Permalänk
Medlem

Vettig ebokläsare ?

(Vet inte om det är rätt forumdel, men det var det här som verkade ligga närmast)

Jag har länge velat ha en bra ebokläsare, men det verkar som att allt som finns tillgängligt har en eller flera stora nackdelar/brister. Jag bryr mig inte mycket om priset så länge det funkar bra.

Har hört folk säga att det går bra att läsa på sina Iphones, men de känns på tok för små för mig.
Sen finns det Ipad, som istället är väldigt tung och har en ljusreflekterande skärm (men i övrigt verkar bra).

Sen finns det de rena ebokläsarna, som nästan alla verkar ha enorma barnsjukdomar.
Det klagas på dålig kontrast, mycket långsamma sidbyten, skärmar som hänger sig och mycket annat.
Det förvånar mig att det verkar som att så många företag verkar lägga ner sina lovande projekt för ebokläsare, trots att att marknaden praktiskt taget skriker efter en vettig läsare.

Jag undrar därför om någon känner till vad som händer på läsplattefronten inom den närmaste
framtiden ? Är det något bra på gång ?

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Medlem

Amazon Kindle har ju sålt mängder och massor och lär vara det bästa du hittar just nu. Vet dock inte hur pass bra och nyttig den är utanför USA och England. Jag vet bara att den inbyggda bokaffären är skitbra.

Alla läsplattor är dock bara bra på att plöja böcker sida för sida. Det är inte särskilt trevligt att "bläddra" i dem, typ när du läser nyheter eller letar fakta.

Du kan ju fråga dig själv om du hellre har en e-ink-platta som bara är bra på att läsa böcker, eller om du kompromissar lite med det och köper en ipad eller motsvarande istället. En ipad har ju tusen andra användningsområden som en e-ink-platta inte klarar av.

Permalänk

PRS-650, med en Kindle är du låst till Amazons format. PRSen klarar epub, pdf doc, txt och den fungerar bra att låna böcker från biblioteket med.

Permalänk
Medlem

PRS-650 och Kindle3 är de Eboks-läsare som har den nya "Pearl" E-Ink skärmen som ger bättre kontrast och snabbare sid-byten.

Kindle3 är riktigt billig (under 1400:- från USA inklusive moms/frakt/tull) och man får inbyggt trådlöst nätverk - men den klarar endast .mobi (ej .epub) - går ej att låna böcker via svenska bibliotek rakt av.

PRS-650 är dyrare (prisjakt) lite svår att få tag på just nu och saknar trådlöst nätverk - men den klarar .epub och låneböcker via svenska bibliotek.

Med lite vilja går det att få in låneböcker från biblioteket på en Kindle3 - men det är lite krångligt och i en laglig gråzon (därför ska vi inte diskutera det här)

Permalänk

Jag laddar min PRS med 20 böcker åt gången så bristen på WiFi har jag inte direkt lidit av.

Permalänk
Medlem

Man använder inte Wifi för att synca böcker till plattan (även om det vore vettigt)

I amazons fall vill de istället att alla användare ska ha åtkomst till deras butik för att snabbt och enkelt kunna handla böcker direkt till plattan.

Det finns en webbläsare i Kindle och det går hyggligt att surfa - men det är ingen angenäm upplevelse pga begränsningarna i skärmen.

Min tanke med Wifi är att det kan vara bra att ha när det dyker upp en vettig sida/tjänst som erbjuder böcker på nätet - typ google books eller liknande.

Permalänk
Medlem

Jag har en Kindle och tycker den uppfyller alla mina förväntningar, å andra sidan läser jag mest böcker på engelska. Om man vill använda andra format än Mobi så finns det ett utmärkt gratisprogram som heter Calibre - http://calibre-ebook.com/ - Det funkar även utmärk för att synka och organisera ens bibliotek.

Den enda nackdelen är att man som nämnt tidigare inte kan låna e-böcker från biblioteket till den rakt av.

Ett litet tips vilken du än beställer, passa på och köp ett fodral till den, jag gjorde det inte till min och den har åkt i marken ett par gånger och fått sig en del repor...

Visa signatur

AMD Ryzen 5 3600 @4,2GHz, 32 GB DDR4 @3600MHz, GTX 1080 8GB RAM

Permalänk

Jag lånar på biblioteket och köper hos andra ebokhandlare, Amazon är långt ifrån det enda alternativet. Eböcker är just nu ganska dyra jag ser inte att jag någonsin kommer att måsta köpa en när jag springer iväg till bussen eller liknande, det kan jag göra innan jag går hemifrån eller när jag kommer hem.

