används som rabatt på nya produkter du köper i butiken.

Använd enheten som webbkamera, babyvakt eller mp3-spelare

windows-android-webbkamera.jpg

Nu kommer vi in på det riktigt roliga, för visst ska det väl ändå gå att få nytta av en ultrakompakt dator med pekskärm även om den blivit lite slö med åren? När de kommer upp i pensionsåldern kanske våra gamla mobiler och surfplattor inte riktigt mäktar med att göra allt, men får de bara ett specifikt användningsområde att fokusera på är de ofta fortfarande riktigt vassa.

I den här forumtråden finns det gott om kreativa lösningar på problemet med att gamla mobiler bara samlar damm. En kass webbkamera eller babymonitor kan med fördel bytas ut mot mobilen som både har bättre ljud och kamera. En uttjänt surfplatta kan tillsammans med en billig monteringslösning bli en dedikerad gps-enhet i bilen och den uråldriga mobilen som för länge sedan slutat få säkerhetsuppdateringar kan fortfarande göra en insats som mp3-spelare.

Här har jag samlat ett gäng användningsområden med lämpliga appar som ger den trötta gamla trotjänaren en helt ny mening med livet.

Mp3-spelare

mobilmp3.png

Plugga in USB-kabeln, öppna ftp:n och tanka över dina album som om året vore 2003. Det råder inte brist på appar som spelar upp lokala ljudfiler, men ska nu den gamla mobilen huvudsakligen bli en ljuduppspelare kan man ju inte nöja sig med vilken app som helst. Här är några intressanta alternativ till IOS och Android.

Decoupled (IOS): Den här appen är skapad för alla som fortfarande uppskattar att äga sin musik och vill kunna spela upp ljudfiler i en rad olika format, inklusive FLAC. Så mycket mer än Decoupled behövs inte för att förvandla sin gamla Iphone till en gammaldags mp3-spelare.

Läs mer om Decoupled

Musicolet (Android): Den här musikspelaren är byggd för att användas offline, vilket förstås passar utmärkt när den gamla Android-telefonen ska bli en mp3-spelare. Med stöd för många ljudformat och funktioner som EQ, kö, synkad text (genom importerade .LRC-filer) och spellistor är de få finesser som man saknar från musikströmningstjänsterna.

Läs mer om Musicolet

USB Audio Player Pro (Android): Råkar du ha en USB-DAC som ligger i gömmorna är det läge att damma av den tillsammans med den gamla Android-luren och investera en hundring i audiofil-appen USB Audio Player Pro. Även utan DAC är appen ett bra val, med sitt breda stöd för ljudfiler och trevliga gränssnitt.

Läs mer om USB Audio Player Pro

Babyvakt och säkerhetskamera

mobilsakerhetskamera.png

Det är inte så billigt med bra babymonitorer och säkerhetssystem, och de allra billigaste gör ofta bara ett något bättre jobb än en potatis. Varför inte koppla upp den gamla mobilen och låta den strömma högupplöst video och ljud från babyrummet eller bostaden istället?

Alfred Home Security Camera (IOS och Android): Det här är en av de populäraste alternativen för att förvandla extramobilen till en säkerhetskamera. En telefon agerar kamera och den andra monitor. Finns i gratisvariant med reklam eller betalversion utan reklam och en massa mer funktioner.

Läs mer om Alfred Home Security Camera

Bibino (IOS och Android): Bibino kan användas på mobiler, surfplattor och på datorer med MacOS, Windows eller Linux. Den är utvecklad för att vara ett alternativ till en traditionell babymonitor, med allt vad det innebär, som ljud- och videoövervakning, möjlighet att prata med bebisen genom mikrofonen eller spela vaggvisor eller lugnande ljud. Gratisvarianten är begränsad med reklam. Den mer kompletta planen kan betalas vecko- eller månadsvis och det finns också en tredagars provvariant.

Läs mer om Bibino

Beddybytes (Plattformsoberoende): På Beddybytes hemsida står det: ”Du vill ha en babyvakt, inte en videotjänst för livesändningar”. Här ligger fokus på att leverera en säker tjänst, där datan hålls privat genom att video- och ljudöverföringen sker lokalt inom bostadens nätverk och inte skickas till någon molntjänst eller liknande. Beddybytes kostar pengar men har en 30 dagars provperiod. Är du nöjd betalar du för tillgång i ett år eller en livstid.

Läs mer om Beddybytes

Webbkamera

macos-ventura-macbook-pro-iphone-13-pro-continuity-camera-desk-view-hero.png

Om datorns gryniga webbkamera får dig att se ut som en pixelfigur i jobbmötena kan det vara värt att testa någon av alla webbkamera-appar som finns. Chansen är stor att även din gamla mobil har en betydligt bättre kamera än datorns inbyggda.

Droidcam (IOS och Android): Populära Droidcam fungerar genom att appen laddas ner på mobilen och klienten Droidcam installeras på datorn. Sedan synkas alltihop genom USB eller Wifi och du har fått dig en högupplöst webbkamera.

Läs mer om Droidcam

Eppocam (IOS): Ett alternativ för Iphone-användare är Eppocam, som följer samma princip som Droidcam. Fungerar trådlöst och har en hel del bra funktioner för videokreatörer.

Läs mer om Eppocam

Världens mest avancerade fjärrkontroll

Strömningsenheter som Apple TV, Google Chrome och Amazon Fire Stick har mobilappar som förvandlar en synkad mobil till en fjärrkontroll. Bra som backuplösning när originalfjärren försvunnit någonstans mellan soffkuddarna.

Sätt luren på avbytarbänken

Alla lag behöver reserver på bänken, redo att hoppa in när stjärnorna behöver omplåstring eller får slut på energi. Samma princip gäller modern teknik, för hur många gånger har det inte visat sig vara en bra idé att ha en gammal laptop, mobil eller surfplatta liggande när den nya, fräscha modellen går sönder?

Det här tipset lär gå hem hos de flesta skrotnissar, då det faktiskt är ett hyfsat argument för att inte göra någonting åt den växande högen dammsamlande teknikprylar. Med det sagt kanske det ändå är värt att fundera på om det är nödvändigt med åtta reserver, eller om det räcker gott med en stabil inhoppare.

Gamla enheter och säkerheten

Ska den gamla mobilen eller surfplattan vara uppkopplad gäller det att vara försiktig. Tillverkarna är olika bra på att ge sina mobiler och surfplattor stöd för uppdateringar under många år, även om det blivit bättre på senare år. Risken är dock att någon av de äldre mobilerna i byrålådan aldrig fick mer än ett par års garanterade säkerhetsuppdateringar. Det här är viktigt att ha koll på innan du kopplar upp luren och använder den som säkerhetskamera eller dylikt.

Vad tycker du om tipsen och idéerna? Saknar du några appar och användningsområden?