Dela med mig säkert av personliga filer

Permalänk
Medlem

Dela med mig säkert av personliga filer

Jag har an seagate NAS-hårddisk med ungefär 1 TB filmer på. Alla dessa filer ligger under fliken personal, som endast kan ses (och ta bort/ändras) av administratörer. Dessa filer vill jag nu ge ut till fler människor, men vill inte ge dem makten att radera mina filer. Hur ska detta gå till? Att föra över filerna från min personalmapp till publicmappen går i ungefär 5 mb/s, så det är inget alternativ.

Permalänk
Medlem

Det kanske går att lägga in användarkonton för olika användare där dessa användarkonton endast har läsrättigheter på filerna?
Jag har ingen aning om vad du har för inställningsmöjligheter i din NAS, men detta känns så grundläggande att det borde finnas tycker jag.

Permalänk
Medlem

Jag kan tyvärr bara välja om den nya användaren ska vara administratör eller inte. Är han inte administratör så kommer han inte in bland mina personliga filer öht..

http://imageshack.us/photo/my-images/88/skrmklippv.png/

Permalänk
Medlem

chmod 740

Visa signatur

Whisky kan drickas på 3 sätt:
1. Utan vatten. 2. Med vatten. 3. Som vatten.

CR-10S Pro, CR-10S5, CR-10 Max

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pappy:

chmod 740

Nu förstår jag inte alls..

Permalänk
Medlem
Skrivet av filip--:

Nu förstår jag inte alls..

Unix kommando för fil/mapp rättigheter.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Chmod

Visa signatur

Lian Li PC-V2120B | ASUS X79-Deluxe | Intel 4930K + EK 360 | Corsair 4x8GB 1866MHz VENGEANCE LP | EVGA Geforce GTX 1080 Ti FTW3 SLI | Corsair AX1200i | Intel 530 240GB + Samsung 860 EVO 1TB + några TB blandad mekanik | Dell U2711 | Synology DS 411j

Permalänk
Medlem

Jag har win7.

Permalänk
Medlem

Okej, jag fattar vad som menas med det nu. (4+2+1) innebär att jag kan göra vad jag vill med filen och nästa fyra att gruppmedlemmar bara kan läsa, nollan gör att resten inte kan göra något.

Är detta något som går att använda i win7?

Permalänk
Medlem

Om du inte kryssar i kryssrutan "create as administrator" vid "create new user" så borde väl det skapas en vanlig användare (icke-administratör)?
Vad händer då?

Ska du in med unixkommandon skulle du behöva ansluta dig via ssh, t.ex. med PuTTY, men jag tvivlar på att man kan göra det i en vanlig konsument-NAS om man inte själv "hackar den" och t.ex. installerar Debian Linux (vilket i och för sig kan vara ett alternativ om man vill få den mera flexibel). Men istället för unix-kommandon kanske du kan ställa in motsvarande rättighetsinställningar via webb-gränssnittet till din NAS?