Permalänk

Här finns ett gäng att jämföra:
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=1375&o=lokal_rank#prodl...

Själv skulle jag rekommendera någon av de som ligger topp 5. Med iriver Story eller iriver Cover Story kan man köpa böcker online via bl.a. CDON.com och Adlibris...

Permalänk
Medlem

Lol, min gamla tråd har fått nytt liv genom flytt till den här nya forumavdelningen ser jag
Jag köpte till slut, för ca två månader sedan, en Sony PRS-650, som förmodligen är den bästa rena läsplattan som är tillgänglig i Sverige.

Lite erfarenheter och tankar såhär långt :

Texten är grymt skön att läsa på grund av e-ink tekniken (när den väl är stor nog att synas..)
Läsplattan är snabb i jämförelse med andra läsplattor och kontrasten är bland den bästa på marknaden, men...

FET oförlåtlig nackdel, med denna och alla andra rena läsplattor i Sverige :
Det kanske vanligaste dokumentformatet PDF stöds visserligen, men skärmen är alltför liten för att man ska kunna läsa dokumenten.
Och plattan stöder inte förstoring av PDF dokument. Informationen blir helt förvanskad om man har dokument med diverse formler och annat som innehåller icke standard bokstäver.
Jag har löst det hela genom ett bra gratisprogram jag hittade på nätet som gör att man kan skära till sina dokument, ta bort tomma marginaler, dela dokumenten i två osv. Genom att göra detta kan jag med lite trixande iallfall läsa de flesta pdf-dokument med en behaglig storlek.
Dock känns det som att jag verkligen får kämpa för att tvinga e-bokläsaren att ens hjälpligt acceptera det vanliga formatet på marknade när man vill läsa något...
Så ebokläsarna är usla på att stödja det enda funktionsområde de egentligen har, att läsa med.
Att skriva att plattorna stödjer PDF är på gränsen till lurendrejeri. PDF filer kan öppnas, ja, men att läsa dem är en annan femma.

Det enda dagens ebokläsare är riktigt bra på är om man enbart tänkt använda dem till att läsa romaner (med endast tecken från det vanliga alfabetet) i ePUB format. Då kan man förstora, förminska och hålla på bäst man vill.

Jag tycker att min PRS-650 kan vara trevlig att ha med på tåget och läsa med och så, den väger nästan ingenting och det är trevligt att kunna ha med alla sina dokument i en enda apparat. Dock är det mycket svårt att navigera till det ställe man vill i boken. Bläddring tar tid och man vet aldrig riktigt var man hamnar.
Man tycker att dagens teknik borde kunna lösa ett sådant problem.

Nu väntar jag på att framtidens läsplattor ska lösa de mest självklara problemen, sedan köper jag mig en ny.
1. Gör större skärmar
2. Stöd PDF filer på riktigt.
3. Snabba upp skiten...

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk

Det går att "scrolla" och ha sig men jag håller med om att den är liten, dock använder de flesta sina plattor till skönlitteratur. Skall man läsa fackböcker borde den vara i A4 eller strax därunder och då blir den för klumpig för den stora massan. Jag trivs med min 650 men visst skulle jag önska att det fanns en med 12" skärm i modellprogrammet för de som har särskilda behov.

Sen håller jag inte riktigt med om att det är svårt att hitta rätt sida, bara att fylla i sidnr. pratar vi facklitt. som matte och fysik så håller man ju ändå inte på med "speedreading"

Förresten vad heter programmet?

Permalänk
Medlem

Nu är ju tråden om läsplattor på minhembio kopplad till denna tråd, men om någon är intresserad av hur PDF fungerar på Kindle har jag tagit en del bilder på det i detta inlägg

Just Amazon har ju faktiskt en större modell av Läsplatta: Kindle DX (9,7")

Personligen tycker jag dock att den är alldeles för otymplig för roman-läsning.

(storleksjämförelse mellan Kindle 6" och 10" - generation2)

Permalänk
Medlem

Ja, den där 9.7 tums kindle plattan verkar ha en storlek som skulle tilltala mig mer.
Dock så säljs inte kindle i Sverige, så man får isåfall beställa från USA eller nåt.

Skrivet av Diversion:

Det går att "scrolla" och ha sig men jag håller med om att den är liten, dock använder de flesta sina plattor till skönlitteratur. Skall man läsa fackböcker borde den vara i A4 eller strax därunder och då blir den för klumpig för den stora massan. Jag trivs med min 650 men visst skulle jag önska att det fanns en med 12" skärm i modellprogrammet för de som har särskilda behov.

