För dig som är på jakt efter ett grafikkort från någon av AMD:s eller Nvidias partnertillverkare kan det för någon som inte är jätteinsatt framstå som en hel djungel med den uppsjö av olika modeller och varumärken. Även om du bestämt dig för att köpa tillexempel ett Geforce RTX 5070 finns det vissa modeller som är enorma, andra som är mindre, vissa har två fläktar och andra har tre.

Vi kommer i denna artikelserie se över vilka olika grafikkortsmodeller som de olika partnertillverkarna tillhandahåller denna generation. Vi begränsar oss till den nysläppta Geforce RTX 5000-serien från Nvidia och AMD:s Radeon RX 9000-serie. Upplägget kommer vara enligt följande:

  • Del 1 – Asus

  • Del 2 – MSI & Gigabyte

  • Del 3 – Powercolor & Sapphire

  • Del 4 – Övriga

Vi ska i den här artikeln försöka underlätta lite för dig som letar grafikkort att navigera mellan de olika modellerna hos de största tillverkarna. Vad de olika namnen betyder och vad du betalar för när det är dags att sära på lädret och slanta upp. Notera att vi i denna artikelserie primärt kommer att diskutera modeller ur Nvidias Geforce RTX 5000-serie och AMD:s Radeon RX 9000-serie. Även om det kan finnas likheter med tidigare generaitoner kan det också finnas skillnader. I denna del kikar vi närmre på bjässen Asus.

Asus

Asus är en av de absolut största hårdvarutillverkarna i världen och har därför väldigt många olika modeller och produktserier ute på marknaden. Detta gäller såklart även grafikkort där tre av tillverkarens produktserier i nuläget finns representerade: Prime, TUF och ROG. Vi börjar med att kika på Prime.

Prime – instegsmodeller som gör vad de ska

Prime-serien av produkter från Asus är idag lite av en instegskategori. Det rör sig inte längre bara om moderkort utan sortimentet innefattar även chassin, nätaggregat, AIO-kylare grafikkort och alltjämt moderkort. Modellerna tenderar att vara funktionella och inte alltför mycket "gamer"-estetik men gör inte allt för stora avkall på kvalitet.

RTX-5080-partner-19.jpg

För grafikkort innebär detta att produkterna i mångt och mycket denna gång är Asus MSRP-modeller, dvs grafikkort tar sikte på tillverkarnas riktpris. På Nvidia-sidan är det dock värt att notera att de fabriksöverklockade OC-modellerna tenderar att ligga ett par hundralappar högre än Nvidias riktpris.

Prime-korten har för denna generation tagit sikte på generellt kompakt formfaktor med modeller som enbart tar 2,5 expansionsplatser i anspråk, därtill bygger de inte särskilt mycket på höjden.

prime längd.jpg

Längden mellan Radeon och Geforce-korten skiljer ungefär 6 millimeter.

Geforce-radoen-hojd.jpg

Höjden skiljer ungefär 4 millimeter.

Under höljet går det generellt att notera en ganska kompakt kylfläns och hitills verkar samtliga modeller nyttja fasförändringsmaterial istället för konventionell kylpasta. Detta ska leda till längre livslängd för grafikkortet men inte nödvändigtvis bättre värmeledningsförmåga.

RTX-5080-partner-20.jpg

Formspråket går i linje med övriga Prime-utbudet och är distinkt men inte designat för att sticka ut, ganska avskalat helt enkelt. Korten följer kretstillverkarnas specifikationer till stor del vad gäller strömförsörjning och klockfrekvenser även om svängarna tagits ut lite på vissa modeller. Förvänta dig inget övklockningsmonster eller marknadsledande kylning. Det du däremot får är grafikkort utan lysande RGB, som gör det som utlovas men inte alltid så mycket mer. Under våra tester noterade vi dock fullgod kylning trots den kompakta formfaktorn.

Samtliga kort i Prime-serien är bestyckade med dubbla BIOS som justeras med en brytare på kortets topp.

