Skrivet av Xeon404:
Kan man få ett recept på detta? Ser mäktans smarrigt ut..
Javisst, det var inte helt fel.
Det var lite av en "hänt-i-veckan-gratäng" men här kommer receptet som är med de vego-ingredienserna jag använde, vid intresse är det givetvis bara att byta ut det du vill mot motsvariga animalier.
Andra grönsaker som passar bra är till exempel zuccini, paprika, morötter och även färsk spenat kan man ha i precis innan man kör in det i ugnen.
Detta behövs för ca 4-6 portioner:
Fyllning
5dl torkad pasta av de grövre slaget, så som pasta penne eller skruvar
5dl torkad sojafärs, även kallat sojagranulat
1 gul/rödlök
10st champinjoner
<andra grönsaker efter eget tycke>
1 burk krossade/passerade tomater eller tomatpuré.
1dl soja/havregrädde (Kan uteslutas)
2-3 vitlöks klyftor alt. en hel "solo-kines-vitlök"
Bechamel
6dl sojamjölk
50-100g smör/veg.margarin
0.5dl Vetemjöl
Färska eller frusna örter efter tycke, med fördel basilika, timjan, oregano osv.
Börja med att koka pastan så att den är nästan färdig, vi vill inte ha den mjuk redan innan vi kör in den i ugnen och tänk på att pastan fortsätter tillagas lite även efter du hällt av vattnet.
Sjud sojaköttet i saltat vatten, endast 0.30-2 minuter beroende på hur finkornig den är, även här vill vi spara tuggmotstånd då den kommer fortsätta tillagas i ugnen så sjud den bara precis till den sugit åt sig vattnet.
Pressa ur så mycket vätska som möjligt ur sojafärsen, med fördel genom ett finmaskigt durkslag.
Lägg sojafärsen i en skål eller liknande och tillsätt lite,
Salt
Peppar
En aning spiskummin och lite korriander
Sojasås (Gärna Ketjap Manis, söt sojasås) Sojasåsen ger fin färg och är även en bra smaksättare, men överdriv inte, bara precis så att allt sojakött suger åt sig när du rör runt det.
- Rör runt ordentligt och ställ åt sidan så smakerna får dra ihop sig lite innan vi börjar fräsa det.
Bechamel.
Smält smöret i en kastrul, tillsätt mjöl under omröring, så mycket att det uppstår en lite klumpig "deg"
Häll i mjölken under omrörning och koka upp på låg värme.
Tillsätt salt, vitpeppar ev. muskot (riven om färsk) och avsluta med färska/frysta örter precis innan du tar av såsen från spisen.
(Såsen ska vara ganska tjock. Skulle såsen vara alltför rinnig och inte tjocknar till sig trots att den får koka ett tag så kan du blanda lite mjöl med kallt vatten som du rör ner och låter koka upp.)
Skär löken i ganska grova strimlor
Skär/hacka champinjonerna och övriga grönsaker i lite mindre bitar, speciellt om du använder morötter eller andra hårdare grönsaker.
Finhacka vitlök.
Fräs lök & grönsaker i en stor panna/stekjärn, när löken börjar bli genomskinlig häller du i sojafärsen och vitlök, fräs till färsen börjar få lite yta och häll på tomatpuré/krossade tomater samt ev. grädden.
Häll inte i för mycket tomat/grädde då vi inte vill att den ska bli lös som sås, utan bara precis så det blir en fin fyllning till gratängen.
Låt koka upp och smaka av med salt, peppar och örter efter eget tycke.
Blanda ihop pastan med sojafärsen och grönsakerna.
Ta en stor form eller flera vid behov och lägg ett tunt lager med fyllningen i botten,
skiva/riv ost och lägg ett tunt lager på det.
Fyll upp till ca 1-1.5cm från kanten med fyllningen och toppa med bechamelsåsen
(Alternativ kan du varva lager med fyllningen och såsen som i en lasagne.)
Avsluta med ett lager ost.
In i ugnen ca 20-40minuter beroende på hur varmt allt fortfarande var när du fick in det i ugnen.
Smaklig måltid!
Med reservation för att jag missat något, verkar det konstigt eller som att något fattas så bara fråga.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Avslutar med lite nya bilder, först ut var för någon vecka sedan men missade att lägga upp den.
Couscous med grönsaker & kikärter, smaksatt med lite mynta, till det vego-kebabbitar.
(Gömde lägga på sås och sallad innan jag tog bilden så ser lite torrt ut )
De senaste dagarna har det blivit vegansk husmanskost här hemma.
Sojaköttbullar, potatismos, brunsås och lingonsylt - mums!
Idag blev det sojapannbiff med lök, kokt potatis, gräddsås, lingonsylt och en liten sallad på spenat, finhackad isberg och majs.
Det mina vänner, var förbaskat gott.