Sen håller jag inte riktigt med om att det är svårt att hitta rätt sida, bara att fylla i sidnr. pratar vi facklitt. som matte och fysik så håller man ju ändå inte på med "speedreading"

Förresten vad heter programmet?

Programmet heter Briss och är gjord av någon på Mobile Reader forum. Så söker man på det så borde nedladdningslänk kunna hittas.
Det programmet är väldigt användbart. Man kan visa precis hur sidorna ska klippas och man behöver inte visa hur det ska göras på alla sidor, utan bara ett par. Sedan sköter programmet resten.
Jag har delat alla mina pdf sidor i två och samtidigt tagit bort marginalerna. Läser man sedan med sin PRS-650 i liggande läge så ser det bra ut.
Enda problemet är dock att det blir ett gäng fler knapptryckningar som måste till när man ska bläddra.

Angående vilka böcker/dokument jag läser så är det dokument om matematik, finans och programmering.
Jag letar ofta efter information här och där och vill då snabbt kunna hitta vad jag söker. Det är sällan jag läser något från pärm till pärm, men gör man det så blir det som du säger inte samma problem med att bläddringen behöver gå fort.

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av JesperT:

Ja, den där 9.7 tums kindle plattan verkar ha en storlek som skulle tilltala mig mer.
Dock så säljs inte kindle i Sverige, så man får isåfall beställa från USA eller nåt.

Vilket inte är några större problem - amazon har gjort det väldigt bekvämt att handla till Sverige.

Priset visas i svenska kronor och när man ska betala ser man vad slutsumman blir inklusive frakt samt tull-avgift - de lägger alltså på tullavgiften redan vid köp så att det inte blir några överraskningar i efterhand och går smidigt utan avbrott vid leveransen.

Den levereras med UPS och man kan spåra paketet hela vägen - levereras fram till dörren ca 4-5 dagar efter beställning.

Kindle3 (6") kostar just nu 1375:- inklusive leverans till Sverige. (pga låg dollarkurs)

DX kostar dock en del.

Sedan har ju Kindle en del problem som vi redan tagit upp i tråden.

Permalänk

http://www.the-ebook-reader.com/ Kan vara bra att titta in på, många recesnsioner av olika plattor.

Permalänk
Medlem

Har provat brorsans Kindle och tycker den är fantastisk! Men själv har jag en Ipad, med Appen iBooks där det bara är att smälla in hur många epub-böcker man vill. Tycker det går riktigt bra att läsa på den och då jag oftast inte läser i direkt solsken stör jag mig inte på reflektioner. Batteritiden är också riktigt bra. Till Ipad finns också appen Kindle som gör att man kan använda den som en kindle om man nu vill det.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jag har läst några böcker på iPad och det går fint. Jag stirrar ändå på lcd hela dagarna, så varför skulle jag inte kunna göra det när jag läser böcker?

Böckerna jag läst har varit i PDF och jag har använt Goodreader. Ska jag klaga på nåt så är det lite för enkelt att komma åt nån touchgest som vänder blad när man inte vill det. Dessutom är goodreader (eller ipaden?) lite seg på att vända blad när det handlar om scannade boksidor. Det tar nån sekund att rendera den nya sidan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Perc:

Jag har läst några böcker på iPad och det går fint. Jag stirrar ändå på lcd hela dagarna, så varför skulle jag inte kunna göra det när jag läser böcker?

(kopierar ett inlägg jag skrev i en annan tråd)

Jag påstår inte att det inte går att läsa böcker på Ipad, men har jag ett val mellan en Ipad och en läsplatta med E-Ink när man ska läsa en roman på 1200 sidor så väljer jag E-Ink plattan alla gånger.

Fördelen med Ipad är bakgrundsbelysningen - men så fungerar den dessutom uselt i direkt solljus.

Eftersom E-Ink tekniken liknar "riktiga" böcker fungerar de perfekt i direkt solljus, men det är nödvändigt med en läslampa i mörker.

En Ipad är ingenting man ligger i soffan och håller i en hand när man läser en bok - det går utmärkt med en E-Ink platta (man kan byta sida med en "tumm-knapp")

Batteri behöver man inte ens fundera på eftersom E-Ink plattan endast förbrukar energi när den byter sida och räcker för att läsa flera böcker på en laddning.

