Hjälp mig felsöka en dator som stänger av sig under boot!

Permalänk

Hjälp mig felsöka en dator som stänger av sig under boot!

Hej!

Jag har åtagit mig att fixa en dator åt en bekant. Det är en "färdigköpt" stationär med Athlon X2, inbyggd grafik/ljud/ethernet, och inte mycket mer. Den har använts med Vista i två år, tills den plötsligt började stänga av sig innan den laddat klart windows.

Jag började med att formatera hårddisken och installera Windows XP på den. Första bootningen efter installation ledde till samma avstängning under laddningen av Windows! En helt clean installation alltså, inga drivrutiner eller något alls. Jag antar detta betyder att det är ett hårdvarufel.

Jag har sedan bytt ut komponenter i systemet till andra delar som jag vet fungerar - PSU, minnen, hårddisk - men problemet består. Jag har stängt av ljud och ethernet i BIOS, bytt ut BIOS-batteriet. Jag har kört Memtest86 och prime95, de hittar inga fel.

Såhär kan jag göra för att kunna boota in i Windows däremot:

Efter en misslyckad bootning väljer jag felsäkert läge - detta laddar windows utan problem. Om jag låter datorn stå på i felsäkert läge ett tag, så brukar det fungera att reboota och ladda windows normalt. En "kall" boot låter mig aldrig ladda windows i annat än felsäkert läge.

Är detta inte ett helt bisarrt beteende av en dator?

Visa signatur

E8400 @ 9x400 | HD5750 | Intel X25-M G2 | Dell U2311H

Permalänk
Medlem

bisarrt kanske men det är mycket som är bisarrt i datorernas värld men iaf... testat byta ut grafikkortet oxå? och köra med bara en ramsticka i . strippa den till bare minimum lixom, en ramsticka, en hdd, graffikkort i princip och psu så klart. Se vad som händer. det låter ju onekligen som ett hårdvarufel någonstans i ledet iaf.

Permalänk

Låter som överhettning av chipset på MoBo. Mao nytt MoBo. MEN pröva först med ett särskilt grfikkort. Och att testa med med en annan CPU är en god ide. Men jag sätter mina pengar på moderkortet.
Kolla alla kondingarna på moderkortet.

Visa signatur

Varje svensk medborgare borde ha minst 3 PC/pers där hemma !

Permalänk

Tack för svaren!

Har nu testat ett med ett separat graffe, och alla möjliga kombinationer av ram-stickor - samma problem. Kondingarna ser okej ut från de vinklar jag kan se.

Tycker det är så konstigt att den klarar prime95 i full burn i flera timmar dock, det måste väl vara något boot-specifikt? Men den bootar ju om jag först kör felsäkert och sedan låter den stå på ett tag innan omstart. Jisses.

Har ingen möjlighet att testa med en annan CPU, så det blir väl till att chansa med att köpa ett nytt mobo antar jag.

Visa signatur

E8400 @ 9x400 | HD5750 | Intel X25-M G2 | Dell U2311H

Permalänk
Avstängd

nollställt och uppdaterad BIOS ?

Visa signatur

Der Steppenwolf

Permalänk
Medlem

Du borde också ta bort smågrejer som inte behövs för det har hänt att skadade tangentbord, USB kablar/prylar mm har orsakat konstiga fel tills de tagits bort tex död dator eller blockerat starten. Bort med tangentbord, mus, PCI kort, kablar och annat onödigt. Ju färre saker du har kopplat till datorn desto bättre. Du lär märka direkt om den fastnar på samma ställe. Förutom delarna du bytt så behövs bara moderkort och processor (kylare).

Vad är det det för nätagg du använt med datorn?
Tillverkaren, Modell och Ålder på BÅDA nätaggen du använt med datorn. Vissa är ökända för att förstöra andra delar.