Passar för dig som: Vill bygga kompakt, inte vill ha RGB eller flådig design, inte vill betala mer än vad du behöver.

AMD

Nvidia

Radeon RX 9070 XT Prime OC

GeForce RTX 5080 Prime OC

Radeon RX 9070 Prime OC

GeForce RTX 5080 Prime

-

GeForce RTX 5070 Ti Prime OC

-

GeForce RTX 5070 Ti Prime

-

GeForce RTX 5070 Prime OC

-

GeForce RTX 5070 Prime

TUF – större pris, större kylare

Ett steg ovanför Prime hittar vi Asus-klassikern TUF. En gång i tiden var TUF en akronym för "The Ultimate Force" men det är oklart om så ännu är fallet. I utbudet för TUF-produkter hittar vi i princip det mesta som går att stoppa i en dator däribland moderkort och grafikkort. Produkterna tenderar att vara mer fokuserade mot en mainstream men ändå gaming-fokuserad målgrupp. De tenderar att vara en smula nedskalade jämfört mot ROG-strix men ändå ha stöd för mer funktioner än Prime-serien. Dessutom är estetiken mer riktad mot futurism och RGB.

TUF-5090.jpg

För grafikkorten innebär detta att kylningen tenderar att vara ordentligt uppskalad jämfört med PRIME-korten. Detta är också instegsmodellen för Nvidias flaggskepp Geforce RTX 5090. Över hela brädet syns en ordentligt uppskalad kylfläns som tar betydligt mer plats.

tuf-bredd.jpg

Båda AMD-korten har samma dimensioner, för Nvidia är RTX 5080 och 5090 större.

En ångkammare och tre stycken bastanta fläktar syns på flera modeller. Korten tar både mer höjd, längd och bredd i anspråk än Prime modellerna och kretskorten är något omdesignade. Lite mer krut har lagts på strömförsörjningen och därtill tenderar överklockningen att vara lite mer generös på OC-modellerna.

5090-TUF-2.jpg

Priserna har denna generation pekat uppåt på TUF-serien och korten tenderar att ligga en bit ovanför riktpriserna på både AMD och Nvidia-sidan. Det du får i utbyte är en grafikkortsmodell med kompetent kylning och utrymme för överklockning.

Samtliga kort i TUF-serien är bestyckade med dubbla BIOS som justeras med en brytare på kortets topp.

Passar för dig som: har utrymme i chassit och budgeten, gillar estetiken, vill ha lite mer påkostad kylning.

AMD

Nvidia

Radeon RX 9070 XT TUF Gaming OC

GeForce RTX 5090 TUF Gaming OC

Radeon RX 9070 TUF Gaming OC

GeForce RTX 5090 TUF Gaming

-

GeForce RTX 5080 TUF Gaming OC

-

GeForce RTX 5080 TUF Gaming

-

GeForce RTX 5070 Ti TUF Gaming OC

-

GeForce RTX 5070 Ti TUF Gaming

-

GeForce RTX 5070 TUF Gaming OC

-

GeForce RTX 5070 TUF Gaming

ROG – extra allt och bling bling

Slutligen har vi kommit till varumärket ROG. Egentligen är ROG i sig självt uppdelat i huvudvarumärket ROG och det mer nedskalade ROG Strix. Likt de övriga undermärkena hos Asus finns det ROG-produkter i nästan alla kategorier, allt från komponenter, skärmar, hörlurar, möss, tangentbord, skärmar, och datorstolar. När det kommer till både skärmar och komponenter får de bästa och mest påkostade bära märkningen ROG medan de billigare alternativen nuförtiden heter ROG Strix.

RTX-5080-partner-29.jpg

En logotyp vi ser väldigt ofta.

För grafikkort har det historiskt inneburit att modellerna för den stora massan tillhörs ROG Strix-familjen medan ROG Matrix-grafikkorten har varit extremt påkostade modeller som ofta har någon form av exotisk kylarlösning.