En läsplatta med E-Ink är kort och gott bra mycket bättre om man ska läsa romaner - men det är dessutom det enda den är bra på (en Ipad kan som bekant så mycket mer)

Permalänk
Medlem

Ja, E-ink är grymt skönt för ögonen om man ska läsa någon längre tid.

Väntar ny bara på någon produkt som tar tillvara på fördelarna från både surf och läsplattevärlden om och när den nu kommer

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Medlem

Kindle är fantastik. Beställde min från Amazon.com för 1300 kr (ca med frakt och tull) tog tre dagar sen var den en snubbe från UPS här med den.

Det lustiga med historien är att den efter ett par dagar började den knaka i fogarna så jag ringde Amazon (via skype) och dom skickade en ny utan kostnad (som kom inom några dagar), fick en fraktsedel att fästa på den trasiga att returnera.

2 veckor senare dimper 1300 kr ner på kontot för att jag returnerat den trasiga. Det vill säga; jag fick en kindle gratis..

F.ö har dom tjänat in det på de böcker jag köpt - tycker den är fantastisk att läsa romaner på. Värre är det med kurslitteratur och PDF:er.

EDIT: Glömde; man kan även låna böcker av andra kindel-ägare. Till exempel genom: KindleLendingClub.com

Permalänk
Medlem

Har varit sugen på att skaffa en läsplatta sen jag läste om e-ink för första gången. Nu kanske det börjar bli värt att skaffa en.
Hur är det med dagstidningar på läsplattor? Finns det stöd för sådant?

Och det här med kindlen, hur knepigt är det egentligen att få in andra format än amazons egna? Har massvis av texter på datorn (lagligt) i alla möjliga format, mest pdf och html. Är det någon idé att försöka få in dem i en Kindle, eller PRS?

Visa signatur

Desktop|i5 3570k(@4,4GHz)|Asus P8Z77-V|AMD 6950|12GB RAM|Crucial BX500 480GB|Manjaro|
Laptop|Lenovo T440s|i7|8GB RAM|Debian Jessie|
Server|Fujitsu Primergy TX1310|G1820|8GB RAM|15TB|Unraid|
Ring, lånad mail

Permalänk
Medlem

e-ink är väldigt trevligt att läsa på. Dock känns de flesta läsplattor väldigt små, speciellt om du tänkt läsa dagstidningar eller pdf:er.

Jag tycker att det är väldigt tyst på läsplattefronten. För ett tag sedan hörde man väldigt mycket prat om kommande modeller, men allt verkar bara rinna ut i sanden. Det verkar som att det bara är surfplattor som gäller numera.
Dock borde det ju finnas en hel del pengar att tjäna för den tillverkare som kommer ut med någon lite bättre och större läsplatta med e-ink.

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av JesperT:

e-ink är väldigt trevligt att läsa på. Dock känns de flesta läsplattor väldigt små, speciellt om du tänkt läsa dagstidningar eller pdf:er.

Jag tycker att det är väldigt tyst på läsplattefronten. För ett tag sedan hörde man väldigt mycket prat om kommande modeller, men allt verkar bara rinna ut i sanden. Det verkar som att det bara är surfplattor som gäller numera.
Dock borde det ju finnas en hel del pengar att tjäna för den tillverkare som kommer ut med någon lite bättre och större läsplatta med e-ink.

Det är lite skumt att det inte är mer snack om läsplattor faktiskt, känns som att det finns en ganska stor efterfrågan
Efter att ha läst en del på nätet, verkar det ju som det bara finns en vettig läsplatta, som också har stora brister. Kindle3 verkar vara jävla bra, särskilt med tanke på priset, men så har den en sån enorm brist, inget stöd för epub. Och så den här hypen kring surfplattorna, känns mest som det är någonting för prylentusiaster. Väl när litteraturen har blivit så digitaliserad som musiken, kommer ju e-ink vara det som gäller, antar jag.

Visa signatur

Desktop|i5 3570k(@4,4GHz)|Asus P8Z77-V|AMD 6950|12GB RAM|Crucial BX500 480GB|Manjaro|
Laptop|Lenovo T440s|i7|8GB RAM|Debian Jessie|
Server|Fujitsu Primergy TX1310|G1820|8GB RAM|15TB|Unraid|
Ring, lånad mail

Permalänk

Hmm, jag funderar på en läsplatta. Ingen verkar optimal. Jag funderar på en gammal iRiver Story som nuförtiden kostar endast en tusing. Att låna på bibblan känns bra, men finns det egentligen särskilt mycket böcker i eLibs katalog? Finns det facklitteratur, reseguider, historiska böcker, programmering, etc? Finns det inga utländska böcker? Jag sökte på "Italy" och "France", fick noll träffar på Bokias e-böcker.

