Åsikter om hårddiskuppgradering?

Permalänk
Medlem

Åsikter om hårddiskuppgradering?

Hej,

Måste installera om min ett år gamla W7-installation pga bluescreens jag inte lyckas fixa trots felsökning. Funderade på att byta upp hårddisk i samma veva när jag nu ändå installerar om OSet (vilket jag gör så sällan det bara går).

Just nu har jag följande två diskar i maskinen:
- Maxtor 80GB, som W7 ligger på
- Samsung 400 GB, som jag använder som datadisk

Båda är ganska gamla som ni ser. Mer detaljerad spec. på resp. disk finns längst ner.

Egentligen räcker 400 GB för data hyfsat men jag börjar fylla upp det så 1-1,5 TB skulle kanske inte sitta fel. Men framförallt skulle jag vara intresserad av att få datorn att flyta lite snabbare. Spec. på datorn finns under mailet. Inget överdrivet prestandainriktat system som ni ser. Använder den mest till typiska kontorssaker och vardagssysslor. Inget krävande alltså men som sagt, alltid trevligt om den kan flyta snabbare.

Så frågan är om andra diskar över huvud taget kan göra någon skillnad eftersom processor och moderkort ändå är enkla standardgrejer?

...och ska jag nu göra något så är frågan vad. En idé är att skippa Maxtor-disken, använda Samsung-disken som systemdisk men short-strokad (ner till 10-20GB... min nuvarande W7-installation ligger på 7GB) samt köpa en ny disk på 1-1.5 TB för att använda som datadisk.

Kommer jag märka nån skillnad tror ni i hur snabbt allt flyter med denna modifiering jämfört med idag?

Känns ju lite fel kanske att använda gamla disken som systemdisk då den t ex har betydligt mindre cache än en ny disk, men detta är ändå det mest naturliga alternativet (en nyköpt disk blir ju per automatik stor och därmed lämplig som datadisk)... och den skillnaden kanske är försumbar mot vinsten jag gör när jag short-stroke-ar min Samsungdisk?

Förresten... har inte tänkt betala några stora pengar för en ny disk. Detta ska vara en budget-uppgradering. Men några stora pengar lär väl inte behövas heller om jag letar efter 1-1.5 TB, dessutom som datadisk vilket väl gör att man inte känner att man behöver betala extra mycket för prestanda. Så budgetbegränsningen utesluter väl SSD... dom verkar börja på runt 1500 kr för en 3.5"-disk.

Båda mina nuvarande diskar är IDE och en nyköpt blir ju SATA, men är tveksam till om detta egentligen gör någon skillnad i min maskin.

(Och ja, det känns säkert och tryggt att ha OS och data på separata diskar tycker jag, vill nog fortsätta så...)

Åsikter, tankar?
Tack på förhand!

Moderkort: Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
CPU: AMD Athlon II X2 240 (2.8 GHz, 2MB)
RAM: 2 GB Kingston DDR3
Nuvarande diskar:
- system: Maxtor 80GB 6Y080L0, 7200 RPM, 2 MB, access time 9 ms, latency 4.17 ms
- data: Samsung 400GB 400LD 7200RPM, 8MB, access time 8.9 ms

Permalänk
Hedersmedlem

Är någon av diskarna äldre än något år blir det stor skillnad med ny disk till OS oavsett eftersom skivorna har betydligt högre datatäthet idag. Överföringshastigheterna kan därför bli de dubbla eller mer. Accesstider är viktigt för OS och där är skillnaderna betydligt mindre, men totalt sett kommer det bli avsevärd skillnad. Större cache hjälper också. Köp alltså en bra 7200 1TB (jag använder oftast WD) och använd en lagom OS-partition i början om du vill.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

Gör som MultiMan sade; köp en 1tb 7200rpm-disk från antingen Samsung eller WD (black).

Även om det bara är vardagssysslor du håller på med skulle jag också tro att det hade gett en ganska så fin boost att lägga till 2gb extra i ram. Nu har jag ju ingen aning om hur mycket ram som används i din dator, men vid en fräsch uppstart är ca 1,1gb använt för mig. Jag är ingen mästare på multitasking men jag kommer lätt över 2gb i användning vid vardagssysslor.

Visa signatur

Stationär: Fractal Design Meshify 2 Compact, Ryzen 7 5700x, MSI MAG B550 Tomahawk, Kingston HyperX Fury 32GB 3600Mhz CL18, Sapphire Radeon RX 5700 Pulse, Kingston A2000 1TB (x2), Seasonic Focus GX 650W, Noctua NH-U14S

NAS: Fractal Design Define R5, Ryzen 3 1200AF, Asus Prime B450M-A, 32GB ECC DDR4 @ 2133Mhz, 5x WD Red 4TB (Raidz2), WD Red 2TB (stripe), TrueNAS 12.0

Permalänk
Medlem

Ja, båda diskarna är ett antal år gamla. Så om det skiljer mycket i hastighet mellan dessa och nya så kanske jag ska tänka om som ni säger. Och istället köpa en 1-1.5TB-disk, partionera och använda den både till OS och data. Och kör jag OSet på den första partitionen blir ju den i praktiken short strkoe-ad och jag bör få snabba accesser till den.

Kanske värt att fundera på att lägga in lite mer RAM också. 2x1 GB verkar gå att få för 200 spänn eller nåt...