Den här generationen har fokuset för Asus än så länge enkom varit på Nvidia med sina ROG-modeller. För ROG Strix-serien är det Geforce RTX 5070 Ti som gäller, dock är dessa än så länge rätt svåra att hitta i det vilda. ROG Astral är det nya flaggskeppet och där är det Geforce RTX 5080 och RTX 5090 som förärats med flådiga kylare och för den som önskar exotisk kylning finns ROG Astral LC att tillgå där Geforce RTX 5090 bekläds med en AIO-kylare.

5070-ti-strix.jpg

Designen andas futurism och flärd.

Som nämnts ovan är Strix-varianterna av Geforce RTX 5070 Ti idag lite av en enhörning. Det finns väldigt lite information att tillgå gällande material och funktioner men om vi utgår enbart från vad vi faktiskt kan se är det en rejäl kylare med väl tilltagna fläktar. Därtill ser korten ut att ha en minst sagt stor ljusfördelare för RGB-belysning. Kortet tar lite drygt 3,5 expansionsplatser i anspråk så ett större chassi är att rekommendera.

RTX-5080-partner-26.jpg

Stort, tungt och välbyggt.

Ett steg upp från ROG Strix finner vi ROG Astral som är en nya produktserie för denna generation. Med de här modellerna har Asus tagit i från tårna med både design och funktionalitet. Med en massiv ångkammare och hela fyra fläktar ska Geforce RTX 5080 och RTX 5090 hållas svalkade. Den fjärde fläkten sitter monterad på kortets bakstyckte och agerar som en pull-fläkt till framsidans push-fläkt.

astral baksida.jpg

En massiv kylfläns kombinerat med fyra fläktar och en stor ångkammare.

Då både RTX 5080 och RTX 5090-varianterna har en uppskruvad effektbudget behöver kylaren jobba hårt för att hålla respektive modell i schack. Detta sker dock på bekostnad av ljudnivån och när vi testade RTX 5080-varianten noterade vi att kortet var ganska högljutt, temperaturen var dock låg. för den som prioriterar tyst drift rekommenderar vi dock att justera ned fläktkurvan med en manuell handpåläggning. Premium-material, bra överklockningspotential och otrolig byggkvalitet är ledorden.

5090-lc.jpg

Inget för små chassin.

För den som inte tycker att ROG Astral är gott nog finns det faktiskt ytterligare ett steg till att ta. ROG Astral LC finns idag enbart för Geforce RTX 5090 och är som namnet antyder en vätskekyld bjässe. Själva grafikkortet tar två expansionsplatser i anspråk och är bestyckat med en fläkt som avhjälper värmeavledningen. Vätskeblocket täcker grafikkretsen och minneskretsarna så strömförsörjningen behöver hanteras av em hederlig fläkt. Själva radiatorn är en rejäl 360 millimeterspjäs med en tjocklek på 38 millimeter, kombinerat med fläktarna är tjockleken 65 millimeter så detta behöver du ta beaktning.

Samtliga kort i ROG-serierna är bestyckade med dubbla BIOS som justeras med en brytare på kortets topp.

Passar för dig som: inte är rädd för att betala en hel del extra, gillar estetiken, vill ha det bästa som Asus kan erbjuda.

ROG Strix

ROG Astral

ROG Astral LC

GeForce RTX 5070 Ti ROG Strix

-

-

GeForce RTX 5070 Ti ROG Strix OC

-

-

-

GeForce RTX 5080 ROG Astral

-

-

GeForce RTX 5080 ROG Astral OC

-

-

GeForce RTX 5090 ROG Astral

GeForce RTX 5090 ROG Astral LC

-

GeForce RTX 5090 ROG Astral OC

GeForce RTX 5090 ROG Astral LC OC

Asus har vana trogen en stor mängd modeller på marknaden där med stor sannolikhet finns något som passar det du är på jakt efter. I nästa artikel avhandlar vid konkurrenterna MSI och Gigabyte så håll till godo!