Kanske får bli en Kindle ändå...

Permalänk
Medlem

Jag har en Cybook Orizon fron Bookeen. Väldigt nöjd med den, finns på svenska marknaden (typ teknikmagasinet) för straxt över två tusen. Jag gillar att den har wifi för att slippa gå genom datorn när jag laddar ner en bok från t.ex. biblioteket eller någon annan site. PDF funkar dugligt i min mening om man ställer in att skära bort marginaler och sen lutar den på sidan så att den roterar filen och så väljer man att anpassa till skärmen. Stödjer epub men man kan flasha den till att stödja mobi om man så önskar (finns intruktioner på deras site). Gillar även att man har möjlighet att slänga i ett minneskort. (har inte kollat marknaden de senaste månaderna dock, så det kanske är standard nu).

Värt att notera om man kikar på cybook orizon, är att de skyltar med att göra anteckningar och liknande i böcker, vilket visserligen är möjligt men långt ifrån smidigt, så är det detta man vill åt kanske kan ska fortsätta se sig om.

Elib (som biblioteken använder sig av) har helt klart ett begränsat urval, man kan kolla in det på elib.se

Visa signatur

//Habmala
Laptop: ArchLinux med Fluxbox
Netbook: ArchLinux med Fluxbox
Mobil: Nokia N900 med Powerkernel och cssu
Tablet: Väntar på Asus transformer med docka

Permalänk
Medlem

Jag har en Kindle 3G och den är smutt som fan. Men tyvärr tycker jag skärmen är lite för liten för mig (speciellt om man ska läsa tidningar) så jag har siktet ställt på en DX n'r ekonomi tillter.

Permalänk

Nu gjorde jag slag i saken och beställde en Kindle utan 3G. Observera att betalar man i SEK så får man en värdelös valutakurs på 6,61 medan aktuell kurs är cirkus 6,35. Av principskäl vägrar jag ta en sådan kurs så jag valde USD och det blev mycket riktigt billigare trots bankens avgift om 1,35%. Nu var det bara 30 spänn jag sparade, men principen är viktig.

Permalänk

Min Kindle är på ingång, men UPS är riktigt skräpbolag. Jag fick ett sms om att UPS försökt leverera, men att ingen svarade på portelefonen. Som de flesta vanliga människor har jag ett jobb där jag spenderar dagarna. UPS hade inte meddelat när de skulle komma och inte på något sätt kontaktat mig innan leveransförsöket. Nu råkar jag jobba i huset mittemot min bostad. Så jag ringer UPS och ber dem att de ska ringa när de står utanför dörren så kommer jag ned. Det tar en minut. Nej, de tycker istället jag ska "adressändra" försändelsen till jobbet. Jag är dock inte anställd utan konsult på arbetsplatsen och ta emot privata paket till min uppdragsgivare känns lite onödigt. Jag ifrågasätter detta och det visar sig då att budkillarna inte har arbetstelefoner! En budfirma! Helt sanslöst! Jag gick i taket och frågade om de skojade med mig. Nej, det gjorde de inte. Nu funderar jag på att skriva ett vanligt brev till vd:n (tveksamt om denne dumsnåle, teknikfientlige människa har en e-mailadress) och i vackra och sansade ord idiotförklara honom.

Permalänk
Medlem

Jepp. UPS / DHL är blande de värsta skitföretagen man är tvungen att ha att göra med.

Permalänk
Medlem

Jag har en Sony prs-350, den mindre varianten med femtumsskärm. Fördelarna är att den är mer portabel,och har skarpare skärm. Nackdelen är förstås att man måste vända blad ofta. Som andra har sagt i tråden är den överlägsen surfplattorna när det gäller .ePub-filer, men underlägsen när det gäller pdf. Radbrytningar och formatering i pdf blir fel. Dock är det ett format som är på väg ut när det gäller böcker, så det stör mig inte. I de nödfall då en pdf inte finns som ePub kan filerna konverteras till ePub med calibre, med varierande resultat. Att låna böcker fungerar bra, och det går även fint att lägga in icke kopieringsskyddat material t ex från projekt Gutenberg.

En annan fördel läsplattor har gentemot surfplattorna är batteritiden, som är suverän. Tror den är på två veckor per laddning. laddar så sällan att jag inte vet.